Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χάικο Μας, υποστηρίζει ότι το Facebook πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εταιρεία μέσων ενημέρωσης και όχι ως τεχνολογική πλατφόρμα, σημειώνοντας ότι είναι υπέρμαχος της άποψης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να φέρουν ποινική ευθύνη για την αποτυχία τους να διαγράφουν από τα δίκτυα τους και να αποσύρουν αναρτήσεις που υποθάλπουν το μίσος.
Σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τον Μάρτιο, οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν πόσες από τις αναρτήσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο που αναφέρονται ως ακατάλληλες διαγράφονται εντός 24 ωρών. Ο Μας έχει δεσμευτεί να λάβει νομοθετικά μέτρα αν τα αποτελέσματα με την λήξη του προγράμματος εξακολουθούν να μην κρίνονται ικανοποιητικά από τις αρχές.
Ο Γερμανός υπουργός έχει επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να αποφασίσει κατά πόσον οι εταιρείες που προσφέρουν πλατφόρμες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ραδιοφωνικοί ή οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι λογοδοτούν για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν.
«Κατά την άποψη μου, θα πρέπει να μεταχειρίζονται όπως τα μέσα ενημέρωσης ακόμη και αν δεν είναι αντίστοιχα στην μιντιακή αντίληψη της τηλεόρασης είτε του ραδιόφωνου», δήλωσε ο Μας, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε με υπουργούς δικαιοσύνης των ομόσπονδων κρατιδίων στο Βερολίνο.
Βάσει των υπαρχουσών οδηγιών της ΕΕ το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν φέρουν ποινικές ευθύνες για το περιεχόμενο ή τις αναρτήσεις που υποθάλπουν το μίσος στις πλατφόρμες τους.
Αντ’ αυτού τον Μάιο, το Facebook, το YouTube (Google) και το Twitter υπέγραψαν έναν κώδικα της ΕΕ για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία εξετάζοντας εντός 24ωρών την συντριπτική πλειοψηφία των ειδοποιήσεων που γίνονται για αναρτήσεις με ρητορική μίσους στα δίκτυα τους. Ο κώδικας όμως είναι εθελοντικός και δεν έχει νομικά δεσμευτική ισχύ.
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των ομόσπονδων κρατιδίων στην συνάντηση τους κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβουν άμεση δράση ενάντια στην ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.
«Έχουμε ανάγκη λήψης μιας δέσµης συγκεκριµένων νομοθετικών µέτρων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Αμβούργου, Τιλ Στέφεν και άσκησε πίεση στον Μας να ξεκινήσει να εργάζεται σε ένα προσχέδιο νόμου, ώστε τα μέτρα να μπορούν να τεθούν σε ψηφοφορία πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Οι υπουργοί παράλληλα κάλεσαν για περισσότερη διαφάνεια και τόνισαν ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να υποχρεώνονται να δίνουν τακτικά στην δημοσιότητα στοιχεία για πόσες αναρτήσεις έχουν διαγράψει. Επίσης επιθυμούν να δίνονται στην δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία των ειδοποιήσεων και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ο Στέφεν υποστήριξε πως εάν μια εταιρεία αρνηθεί να διαγράψει αναρτήσεις με ρητορική μίσους, πρόστιμα ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ θα πρέπει να επιβάλλονται.
Το Facebook υποστηρίζει ότι είναι μια τεχνολογική εταιρεία και όχι μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που δημιουργεί τα εργαλεία για να παρέχει στους χρήστες του ειδήσεις και πληροφορίες, αλλά δεν παράγει το ίδιο περιεχόμενο.
Οι πολιτικές όμως της εταιρείας που διέπουν την δημοσιοποίηση περιεχομένου δέχονται ολοένα και αυξανόμενη κριτική διεθνώς, εν μέσω αρκετών περιπτώσεων αμφιλεγόμενης διαγραφής αναρτήσεων τους πρόσφατους μήνες.
Ανάμεσα σε αυτές, ο χειρισμός του Facebook αναφορικά με την ανάρτηση της ιστορικής φωτογραφίας με το γυμνό κορίτσι στο Βιετνάμ, την οποία η εταιρεία την λογόκρινε, με το σκεπτικό ότι ήταν άσεμνη. Η εταιρεία την αποκατέστησε τη βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία αφού δέχτηκε σφοδρές κριτικές και για παραποίηση της ιστορίας.