Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ποιοι φοβούνται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο;

Από το 2009 και μετά γίνονται εξαγγελίες των εκάστοτε επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου για την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες και τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.



Σήμερα, επτά χρόνια μετά από τις πρώτες εξαγγελίες, δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών είναι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από το 2017 έτσι ώστε να καταστεί το απαραίτητο εργαλείο για τις διασταυρώσεις εκείνες που απαιτούνται να γίνουν κατά τον έλεγχο των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, συνεπώς το εργαλείο εντοπισμού των αδήλωτων εισοδημάτων.

Όταν ψηφιστεί η σχετική διάταξη όλοι οι φορολογούμενοι, κάτοικοι εσωτερικού ή εξωτερικού θα κληθούν, να δηλώσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους. Στο περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται: ακίνητα, οχήματα, αεροσκάφη, σκάφη, μετοχές, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις (οποιασδήποτε μορφής), τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικά προϊόντα, μίσθωση θυρίδων, δρόμωνες ίπποι, κινητά μεγάλης αξίας κλπ.

Σε κάθε περίπτωση το περιουσιολόγιο όπως έχει ξεκάθαρα τονισθεί επανειλημμένως δεν μπορεί και δεν θα αποτελέσει τη βάση της φορολογίας.

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα οδηγήσει στην κατάργηση άλλων άδικων μεθόδων προσδιορισμού του εισοδήματος, όπως τα από το τέλος της δεκαετίας του 70 θεσμοθετηθέντα άδικα τεκμήρια διαβίωσης και θα αποτελέσει τη πιο ασφαλή ένδειξη φοροδοτικής ικανότητας, ειδικά όσων φορολογικά εμφανίζονται «πένητες» ενώ διάγουν προκλητικά πολυτελή βίο, συνεπώς πρέπει να νομοθετηθεί και να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατόν.

Στην ερώτηση γιατί πρέπει να εφαρμοσθεί η απάντηση είναι ότι όσοι έχουν ανάγει σε εθνικό σπορ την παραοικονομία, φοροδιαφεύγοντας ασύστολα, δηλώνοντας ετήσια εισοδήματα πολλές φορές μικρότερα και από αυτά που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους ενώ φουσκώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους στο εξωτερικό και αποκτούν περιουσιακά στοιχεία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας διάγοντας παράλληλα πολυτελή βίο, θα κληθούν να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησαν και εφόσον η προέλευσή τους δεν δικαιολογείται θα υποστούν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες συνέπειες.

Ο αδικαιολόγητος πλούτος όσων «φορολογικά πένονται» σημαίνει αδήλωτο (μαύρο) χρήμα το οποίο θα αναζητηθεί με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για να φορολογηθεί. Με τον τρόπο αυτό θα διευθυνθεί η φορολογική βάση, γιατί θα ενταχθούν σε αυτή οι κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να υπάρξει η δυνατότητα σταδιακής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Με την αναγκαιότητα της δημιουργίας και διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος και της σταδιακής μείωσης του δημοσίου χρέους, τα απαραίτητα φορολογικά έσοδα δεν μπορούν συνεχώς να αναζητούνται μόνο από τους ειλικρινείς φορολογούμενους, αντίθετα επιβάλλεται να αναζητηθούν σε αυτούς που έχουν και κατέχουν αλλά φορολογικά εμφανίζονται «πτωχοί», συνεπώς η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου επιβάλλεται για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι συνεπείς πολίτες αυτής της χώρας δεν πρέπει να ανησυχούν, δεν πρέπει να ακούν τις «σειρήνες» που μιλάνε για τον «εφιάλτη» του περιουσιολογίου. Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι αυτοί που επί σειρά ετών, με διάφορα τεχνάσματα, συνειδητά μετέθεταν τα φορολογικά βάρη στα συνήθη φορολογικά υποζύγια δηλαδή στους συνεπείς μετατρέποντας τη ζωή τους σε εφιάλτη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com