Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων

Τα χνάρια της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακολουθήσει και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο ζήτημα της συνταγματικότητας του άρθρου 5 της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για τον περιορισμό των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων που εκδόθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙ, πρότειναν τόσο ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Μαγγίνας, όσο και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης.



Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατόπιν παραπομπής από το Εργατικό Τμήμα (Β1) με την υπ΄ αριθμ. 52/2015 απόφασή του, την απασχόλησαν οι απολύσεις πέντε εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες) οι οποίες έγιναν μετά την ισχύ του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) και στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 5 της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με την εν λόγω ΠΥΣ καταργήθηκαν οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας» από όσους κανονισμούς εργασίας περιλαμβανόντουσαν τέτοιες ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας των εργαζομένων από τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.

Το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής κατά τις επίμαχες πέντε απολύσεις δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας και περιορίζει τα δικαιώματα του εργοδότη για ελεύθερη καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Οι απολυθέντες δικαιώθηκαν από Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, αλλά το ΚΤΕΛ άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Έτσι, τέθηκε θέμα συνταγματικότητας του άρθρου 5 της ΠΥΣ 6/2012.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com