Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Σε δυο ταχύτητες οι νέες αντικειμενικές αξίες

Σε δυο ταχύτητες σχεδιάζει να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες το υπουργείο Οικονομικών.



Με στόχο από τη μια να διευρύνει τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ και από την άλλη να μην αιφνιδιάσει τους φορολογούμενους, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει σε ισχύ τις νέες αντικειμενικές αξίες σε δυο διαφορετικές φάσεις.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι νέες αντικειμενικές θα τεθούν σε ισχύ από φέτος, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο θα υπολογιστούν με τις νέες αξίες. Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπου 2.900 περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και σήμερα υποφορολογούνται, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές που θα γίνουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης (π.χ. νησιωτικές και τουριστικές) η αύξηση των τιμών ζώνης θα αδρανοποιηθεί με παρεμβάσεις σε συντελεστές και κλιμάκια του φόρου. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία (π.χ. έως 1.000.000 ευρώ) θα έχουν μια πρόσθετη καθαρή μείωση του φόρου κατά περίπου 8%.

Ενώ για τον ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές θα τεθούν σε ισχύ από φέτος, εξετάζεται σοβαρά να μην γίνει το ίδιο για τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων. Αυτό που εξετάζεται είναι να επαναληφθεί το άνοιγμα του χρονικού παραθύρου που έγινε το 2018, όταν και δόθηκε το χρονικό περιθώριο σε πολλούς ιδιοκτήτες να προγραμματίσουν με μεγαλύτερη χρονική άνεση την πραγματοποίηση μεταβιβάσεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι νέες τιμές ζώνης να ανακοινωθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο, θα τεθούν σε ισχύ όμως για τις μεταβιβάσεις από τον Ιανουάριο του 2021. Έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 6 μήνες για να κρίνουν αν τους συμφέρει να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή άλλου είδους μεταβιβάσεις. Αυτό θα εξυπηρετήσει και το δημόσιο ταμείο καθώς για τις περιοχές που θα ανακοινωθούν αυξήσεις στις τιμές ζώνης, θα υπάρχει κίνητρο στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις.

Η διαδικασία για την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης έχει ξεκινήσει και τρέχει πολύ γρήγορα. Έχει ανακοινωθεί η πρόσκληση για τη συμμετοχή πιστοποιημένων εκτιμητών στη διαδικασία. Οι εκτιμητές θα πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους το αργότερο έως τις 20 Μαρτίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com