Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Επιστροφή στην ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2016

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι η πιθανότερη εξέλιξη με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες.




Αυτό εκτιμά η Alpha Bank που αναμένει ανάπτυξη μεταξύ 0,2% και 0,5% στο δεύτερο εξάμηνο και ύφεση μεταξύ 0,4% και 0,2% σε μέσα επίπεδα φέτος. Όπως επισημαίνει η περαιτέρω βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος στους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα ολοκληρώσεως της δεύτερης αξιολογήσεως και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελαφρύνσεως του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, ορισμένες επιδράσεις είναι ήδη ορατές:

1. Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την πρώτη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας ως αποτέλεσμα της σταδιακής μείωσης στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες.

2. Η αρχική, θετική, αντίδραση της αγοράς ομολόγων στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η οποία προεξόφλησε την προσδοκία αναπροσανατολισμού του σχεδιασμού, προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελαφρύνσεως του δημοσίου χρέους και εφόσον συνοδευθεί με εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες, να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

3. Η συνέχιση της πτωτικής πορείας της ανεργίας στο διάστημα μεταξύ τρίτου τριμήνου 2015 – δευτέρου τριμήνου 2016, άμβλυνε τις αρνητικές επιπτώσεις των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων στην ιδιωτική κατανάλωση παρά το ότι το μερίδιο της μερικής και προσωρινής απασχόλησης στις νέες συμβάσεις εργασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Οι εξελίξεις αυτές στην αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχισθούν το 2017, ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς μεταβολής.

Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συμβάλει θετικά στο ΑΕΠ κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα το 2017 και το 2018. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, δεν είναι επαρκής προκειμένου να οδηγήσει σε υψηλό ρυθμό αναπτύξεως της οικονομίας το 2017 και το 2018. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018.

Συνεπώς, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι ανωτέρω θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η τόνωση των επενδύσεων. Αύξηση των επενδύσεων άνω του 12% ετησίως στη διετία 2017-2018 είναι εφικτή, εφόσον υλοποιηθεί το σενάριο που προαναφέρθηκε, δηλαδή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η εδραίωση του κλίματος εμπιστοσύνης. Δεδομένου ότι οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να παραμείνουν περιορισμένες, περί το 4% του ΑΕΠ ετησίως στην διετία 2017-2018, η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να προέλθει κυρίως από επενδύσεις σε εξοπλισμό, αλλά και των επενδύσεων σε κατασκευές, εξαιρουμένων των κατοικιών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com