Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Αισιόδοξες προβλέψεις από Κομισιόν για υπέρβαση στόχων φέτος και το 2018

Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - πιστωτών προς αναζήτηση συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, η Κομισιόν προχώρησε χθες σε αισιόδοξες προβλέψεις για υπέρβαση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, φέτος και το 2018, στη βάση μιας επιταχυνόμενης ανάκαμψης.


Αν και προειδοποιεί για την ύπαρξη κινδύνων, που σχετίζονται καταρχήν με την απειλή καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε δεύτερο χρόνο με την έκβαση εξωγενών παραγόντων, δίνει αυξημένες πιθανότητες η Ελλάδα να υπερβεί τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, φέτος και το 2018, χωρίς νέα μέτρα. Διατηρεί όμως, με διπλωματικό τρόπο, ανοικτό το ζήτημα διασφάλισης των στόχων μέσω, τυχόν, νέων δημοσιονομικών προσαρμογών, ενόψει της κατάθεσης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για την περίοδο 2018 - 2021. Στο ίδιο πλαίσιο, χωρίς να αμφισβητεί την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος 2,3% του ΑΕΠ πέρσι, έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5%, στη βάση των ισχυρών επιδόσεων στα έσοδα, σπεύδει να υπογραμμίσει το ενδεχόμενο, φέτος, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν λιγότερα από όσα αναμένεται, εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με την εφαρμογή -υφιστάμενων- μέτρων και της αβεβαιότητας σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι θετικές -και μακράν καλύτερες εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- προβλέψεις ενσωματώνονται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, δημοσιεύονται στη σκιά της προσπάθειας που γίνεται στο παρασκήνιο για την επίτευξη συμφωνίας, που θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Τα στοιχεία της Κομισιόν είναι υποστηρικτικά των ελληνικών θέσεων, ειδικά όσον αφορά στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και τη δυναμική για ισχυρή ανάκαμψη, με στρατηγικό στόχο για την Αθήνα να είναι η ελαχιστοποίηση των μέτρων που θα πρέπει να προ-νομοθετηθούν ούτως ώστε να ισχύσουν μετά το 2018, για να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ.
Αισιόδοξες προβλέψεις από Κομισιόν για υπέρβαση στόχων φέτος και το 2018

Το Ταμείο υιοθετεί, και μάλιστα στο βασικό σενάριο της ανάλυσής του, μελανές προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και επιμένει πως χωρίς νέα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Η πρόταση που κατέθεσαν οι πιστωτές αφορά σε δύο πακέτα μέτρων: Το ένα, περίπου 1,8 δισ. ευρώ θα αφορά σε μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα από τη Βουλή για να ισχύσουν από το 2018 και μετά και το δεύτερο θα αφορά σε μέτρα, περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εξειδικευθούν τώρα, αλλά να μην ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή.

Στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά, συνεπικουρούμενη από την Κομισιόν, επιδιώκει να ψαλιδίσει τον λογαριασμό, ειδικά των μέτρων εκείνων που θα πρέπει να έλθουν στη Βουλή, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά πιέζει να ληφθεί υπόψη η σημαντική υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος πέρσι, στο 2,3% από 0,5% που είχε εκτιμηθεί, όταν το ΔΝΤ επέμεινε σε πλεόνασμα ελαφρώς κάτω του 1%.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως παρά τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, στο τέλος της ημέρας, η απαίτηση για λήψη πρόσθετων μέτρων, είναι κοινή.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τριπλασιασμό των επενδύσεων φέτος σε σχέση με πέρσι:

1 Η Ελλάδα εκτιμάται πως αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% πέρσι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την πρόοδο στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,7% το 2017, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση και του ενδεχόμενου σταδιακής χαλάρωσης των capital controls. Η ανάπτυξη αναμένεται στο 3,1% το 2018.

2 Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% φέτος και 14,2% το 2018, από 4% πέρσι.

3 Η ανεργία εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 23,4% το 2016, και θα είναι στο 22% φέτος και στο 20,3% το 2018.

4 Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν 3,9% φέτος και 4,7% το 2018, ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν 3,2% φέτος και 4,2% το 2018.

5 Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 1,1% του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να περάσει σε πλεόνασμα 1,1% το 2018.

6 Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 2,3% του ΑΕΠ το 2016, στο 2,2% το 2017 και στο 3,7% το 2018, έναντι στόχων 0,5%, 1,75% και 3,5% αντιστοίχως. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και τον προϋπολογισμό του 2017, η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές ισοζύγιο 1,75% του ΑΕΠ το 2017, ενώ υπάρχουν καλοί οιωνοί για την επίτευξη του στόχου και το 2018.

7 Τα πτωτικά ρίσκα περιλαμβάνουν την πιθανότητα οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις του 2017 να αποφέρουν λιγότερα του αναμενόμενου λόγω των κινδύνων στην εφαρμογή και των επιπτώσεων από την αβεβαιότητα στην αξιολόγηση.

8 Το δημόσιο χρέος αναμένεται από 179,7% του ΑΕΠ, πέρσι, στο 177,2% φέτος και στο 170,6% το 2018.

Σύμπλευση

• Τα στοιχεία της Κομισιόν είναι υποστηρικτικά των ελληνικών θέσεων, ειδικά όσον αφορά στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και τη δυναμική για ισχυρή ανάκαμψη, με στρατηγικό στόχο για την Αθήνα να είναι η ελαχιστοποίηση των μέτρων που θα πρέπει να προ-νομοθετηθούν ούτως ώστε να ισχύσουν μετά το 2018, για να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ.

• Στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά, συνεπικουρούμενη από την Κομισιόν, επιδιώκει να ψαλιδίσει τον λογαριασμό, ειδικά των μέτρων εκείνων που θα πρέπει να έλθουν στη Βουλή, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά πιέζει να ληφθεί υπόψη η σημαντική υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος πέρσι, στο 2,3% από 0,5% που είχε εκτιμηθεί, όταν το ΔΝΤ επέμεινε σε πλεόνασμα ελαφρώς κάτω του 1%.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com