Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Συμβολική η χρηματοδότηση ΔΝΤ

Ο Β. Σόιμπλε έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να περάσει τίποτα από το γερμανικό κοινοβούλιο, σχετικό με την Ελλάδα, χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο, εκτός απροόπτου φαίνεται πως οδεύει σε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.



Όχι ως επόπτης, αλλά ως χρηματοδότης, με συμβολικά όμως ποσά μεταξύ 6 - 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις και υπογράφοντας νέα συμφωνία με την Ελλάδα, με ισχύ, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2018. Θέτει όμως δύο όρους:

[1] Να συγκεκριμενοποιηθούν, από τώρα ακόμη και εάν εφαρμοστούν μετά το 2018 τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Για τη Γερμανία αυτή είναι μια δύσκολη συζήτηση. Όμως ο σκόπελος, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα θα μπορούσε να ξεπεραστεί, εφόσον στο κρίσιμο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, περάσει ένα «φιλόδοξο» πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων, οριοθετηθεί με διπλωματική ρητορική μια δέσμη μεσοπρόθεσμων και υπάρξει νέα «εγγυητική» με τη σφραγίδα του Eurogroup. Μία εγγυητική που θα λέει πως η Ευρωζώνη «είναι σε ετοιμότητα να πράξει ό,τι απαιτείται», προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ, για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ.

[2] Να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι καθώς δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κάποιος πως κάποια χώρα, πόσο μάλλον η Ελλάδα μπορεί να «πιάνει» πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% επί σειρά ετών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com