Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Πώς θα ανεβάσει ταχύτητα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς ορίζει ότι το 70% του προγράμματος θα πρέπει να έχει εκτελεστεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.



Ο όρος αυτός, που περιέχεται στην εγκύκλιο υλοποίησης του φετινού προγράμματος, υπαγορεύεται από την επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η υποεκτέλεση του προγράμματος που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, όπου εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μένουν αδιάθετα. Μάλιστα, για το έτος 2019 η υποεκτέλεση του ΠΔΕ ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ.

Ο στόχος για το 70% εντός του δεκαμήνου σημαίνει ότι θα πρέπει να απορροφηθούν πάνω από 4,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο προγραμματισμένων δαπανών - στόχου 6,75 δισ. ευρώ του ΠΔΕ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ είναι οι κοινοτικοί πόροι και τα 750 εκατ. εθνικοί. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, καθώς έως τώρα το 70% και άνω του προϋπολογισμού του ΠΔΕ απορροφάτο τον Δεκέμβρη με το κλείσιμο του έτους.

Για να μην υπάρξει απόκλιση από τους στόχους που τίθενται, προβλέπεται ότι οι προτάσεις για την κατάρτιση του ΠΔΕ 2020 θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο έως την 30ή Μαρτίου 2020, προκειμένου το πρόγραμμα να εκδοθεί στο σύνολό του έγκαιρα. Οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΔΔΕ) υποχρεωτικά μέσω της ειδικής εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής του e-ΠΔΕ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com