Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Με εντολή Πούτιν η αποχώρηση των Ρώσων από ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η SINΤEZ δεν κατέθεσαν πρόταση για την αγορά των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, γεγονός που προκάλεσε σοκ, πυροδοτώντας διάφορα σενάρια σχετικά με τις αιτίες που μπορεί να οδήγησαν σε αυτήν τη μεταστροφή.




Μετά το πρώτο σοκ, όμως, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της Gazprom, στην οποία αναφέρεται πως οδηγήθηκε στην απόφαση να μη λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ επειδή δεν έλαβε τις εγγυήσεις που ήθελε.

Οπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της εφημερίδας Καθημερινή από τη Μόσχα, μέσω του εκπροσώπου της, Σεργκέι Κουπριάνοφ, η Gazprom υποστήριξε πως οδηγήθηκε στην απόφαση να μη λάβει μέρος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ επειδή δεν έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί από «σήμερα» μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της Gazprom, ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας τόνισε ότι ακόμα και σήμερα η εταιρεία (ΔΕΠΑ) έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, για τον λόγο αυτό θα απαιτηθεί η αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τον Σεργκέι Κουπριάνοφ, στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ, συμπληρώνοντας πως, «ενώ ελλοχεύουν οι παραπάνω σημαντικοί κίνδυνοι, οι οποίοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, την ίδια στιγμή το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτοί οι παράγοντες».

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγει η ανακοίνωση, «η Gazprom έλαβε την απόφαση να μην καταθέσει πρόταση για την αγορά της ΔΕΠΑ».

Κοινοτικό μπλόκο

Το σενάριο που κυριαρχούσε από χθες ήταν ότι στην απόφαση των ρωσικών εταιρειών διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο τα αρνητικά μηνύματα από την Κομισιόν σχετικά με την έγκριση της ιδιωτικοποίησης, αφού το τελικό «πράσινο φως» για την αποκρατικοποίηση των εν λόγω δικτύων θα δινόταν στις Βρυξέλλες.

Οι ανησυχίες της Gazprom

Η Ελλάδα είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Gazprom, με τον αντιπρόεδρό της και δεξί χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ, να επισκέφτεται την Αθήνα τρεις φορές τους προηγούμενους τρεις μήνες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ιδιωτικοποίηση θα εξελιχθεί ομαλά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μίλερ είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θέτοντας δύο θέματα: Την παροχή εγγυήσεων για την είσπραξη των χρεών προς τη ΔΕΠΑ που είναι γύρω στα 400 εκατ. ευρώ αλλά και διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά για τη μη εμπλοκή της εξαγοράς από την Κομισιόν.

Ειδικά ως προς το δεύτερο θέμα, η Gazprom ανησυχούσε ότι η Κομισιόν θα μπλόκαρε την εξαγορά της ΔΕΠΑ, με δεδομένη την έρευνα των Βρυξελλών για το ολιγοπώλιο της ρωσικής εταιρίας στην Ε.Ε., ανησυχία που όπως φάνηκε είχε αρκετή βάση.

Τα ενεργειακά σχέδια της Μόσχας στην Ελλάδα ήταν αρκετά μεγαλόπνοα. Όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez, Αντρέι Κορόλεφ, στην έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει κόμβος μεταφοράς αερίου για την Ευρώπη.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «είναι μία ευκαιρία να εισέλθουμε στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή, λόγω της κρίσης. Θα κατασκευάσουμε δίκτυα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες για να αυξήσουμε τις ροές και θα κατασκευάσουμε ένα δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», εξήγησε ο κ. Κορόλεφ.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Εντωμεταξύ, όλο το προηγούμενο διάστημα η Ουάσιγκτον είχε κάνει σαφή την αντίθεσή (έως ενόχλησή) της στην προοπτική να περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια, με συνέπεια η ιδιωτικοποίησή της να εξελιχθεί σε ένα ενεργειακό «μπρα-ντε φερ» ΗΠΑ – Ρωσίας που θύμιζε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα να να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί υπό ρωσική... ομηρεία. Το μήνυμα εστάλη και έγινε αποδεκτό από την Αθήνα, η οποία ωστόσο συνέχισε να «φλερτάρει» με τη Μόσχα υπό την ασφυκτική πίεση για άντληση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα ήλπιζε να αντλήσει από την πώληση της ΔΕΠΑ περί τα 1,8 δισ. ευρώ, προοπτική που ακυρώνεται μετά το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης ανατρέποντας πλήρως τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Τίθεται το ερώτημα - τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μας υποβάλλουν προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» είχε δηλώσει προ μηνών στους Financial Times υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είμαστε υπό πίεση από την τρόικα να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις».

Στο εν λόγω δημοσίευμα γινόταν ότι η ανάδυση των ρωσικών εταιρειών ως φαβορί για την αγορά της ΔΕΠΑ προκάλεσαν προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ρωσικά συμφέροντα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com