Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Τιτλοποίηση Frontier 7 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα

Τις διαδικασίες για την δική της mega – τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με την οποία θα συμμετάσχει στον "Ηρακλή", ξεκίνησε η Εθνική Τράπεζα.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιτλοποίηση, που θα φέρει την κωδική ονομασία Frontier, θα είναι ύψους 7 δισ. ευρώ. Θα απαρτίζεται κατά τα ¾ από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, ενώ  το υπόλοιπο θα αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάποιων μεγάλων. Με την τιτλοποίηση αυτή, η Τράπεζα θα καθαρίσει, σχεδόν στο σύνολό του, το μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 6,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σύμβουλοι της Εθνικής για την τιτλοποίηση Frontier είναι η Morgan Stanley και η Oliver Wyman. Το business plan έχει αναλάβει να καταρτίσει η Cerved, δεδομένου ότι η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ούτε θυγατρική εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων, ούτε θα προχωρήσει σε carve – out όπως θα κάνουν οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους.

Η επιλογή της ιταλικής Cerved έγινε από την short list των τεσσάρων υποψηφίων με τους οποίους συζητούσε η Εθνική Τράπεζα για την ανάθεση της διαχείρισης στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το σχέδιο Champion Challenger, του οποίου τη διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει η ΕΤΕ, αλλά διέκοψε, καθώς η ενεργοποίηση του "Ηρακλή" επιτάχυνε το σχέδιο των τιτλοποιήσεων που προορίζονταν αρχικά για το 2021.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην τελική ευθεία του Champion Challenger είχαν φτάσει, εκτός της Cerved, οι doValue, Pepper και QQuant.

Οι πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της τιτλοποίησης Frontier αναφέρουν ότι το launch θα γίνει τον Απρίλιο, με προοπτική οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν μέσα στο καλοκαίρι και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2020. Η πώληση της τιτλοποίησης σε επενδυτή θα είναι servicer released, δηλαδή ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος τον servicer που θα κάνει τη διαχείριση.

Σημειώνεται ότι το 2019 αναμένεται να κλείσει για την Εθνική Τράπεζα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω των 12 δισ. ευρώ από 16,3 δισ. ευρώ στην εκκίνηση του έτους. Μέσω της τιτλοποίησης, αλλά και κινήσεων για την οργανική μείωση των NPEs, στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας να διαμορφωθούν κάτω των 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Πράγμα που μεταφράζεται σε μείωση του δείκτη NPE από το 30,6% σήμερα σε περίπου 15%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com