Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Δύο σενάρια για το νέο επίδομα προστασίας της α΄ κατοικίας

Δύο σενάρια έχουν βάλει στο τραπέζι τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας για το καθεστώς προστασίας των υπερχρεωμένων που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικίας τους από τον Μάιο που θα λήξει η προστασία της.



 Και τα δυο σενάρια αφορούν την παροχή ενός επιδόματος στέγασης με το οποίο ο υπερχρεωμένος θα βοηθηθεί να παραμείνει στην πρώτη κατοικία του τουλάχιστον ως ενοικιαστής.

Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με το επίδομα στέγασης που ήδη δίνεται στους φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα. Το επίδομα έχει ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ και κυμαίνεται από 70 έως και 210 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Η λύση που εξετάζεται είναι το υφιστάμενο επίδομα ενοικίου να πριμοδοτηθεί με ένα επιπλέον ποσό για όσους φορολογούμενους ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και βρεθούν αντιμέτωποι με την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους. Με το ενισχυμένο επίδομα στέγασης θα μπορούν να διαπραγματευθούν με την τράπεζα μια νέα ρύθμιση προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή της οφειλής τους ή να παραμείνουν ως ενοικιαστές στην πρώτη κατοικία τους καταβάλλοντας ενοίκιο με τη σχετική επιδότηση.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν στα συναρμόδια υπουργεία είναι να θεσπιστεί ένα ξεχωριστό επίδομα στέγασης για όσους κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό. Το επίδομα αυτό θα είναι προσωρινής διάρκειας (π.χ. πέντε ετών) και θα χρησιμεύει ως εισοδηματική ενίσχυση για την παραμονή του δανειολήπτη στην πρώτη κατοικία του ως ενοικιαστής. Για τη συγκεκριμένη λύση υπάρχει ο εξής προβληματισμός στα κυβερνητικά στελέχη: πώς μπορείς να δώσεις υψηλότερο επίδομα στέγασης σε πολίτες που πήραν το ρίσκο και δανείστηκαν αλλά δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε σχέση με πολίτες που ήδη λαμβάνουν το υφιστάμενο επίδομα στέγασης και δεν δανείστηκαν ή δεν "κοκκίνισαν" τα δάνεια που είχαν λάβει.

Σε κάθε περίπτωση θα θεσπιστεί ένα επίδομα στέγασης από τον Μάιο και μετά. Υπενθυμίζεται ότι οι υπερχρεωμένοι έχουν τη δυνατότητα έως τις 30 Απριλίου να υποβάλλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ζητώντας διακανονισμό της οφειλής τους με την τράπεζα, με προστασία της πρώτης κατοικίας τους από τον πλειστηριασμό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com