Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Νομοσχέδιο για την οπλοφορία - Όλοι σε εξετάσεις

Ενα 24ωρο μετά την εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, για επανέλεγχο των αδειών οπλοφορίας όλων των βουλευτών, ο αρχηγός της ΕΛ.Α.Σ εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό τον επανέλεγχο όλων των αδειών οπλοφορίας και την πιστοποίηση όχι μόνο των τυπικών προϋποθέσεων αλλά και των προϋποθέσεων γνώσης χρήσης όπλου.




Η εισήγηση έγινε δεκτή από τον υπουργό o οποίος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, προχώρησε στην απόφαση για κατάρτιση του νομοσχεδίου που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την έκδοση αδειών οπλοφορίας, καθώς και την επανεξέταση όλων αυτών που έχουν ήδη εκδοθεί, αφορμή την εκπυρσοκρότηση του όπλου του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με την εισήγηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ορίζει ότι: Απαιτείται η άρτια γνώση χειρισμού του όπλου από το πρόσωπο το οποίο έχει κριθεί ότι πληροί τις αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας οπλοφορίας. Όπως διευκρινίζεται δεν αρκεί η γενική στοιχειώδης γνώση περί πυροβόλων όπλων, αλλά η επαρκής γνώση του συγκεκριμένου τύπου όπλου. Επίσης απαιτούμενη προϋπόθεση είναι η στοιχειώδης γνώση των κανόνων μεταφοράς, φύλαξης και αποθήκευσης του όπλου.

Σε πρώτη φάση, η επιτροπή θα εξετάζει κατά πόσο τα πρόσωπα που αιτούνται άδεια οπλοφορίας πληρούν τις απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας και θα πιστοποιούν ή όχι την ικανότητά τους να φέρουν πυροβόλο όπλο.

Σε μία μεταβατική περίοδο, που θα καθοριστεί στο πλαίσιο της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης η επιτροπή θα εξετάσει όλα τα πρόσωπα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας, σχετικά με την ικανότητά τους να φέρουν όπλο, αλλά και σχετικά με το εάν εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι της αρχικής χορήγησης άδειας. Σε περίπτωση που η επιτροπή αποφανθεί αρνητικά η άδεια θα ανακαλείται άμεσα.

Ακόμα, από την Επιτροπή θα εξετάζονται και τα πρόσωπα στα οποία έχει εκδοθεί άδεια οπλοφορίας σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης του όπλου το οποίο νομίμως φέρουν από όπλο άλλου τύπου.

Όπως επισημαίνεται ακόμα η άδεια θα ανακαλείται αυτομάτως σε όσους δεν προσέλθουν να εξεταστούν από την επιτροπή εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εξέταση αυτή θα γίνεται ανά τριετία με την καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου.





 
website counter
friend finderplentyoffish.com