Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Take Care: Μεγάλος Αδερφός στα φάρμακα για μείωση 30% της δαπάνης

Τριάντα τοις εκατό μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, και τεράστια ελάφρυνση από την νοσοκομειακή, μπορεί να επιτευχθεί στη χώρα μας, εάν τα φαρμακεία συμμετέχουν πιο ενεργά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος.



Ο κύριος Λουράντος εξηγεί πόσο σημαντική είναι η συμμόρφωση του ασθενούς στην φαρμακευτική αγωγή, για την εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την φαρμακευτική δαπάνη. Και μάλιστα αναφέρεται στη νέα εφαρμογή Take Care, μέσω της οποίας οι φαρμακοποιοί ελέγχουν αν οι ασθενείς παίρνουν σωστά τα φάρμακα τους. Η εφαρμογή κατεβαίνει δωρεάν από τον φαρμακοποιό στο κινητό του ασθενούς και παρέχεται πιλοτικά την τελευταία εβδομάδα σε ορισμένα φαρμακεία, ενώ από την πρώτη Ιανουαρίου θα την βρίσκουμε σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρεται ακόμη σε κάποιες από τις προτάσεις που θα καταθέσει αύριο στην επιτροπή ελέγχου για την φαρμακευτική δαπάνη του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη θεσμοθέτηση υπηρεσιών που παρέχονται από τα φαρμακεία.

Να θεσμοθετηθούν υπηρεσίες που παρέχονται από τα φαρμακεία

Ένα νέο τοπίο στην φαρμακευτική περίθαλψη οραματίζεται ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε μία περίοδο που πολλά συστήματα υγείας κλυδωνίζονται και οι περικοπές δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα τους. Όπως τονίζει όλη η Ευρώπη έχει ουσιαστικά στραφεί στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με τη θεσμοθέτηση κάποιων υπηρεσιών από τα φαρμακεία. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία θεσμοθέτηση αυτών των υπηρεσιών και έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι όπου αυτή δεν έχει γίνει, η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται. Εμείς θα προτείνουμε στην αυριανή συνάντηση με την επιτροπή ελέγχου φαρμακευτικής δαπάνης, να θεσμοθετηθούν οι μετρήσεις για την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη χαπ. Επίσης και οι εμβολιασμοί που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης γίνονται υποχρεωτικά και μόνο από τα φαρμακεία. Αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως είναι η συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα απώλειας βάρους, η διαχείριση των ασθενών με χοληστερίνη, η αντιμετώπιση απλών τραυμάτων, οι πρώτες βοήθειες, συνέχιση ή μη με θεραπεία ενέσεων σε περιπατητικούς ασθενείς. Μάλιστα θα προτείνουμε ενδεικτικά τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα ενός έτους να μην υπάρχει αμοιβή για αυτές τις υπηρεσίες (σε αντίθεση με το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ) και στη συνέχεια να περάσουν στα ταμεία οι αμοιβές για αυτές τις υπηρεσίες».

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 30% και αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία

«Τριάντα τις εκατό μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα έχουμε στην Ελλάδα εάν κάποιες υπηρεσίες που παρέχονται από τα φαρμακεία θεσμοθετηθούν, ενώ υπάρχουν μελέτες από την Ευρώπη, που θα καταθέσω αύριο στην Επιτροπή, οι οποίες αποδεικνύουν ότι θα υπάρχει και τεράστια ελάφρυνση στη νοσοκομειακή δαπάνη, από τη μη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία για ψύλλου πήδημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», αν παίρνεις σωστά το φάρμακο σου

Ο κύριος Λουράντος επισήμανε ακόμη τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η συμμόρφωση του ασθενούς στην φαρμακευτική αγωγή. «Σύμφωνα με μελέτη της Eθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ένας μη ορθά ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη τύπου 2 έχει κατά 59,5% υψηλότερο ετήσιο κόστος θεραπείας, σε σχέση με έναν άλλο ασθενή που έχει πετύχει ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος από το φαρμακείο. Επίσης η Ισπανία είχε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 58%, μέσα σε ένα χρόνο, μετά την αποτελεσματική εφαρμογή υπηρεσιών που περνάνε μέσα από τα φαρμακεία. Μελέτη της Pricewaterhouse, στην Φινλανδία αναφέρει ότι εξοικονομήθηκαν 565 εκατομμύρια ευρώ, λόγω του ελέγχου συμμόρφωσης των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα δε με τον ΟΟΣΑ το κόστος των λαθών από τη χρήση των φαρμάκων μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει ακόμα και το ύψος της δαπάνης του φαρμάκου».

Take Care, διότι δεν συνεμορφώθην

«Υπάρχει μία νέα εφαρμογή που την προσφέρει το φαρμακείο στους ασθενείς και λέγεται Take Care. Αυτή η εφαρμογή κατεβαίνει δωρεάν από τον φαρμακοποιό στο τηλέφωνο του ασθενούς, ο οποίος μαζί με την συνταγή που θα εκτελείται θα παίρνει και τις πληροφορίες για τα φάρμακα που παίρνει. Θα πρέπει λοιπόν να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του γιατρού. Η εφαρμογή αυτή ελέγχει τους ασθενείς αν παίρνουν τα φάρμακα τους σωστά, τους ειδοποιεί ότι τελειώνουν τα φάρμακα και πρέπει να γράψουν άλλα φάρμακα. Και βεβαίως με αυτή την εφαρμογή ελέγχουμε κι εμείς αν όλα πάνε καλά και ο ασθενής ακολουθεί σωστά την φαρμακευτική αγωγή. Η εφαρμογή παρέχεται πιλοτικά από την περασμένη Δευτέρα σε κάποια φαρμακεία και από την πρώτη Ιανουαρίου θα υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com