Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η Κομισιόν τορπίλισε τον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ: Αποχώρησαν Gazprom και Sintez

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να προσελκύσει δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και πιθανότατα δεν θα επιτύχει τον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για τη φετινή χρονιά





Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς μέχρι τη μία το μεσημέρι, οπότε και έληγε η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών, η Gazprom δεν έστειλε προσφορά, αλλά ούτε και η M&M Gas Co με αποτέλεσμα να αποβεί άγονος ο διαγωνισμός.

H μοναδική που υπέβαλε προσφορά είναι η αζέρικη Socar για τη ΔΕΣΦΑ.

Η εξέλιξη προκάλεσε κλυδωνισμούς στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο γενικός δείκτης σημείωνε, στις 15:15, απώλειες άνω του 6% με στις 925,98 μονάδες, ενώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων υποχωρούσε 3,5%.

Νωρίτερα, όπως προαναφέρθηκε, είχε γίνει γνωστό ότι η ρωσική εταιρεία Sintez απέσυρε το ενδιαφέρον της για τον διαχειριστή του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sintez ειδοποίησε το ταμείο αποκρατικοποιήσεων πως δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αζέρικη Socar προκειμένου να αποκτήσει την εταιρεία.

Αυτό που φαίνεται να διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των ρωσικών εταιρειών να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό ήταν τα αρνητικά μηνύματα από την Κομισιόν σχετικά με την έγκριση της ιδιωτικοποίησης, αφού το τελικό «πράσινο φως» για την αποκρατικοποίηση των εν λόγω δικτύων θα δινόταν στις Βρυξέλλες.

Πάντως, στέλεχος του ελληνικού ενεργειακού κλάδου δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τις συνομιλίες της ιδιωτικοποίησης.

«Το χειρίστηκαν με ερασιτεχνικό τρόπο. Η κυβέρνηση είχε διμερείς συνομιλίες με την Gazprom και στο τέλος οι Ρώσοι αποσύρθηκαν», είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Ελλάδα είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Gazprom, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να συναντά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Αλεξέι Μίλερ, τον περασμένο μήνα στην Αθήνα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com