Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού και η Ελλάδα

Eξαιρετικής σημασίας για τη χώρα αλλά και τη ΔΕΗ θεωρεί η εταιρεία την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δικαιώματα εμπορίας ρύπων, καθώς κατόπιν σχετικής τροπολογίας κατάφερε και η Ελλάδα να ενταχθεί στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις εκσυχρονισμού των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.


Στην απόφαση του ευρωκοινοβουλίου προβλέφθηκε και ειδική διάταξη για την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Μεταβατικής Δωρεάν Κατανομής Δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση σε σημαντικά κονδύλια, άνω του 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις, με στόχο τη βελτιωση του περιβαλλοντιού αποτυπώματος του ηλεκτρικού συστήματος.

Ας σημειωθεί ότι αρχικά η Ελλάδα για ελάχιστες μονάδες είχε εξαιρεθεί από τους μηχανισμούς αυτούς, που αφορούσαν σε χώρες των οποίων το ΑΕΠ το 2013 ήταν ως το 60% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, καθώς τότε το ελληνικό ΑΕΠ ήταν ελαφρά υψηλότερο του 60%. Τον περασμένο Νοέμβριο όμως, μετά απο συντονισμένη δράση Ελλήνων ευρωβουλευτών από όλες τις πτέρυγες, της ΔΕΗ και άλλων φορέων, η σχετική διάταξη αναθεωρήθηκε επιτρέποντας να ενταχθούν και χώρες των οποίων το ΑΕΠ μέχρι το 2015 ήταν κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού όρου.

Τα δικαιώματα ρύπων επιβαρύνουν το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και ειδικά των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ, που είναι και πιο ρυπογόνες. Δεδομένου δε ότι τα μέτρα της ΕΕ για την εκπομπή ρύπων γίνονται όλο και πιο αυστηρά και το κόστος των δικαιωμάτων αναμένεται να αυξηθεί, η εξασφάλιση της πρόσβασης της χώρας σε δωρεάν δικαιώματα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com