Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Τέσσερα άμεσα μέτρα για το γρήγορο ίντερνετ

Τέσσερις δράσεις για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας προανήγγειλεο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.




Οι δράσεις για τη δωρεάν ή επιχορηγούμενη ευρυζωνική αλλά και δορυφορική σύνδεση στο διαδίκτυο, θα εφαρμοστούν στο προσεχές διάστημα και θα αφορούν χιλιάδες δικαιούχους όπως πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές, κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας, άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Συγκεκριμένα οι δράσεις ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας αφορούν:

1 Την παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών. Πρόκειται για περίπου 30.000 κατοίκους σε συνολικά 30 νησιά, ενώ για την εφαρμογή του θα ληφθούν υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος είναι να δοθεί στους κατοίκους των νησιών αυτών πρόσβαση σε υπηρεσίες γρήγορου Ιντερνετ. Τη σχετική απόφαση είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την 28η Οκτωβρίου από τον Αη Στράτη επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα πρόγραμμα που ξεκινάμε άμεσα, ένα πλάνο που νομίζω, αφότου υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες, θα δώσει τη δυνατότητα να μην αισθάνονται οι πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

2 Τις επιχορηγούμενες ευρυζωνικές συνδέσεις σε πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών όπου και έγινε ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης δράσης αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 50.000 από το σύνολο των 70.000 πρωτοετών φοιτητών και σπουδαστών. Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η χορήγηση ενός USB με σύνδεση mobile Internet το οποίο θα έχει κόστος 36 ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως, δηλαδή 5 ευρώ το μήνα. Από το ποσό αυτό, τα τρία ευρώ θα επιχορηγεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων από το αποθεματικό της, ενώ τα άλλα δύο θα τα πληρώνουν οι δικαιούχοι. Για την υλοποίηση αυτής της δράσης έχει γίνει διαβούλευση της ΕΕΤΤ με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπου αν και έχει συμφωνηθεί το κόστος δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ακόμα ο όγκος δεδομένων, στον οποίο θα αντιστοιχεί.

3 Δωρεάν ή επιχορηγούμενες ευρυζωνικές συνδέσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες. Πρόκειται για διεύρυνση της καθολικής υπηρεσίας όπου ο πάροχος είναι αναγκασμένος να παρέχει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Με τη δράση αυτή αναμένεται οι δικαιούχοι να έχουν τη δυνατότητα πέντε αριθμών κλήσης, μηδενισμού της δαπάνης φορητότητας και ενδεχομένως μια μείωση του παγίου.

4 Τη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ελληνική τηλεόραση. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, έχουν ήδη υπάρξει συζητήσεις με τον OTE TV και τη Nova για δωρεάν πρόσβαση για την κάλυψη περίπου 30.000 νοικοκυριών. Από την πλευρά του το υπουργείο θα συμβάλει με την επιδότηση του δορυφορικού πιάτου και του αποκωδικοποιητή.

Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ώστε το συνολικό πρόγραμμα να μπει σε εφαρμογή.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com