Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

«Καμπανάκι» για 182 εμπορικά σήματα

Τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με τα δικαιώματα επί σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων που περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, εκφράζει η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).



Η διαπραγμάτευση με αντικείμενο τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ερμηνεία τους, ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα επί σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων που περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, χρειάζεται οργάνωση και μεθοδικότητα, καθώς το θέμα αφορά πάρα πολλές επιχειρήσεις και εκ των πραγμάτων διεξήχθη σε ένα πεδίο αρκετά δυσχερές, όπως επισημαίνει ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμ. Βλαχογιάννης και όπως τόνισε σχετικά ο ίδιος και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για το θέμα στο ΕΒΕΘ.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Δημ. Αυλωνίτης, Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Πόρων Χαρ. Κασίμης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιάννης Μπράχος, που είχε και την πρωτοβουλία σύγκλησης της σύσκεψης. Παρευρέθηκαν ακόμη οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι παραγωγικών και εμπορικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στα μητρώα του ΕΒΕΘ υφίστανται 182 εταιρείες με εμπορική επωνυμία ή διακριτικό τίτλο με τον όρο «Μακεδονία». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βλαχογιάννης υπογραμμίζει ότι εταιρείες διατυπώνουν ανησυχίες μήπως απαιτηθεί να αλλάξουν την εμπορική επωνυμία τους (εφόσον περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»), ενώ σημείωσε πως είναι αναγκαία η μέγιστη δυνατή κατοχύρωση του συμφέροντος των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι το ΕΒΕΘ έγκαιρα και ξεκάθαρα τόνισε ότι στα πλαίσια των διαφόρων συστημάτων καταχώρισης σημάτων, που συνυπάρχουν και λειτουργούν παράλληλα, το εμπορικό σήμα μπορεί να καταχωρισθεί είτε ως εθνικό, με τις προϋποθέσεις του ν. 4072/2012, είτε ως σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, είτε ως διεθνές, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης, που αφορά τη διεθνή καταχώριση σημάτων. Το εθνικό σήμα παρέχει προστασία στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας, το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει προστασία σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ τα διεθνή σήματα, που προϋποθέτουν την ύπαρξη εθνικού ή ευρωπαϊκού σήματος, παρέχουν προστασία και σε άλλες χώρες που έχουν κυρώσει διεθνείς συμβάσεις.

Έτσι, τα μέλη του ΕΒΕΘ, σταθμίζοντας τις ανάγκες τους και το χωρικό πεδίο που δραστηριοποιούνται, καλούνται να επιλέξουν αντίστοιχα το κατάλληλο γι’ αυτά σύστημα καταχώρισης σημάτων (εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές). Πέραν των προαναφερόμενων, το ΕΒΕΘ έχει αναλάβει πρωτοβουλία τεκμηρίωσης των θέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, η οποία θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com