Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Κατά 250 εκατ. μέσα σε έξι μήνες μειώθηκαν τα φέσια του ΕΣΥ

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, αγγίζοντας στο "κλείσιμο” του 2019 τα 293 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης του Δεκεμβρίου, από 546 εκατ. που ήταν τον Ιούνιο. Η μείωση των υποχρεώσεων του ΕΣΥ ξεπέρασε το 40%.



Από την αρχή του έτους μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα φέσια των νοσοκομείων αυξάνονταν με ταχείς ρυθμούς: 359 εκατ. τον Ιανουάριο, 446 εκατ. το Φεβρουάριο, 541 εκατ. το Μάρτιο, 485 εκατ. τον Απρίλιο, 531 εκατ. το Μάιο και 546 εκατ. τον Ιούνιο.

Στο δεύτερο εξάμηνο εντούτοις τα χρέη του ΕΣΥ μειώνονταν σταθερά κάθε μήνα, φτάνοντας στα 507 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 501 εκατ. τον Αύγουστο, 488 εκατ. το Σεπτέμβριο, 447 τον Οκτώβριο και στα 354 εκατ. το Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες προς τρίτους υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων.

Διαχείριση των προϋπολογισμών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μείωση των οφειλών θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, δίνοντας ανάσα ρευστότητας στην αγορά των προμηθευτών. Η βελτίωση άλλωστε της λειτουργίας των δομών του ΕΣΥ και η ορθολογική διαχείριση των προϋπολογισμών αποτελούν προτεραιότητα για την Αριστοτέλους.

Στόχος είναι να θωρακιστούν οι τακτικοί προϋπολογισμοί, και σε επίπεδο χρηματοδότησης, και σε επίπεδο προμηθειών. Σημειώνεται εξάλλου πως φέτος ο αρχικός προϋπολογισμός των νοσοκομείων είναι κατά 100 εκατ. ευρώ υψηλότερος, και μαζί με τις πιστώσεις, θα ανέλθει σε 2,461 δισ. ευρώ.

Ούτως ή άλλως οι διοικητές των νοσοκομείων θα αξιολογούνται κάθε τρεις μήνες, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους (οι διοικητές που δεν θα πετύχουν τους στόχους θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση). Κριτήρια αποδοτικότητας και σύστημα αξιολόγησης θα τεθούν και για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Άλλωστε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει αναφέρει πως το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων και στο σχεδιασμό της Αριστοτέλους εντάσσονται μεταξύ άλλων η αναδιάρθρωση του τρόπου εφημερίας των νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας και δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης των νοσοκομείων, περιλαμβανομένης της πιλοτικής εφαρμογής ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ, η σύσταση Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας και παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com