Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση

Καμιά μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων για το τρίτο τρίμηνο του 2013 εκτιμά η πλειοψηφία των εργοδοτών, σύμφωνα με έρευνα της Manpower.




Ωστόσο έχουν αυξηθεί οι προθέσεις για νέες προσλήψεις κάτι που κατά την εταιρεία αποτελεί ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013 οι προθέσεις προσλήψεων είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα από το δεύτερο τρίμηνο 2010.

Ειδικότερα το 16% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε -3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών, σε 5 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένονται προσλήψεις.

Οι εργοδότες στον τοµέα του Τουρισµού αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, µε τον ∆είκτη να διαµορφώνεται στο +7%, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές για τον τοµέα Χρηµατοοικονοµικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις διαµορφώνονται στο +4%.

Περιορισµένες προσλήψεις προβλέπουν οι εργοδότες τόσο στον τοµέα της Γεωργίας όσο και στον τοµέα Μεταφορές & Επικοινωνίες, µε τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαµορφώνονται στο +2%.

Αντίθετα, οι εργοδότες σε τέσσερις τοµείς προβλέπουν µείωση του αριθµού των απασχολουµένων. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιµήσεις στον τοµέα της Μεταποίησης, µε τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαµορφώνονται στο -12%, ενώ οι Προοπτικές στους τοµείς Εµπόριο (Χονδρική & Λιανική) και Ηλεκτρισµός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση εξασθενούν, διαµορφώνοντας τον ∆είκτη στο -9% και -6% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 7 τομείς, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, και σε 8 τομείς σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Η έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com