Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Καθυστερούν τα... προαπαιτούμενα

Λίγο πίσω φαίνεται να πηγαίνει η υπόθεση με το Ελληνικό, αλλά και των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων.



Παρά το γεγονός ότι στην ουσία δεν υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, εντούτοις μάλλον είμαστε εκτός του χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με τη συμφωνία του καλοκαιριού για την πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε μέχρι την προσεχή Τετάρτη 15 Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και να έχει υπογραφεί η σύμβαση για το Ελληνικό. Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν θα συμβεί, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες, όχι σοβαρές μεν, αλλά ικανές για να μην φέρουν εις πέρας τον αρχικό σχεδιασμό. Τις επόμενες ημέρες η Lamda προγραμματίζει να παρουσιάσει τα σχέδιά της.

Τραμπ-άλα ή «βουτιά» θανάτου
Οι αγορές ψάχνονται

Όλοι απεύχονταν την εκλογή του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που τελικά καλώς ή κακώς συνέβη. Οι αγορές με το άκουσμα της ετυμηγορίας των Αμερικανών «πάγωσαν». Οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν μαζικά μετοχές και να στρέφονται σε πιο ασφαλείς επιλογές (χρυσός, ομόλογα). Ωστόσο αυτό διήρκεσε πολύ λίγο και αμέσως μετά επέστρεψαν στις μετοχές. Το ερώτημα όμως είναι αν τελικά «χώνεψαν» το αποτέλεσμα ή απλά θέλουν να... το δουν πιο ώριμα. Απάντηση δεν υπάρχει βέβαια, ωστόσο είναι σίγουρο ότι εισερχόμαστε σε μία μακρά περίοδο, όπου ο βαθμός του ρίσκου αυξάνεται και οι ανά τον πλανήτη επενδυτές θα αξιολογούν τα δεδομένα ώρα με την ώρα και λεπτό με το λεπτό. Αν μη τι άλλο, έχουμε μπει σε μία εποχή που δεν θα πλήττουμε.

Εφη Αχτσιόγλου
Αδικη η κριτική... για την ώρα

Η νέα κυβέρνηση συμπληρώνει σήμερα μία εβδομάδα ζωής και αναμφίβολα το πρόσωπο που συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας είναι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εν πολλοίς η κριτική μάλλον είναι άδικη, αφού ακόμη δεν έχουμε δει δείγματα γραφής της. Η ηλικία της σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ούτε προσόν, αλλά ούτε και μειονέκτημα. Δεν μπορεί κάποιος να την μέμφεται επειδή είναι μικρή, σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για το πολιτικό σύστημα. Επίσης δεν είναι τόσο μεγάλο μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν έχει εργασιακή εμπειρία, και αυτό διότι δεν είναι η μόνη. Ωστόσο οι σπουδές της είναι πάνω στο αντικείμενο που καλείται να υπηρετήσει και στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα είχε σημαίνοντα ρόλο. Κατά συνέπεια, ας δούμε το έργο της και ας την κρίνουμε αμέσως μετά.

Βρήκαμε τη λύση στο πρόβλημα!
Διατάσσουμε ανάπτυξη

Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι και κυρίως να ονειρευόμαστε. Ο λόγος για τη σύσταση Συμβουλίου που θα στηρίζει την ανάπτυξη. Σε αυτή θα συμμετέχουν υπουργοί και γενικοί γραμματείς. Με λίγα λόγια η ανάπτυξη, που ήδη ήρθε, όπως μας έχουν ενημερώσει οι κυβερνώντες, έστω και αν εμείς οι τυφλοί δεν την βλέπουμε, θα δει ημέρες δόξας τώρα που πήρε και ΦΕΚ. Σε ό,τι αφορά κάποια μεμονωμένα γεγονότα, όπως η αύξηση των απολύσεων και η μείωση της μισθωτής εργασίας, είναι κάτι που μάλλον δεν θα πρέπει να μας απασχολεί, αφού προφανώς και θα πρόκειται για συγκυριακά ζητήματα, τα οποία και δεν πρόκειται να εμποδίσουν την «οργισμένη» ανάπτυξη που κυριεύει την ελληνική οικονομία.

Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα
Πολυτέλεια η μη λύση

Τελικά βρέθηκε ή δεν βρέθηκε διοίκηση για την Εθνική Τράπεζα; Όσο και αν προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα δεδομένα, η απάντηση είναι μάλλον δύσκολη. Για την ώρα έχουμε, αλλά η εμπλοκή πολλών παραγόντων στην όλη υπόθεση μπορεί να σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή ίσως υπάρξει ανατροπή. Όπως και να έχει το ζήτημα, είναι μάλλον πολυτέλεια όχι μόνο για την Εθνική, αλλά και για τις άλλες τράπεζες στην παρούσα στιγμή να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Και αυτό διότι έχουν μία σειρά θέματα απείρως πιο σημαντικά να επιλύσουν, επιστροφή καταθέσεων, κόκκινα δάνεια, που μάλλον μοιάζει με ιλαροτραγωδία να ασχολούνται με το ποιος θα είναι στη διοίκηση. Σοβαρό μεν θέμα, αλλά θα έπρεπε να είχε βρεθεί εδώ και πολύ καιρό λύση και να μην υπάρχει μάχη χαρακωμάτων.

Τρόικα και ΑΕΠ
Καθοριστική ημέρα η Τρίτη

Η προσεχής Τρίτη είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την ελληνική οικονομία. Επιστρέφει η τρόικα για τις τελικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, και παράλληλα ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο του έτους που εν πολλοίς θα δείξουν εάν επιβεβαιώνονται ή όχι οι προβλέψεις της κυβέρνησης και των πιστωτών. Όλοι θέλουν η αξιολόγηση να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις και να δοθεί οδικός χάρτης για το χρέος. Με βάση το ιστορικό, που καμία αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε στην ώρα της, πολύ δύσκολα εντός του έτους θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις. Μακάρι ο συγκεκριμένος κανόνας να έχει εξαιρέσεις.

Οι δανειστές δεν πείθονται
Λύσαμε το Ασφαλιστικό;

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε το φως της δημοσιότητας διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ζήτημα. Από ελληνικής πλευράς λέγεται ότι το θέμα έχει κλείσει, ενώ οι πιστωτές λένε ότι ναι μεν φαίνεται να έχει κλείσει στα λόγια, ωστόσο δεν έχουν γίνει αυτά που έχουν συμφωνηθεί και παράλληλα τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν είναι αυτά που αναμένονταν. Ανεξάρτητα αν θα ανοίξει τώρα ή όχι το ζήτημα, είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα είναι ξανά στο τραπέζι. Τα ελλείμματα είναι μεγάλα, αφού οι εισφορές μειώνονται και το κράτος αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τι ακριβώς θα συμβεί, θα φανεί και από το νέο σύστημα εισφορών που θα υπάρξει από την 1η Ιανουαρίου. Ίδωμεν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com