Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Big Brother στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του δημοσίου

Άμεση άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με διαδικασίες – εξπρές για τους φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου, υποχρεωτική αναγραφή στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τόκων για ποσά άνω των 250 ευρώ και χορήγηση του επιδόματος τέκνων με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και όχι το φορολογητέο προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε χθες στη Βουλή.





Στο εξής οι αρμόδιες αρχές θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του δημοσίου καθώς συστήνεται «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» για τη διευκόλυνση της διαβίβασης των αιτημάτων παροχής πληροφοριών από το σύνολο των υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης, φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών και του ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, που αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούνται στα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των παραπάνω αρχών και υπηρεσιών του Δημοσίου και της αυτοματοποιημένης πρόσβασής τους σε αυτό. Η πρόσβαση των αρχών και υπηρεσιών στα στοιχεία των τραπεζών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα εντός 24 ωρών στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων.

Μέχρι σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών.

Παράλληλα με την άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου έρχονται και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί τα μέσα που παρέχει η νέα τεχνολογία για την κοινοποίηση κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου στα χέρια τρίτων και πιστωτικών ιδρυμάτων. Όλες οι εντολές – κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά.

Τέλος, μέχρι την Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η νομοθετική διάταξη που θα ορίζει την υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τόκων των καταθέσεων για ποσά άνω των 250 ευρώ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com