Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Τα τρία ανοικτά μέτωπα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς

Τα σχέδιά τους για την επόμενη χρονιά έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς το 2017 θα υπάρξουν εξελίξεις που θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό τις υπάρχουσες ισορροπίες στην εγχώρια αγορά.



Τόσο το θέμα της επικείμενης πώλησης της Cyta Ελλάδος όσο και η διαδικασία της εισαγωγής της τεχνολογίας VDSL vectoring στα δίκτυα πρόσβασης αναμένεται να απασχολήσουν ιδιαίτερα τον κλάδο τους επόμενους μήνες και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να δρομολογήσει την πώληση της ελληνικής θυγατρικής δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη υπό την έννοια ότι επαφές για την Cyta Ελλάδος υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Όμως, μέχρι τώρα το κυπριακό Δημόσιο, το οποίο ελέγχει το 100% της Cyta, σκόπευε να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση του συνόλου ή μέρους του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Κύπρου.

Η αλλαγή των τελευταίων ημερών είναι ότι «αποφασίστηκε να διαχωριστούν οι διαδικασίες για τη Cyta Ελλάδος, από αυτές για τον υπόλοιπο όμιλο της Cyta, έτσι ώστε να ανοίξει η προοπτική στρατηγικών επιλογών με δυνητικούς συνεργάτες επενδυτές για τη Cyta Ελλάδος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως στις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Cyta Ελλάδος, για την οποία εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν, κατά κύριο λόγο, οι υπάρχοντες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της ελληνικής αγοράς. Ο πάροχος που έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ενδιαφέρεται έντονα είναι η Wind Ελλάς, η οποία, μάλιστα, είχε καταθέσει και προσφορά. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και από τη Vodafone Ελλάδος, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τελευταίας, Χάρη Μπρουμίδη, να δηλώνει στα μέσα της εβδομάδας ότι «παρακολουθούμε το θέμα». Η περίπτωση του ΟΤΕ θεωρείται μάλλον απίθανη δεδομένων και των κανονιστικών θεμάτων που θα προκύψουν, ενώ εξαιρετικά δύσκολη θεωρείται και η περίπτωση της Forthnet, ενώ θα αποτελέσει μεγάλη «έκπληξη» αν στη διαδικασία συμμετάσχει και «παίκτης» χωρίς παρουσία στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Συγκέντρωση «παικτών»
Η απόκτηση της Cyta Ελλάδος, οι συνδρομητές της οποίας όσον αφορά στη σταθερή τηλεφωνία και το Διαδίκτυο ανέρχονται σε περίπου 330.000, θα δώσει σημαντική ώθηση σε όποιον από τους υπάρχοντες παρόχους την αγοράσει, ενισχύοντας εντυπωσιακά τα μερίδια αγοράς του. Επιπλέον, η Cyta Ελλάδος διαθέτει ένα σημαντικό δίκτυο οπτικών ινών σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Κρήτη και η δυτική Μακεδονία και τα νησιά του Ιονίου όπου προσφέρει ήδη συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων σε επιχειρήσεις όπως είναι μεγάλα ξενοδοχεία.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί αν λόγω των εξελίξεων στη Cyta Ελλάδος, Vodafone και Wind θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τη Forthnet, η οποία μετά τη συμφωνία αναχρηματοδότησης του δανεισμού της έχει πάρει μία βαθιά ανάσα. Παρατηρητές της αγοράς υποστήριζαν μεν μετά τη συμφωνία ότι οι τράπεζες, οι οποίες κάλυψαν το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, θα επιδιώξουν να βρουν αγοραστή για τη Forthnet, όμως, οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή επισημαίνουν ότι αυτό που θα επιδιωχθεί είναι η εταιρεία να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί πάντως άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της, όπως και να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς της, περιορίζοντας τις απώλειες της στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Πτώση του ρυθμού ανάπτυξης
«Ανοίγει» η συνδρομητική

Ένα τρίτο θέμα που θα απασχολήσει την τηλεπικοινωνιακή αγορά τους επόμενους μήνες είναι αυτό της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο ΟΤΕ έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς τα δύο τελευταία τρίμηνα, αν και οι συνδρομητές του ΟΤΕ συνεχίζουν να αυξάνονται και έχουν φθάσει πλέον τους 478.000. Η Nova δεν έχει ανακοινώσει ακόμη στοιχεία για το γ' τρίμηνο, αλλά πιθανότατα θα βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η Vodafone προωθεί τη δική της υπηρεσία ενισχύοντας διαρκώς το περιεχόμενο που προσφέρει, ενώ στη «μάχη» πρόκειται να μπει από το 2017 και η Wind Ελλάς, η οποία εξετάζει τις επιλογές που έχει και ετοιμάζεται για τη δική της κίνηση που θα είναι αρκετά δυναμική. Άλλωστε, η είσοδος στη συνδρομητική τηλεόραση είναι ένας από τους τομείς που θα κατευθύνουν μέρος από τα κεφάλαια που συγκέντρωσε η Wind Ελλάς με την πρόσφατη έκδοση ενός ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com