Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο «Μεγάλος Αδελφός» καταγράφει τα πάντα στις ΗΠΑ

Σάλο προκαλέσαν στις ΗΠΑ οι καταιγιστικές αποκαλύψεις αυτής της εβδομάδας για το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών, μέσω του οποίου οι αμερικανικές αρχές έχουν πρόσβαση σε συνομιλίες ήχου, βίντεο, φωτογραφίες, e-mail και άλλα αρχεία και στοιχεία σύνδεσης που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ξένων στόχων.




Αποκαλύψεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ομπάμα, προκαλώντας πολιτική θύελλα και έντονη δημόσια συζήτηση για τα όρια της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, ακόμη και αν το τελικό ζητούμενο είναι η προστασία από την τρομοκρατία.

Πριν ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη του βρετανικού Guardian για την αποστολή στοιχείων από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, έσκασε σαν βόμβα νέα αποκάλυψη της Washington Post, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές αρχές (NSA και FBI) έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών των εννέα δημοφιλέστερων διαδικτυακών εταιρειών.

Πρόγραμμα PRISM
Πρόκειται για το πρόγραμμα PRISM, το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση σε κάθε είδους αρχείο που διακινείται διαδικτυακά μέσω των τεχνολογικών κολοσσών Google, Yahoo, Microsoft, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube και Apple. Την είδηση έσπευσαν να διαψεύσουν Google, Facebook, Apple και Yahoo, διευκρινίζοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό έτσι και αλλιώς, ότι δηλαδή δεν συμμετέχουν οικειοθελώς σε κανενός είδους τέτοιο πρόγραμμα και ότι η οποιαδήποτε πρόσβαση σε αρχεία των χρηστών γίνεται μόνο κατόπιν ειδικού αιτήματος και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ή ύστερα από δικαστική εντολή.

Με την σχεδόν ταυτόχρονη αποκάλυψη των δύο εφημερίδων, είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται αυτό που πολλοί υπέθεταν μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μόνο που η αποκάλυψη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ομπάμα, που φέρεται να συνεχίζει αμφιλεγόμενες πρακτικές του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, τις οποίες μάλιστα κατά το παρελθόν είχε κατακρίνει.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αμηχανία στον Λευκό Οίκο που επιβεβαίωσε εμμέσως την ύπαρξη του προγράμματος, κάνοντας λόγο για «χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν απειλές που σχετίζονται με την τρομοκρατία». Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, «η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα του προέδρου είναι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Αποφεύχθηκε επίθεση
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς, που άφησε να εννοηθεί ότι χάρη σε αυτό το σύστημα «αποφεύχθηκε μια τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ αυτά τα τελευταία χρόνια».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, κύκλοι των Ρεπουμπλικανών ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν δριμεία επίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα, ενώ μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα θα ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την κλίμακα των παρακολουθήσεων και τις παρεμβάσεις στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν πάντως την εμφανή ενόχληση του επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, που τις χαρακτήρισε «απειλή για την εθνική ασφάλεια», υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνουν αρκετές «ανακρίβειες». Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω «ανώνυμων διαρροών» στα ΜΜΕ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχος του προγράμματος δεν είναι η κατασκοπία των Αμερικανών πολιτών ή όσων ζούν στις ΗΠΑ, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Verizon οι παρακολουθήσεις γίνονταν βάσει αντιτρομοκρατικού νόμου (σε συστηματική μορφή από το 2007) με κυλιόμενες δικαστικές εντολές συγκεκριμένης διάρκειας και αφορούσαν τα «μεταδεδομένα», τον αριθμό δηλαδή και τη διάρκεια των κλήσεων και όχι το περιεχόμενο των συνομιλιών...



 
website counter
friend finderplentyoffish.com