Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Αύξηση συντάξεων μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αντιμέτωπη με ένα νέο δημοσιονομικό πονοκέφαλο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που βάζει τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης κρίνοντάς την αντισυνταγματική.



Η απόφαση αφορά μονάχα στους συνταξιούχους και δεν έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν κάποια ποσά από το ελληνικό δημόσιο και αυτό καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στα Ταμεία.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μπαράζ προσφυγών και από τα εκατομμύρια των εργαζόμενων που πληρώνουν ακόμη και σήμερα εισφορά αλληλεγγύης, η οποία σημειωτέον είχε μειωθεί κατά 30% από την 1η του έτους. Ομως, στα μέτρα που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές προβλέπεται και η επαναφορά της εισφοράς αλληλεγγύης στα περσινά επίπεδα για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έγινε γνωστή την Τετάρτη το βράδυ, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 τον χρόνο κρίθηκε αντισυνταγματική.

Με βάση την ίδια απόφαση, το κράτος πρέπει άμεσα να παύσει τη σχετική παρακράτηση, κάτι που σημαίνει νέες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν. Η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για το κράτος, οδηγεί σε αυξήσεις των συντάξεων κάθε μήνα καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς.

Για το θέμα αυτό μίλησε το χθες πρωί στο Mega και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η απόφαση είναι «δεσμευτική» και «αμετάκλητη» και δεν αποφασίστηκε αναδρομική κατάργηση της εισφοράς λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που λαμβάνουν από ένα ποσό και άνω, είτε προσέφυγαν οι ίδιοι είτε όχι. Τόνισε, επίσης, ότι εάν ήταν αναδρομική η εφαρμογή της απόφασης, το κόστος θα υπερέβαινε το 1 δισ. ευρώ.

Ο νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικός προέβλεπε ότι κάθε συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 - 1.500 ευρώ θα κατέβαλε εισφορά 5% μηνιαίως, για ποσά από 1.500 - 2.000 ευρώ η εισφορά ήταν της τάξης του 10% ανά μήνα, για ποσά από 2.000 - 2.500 ήταν 15% ανά μήνα και για ποσά μεγαλύτερα των 2.500 ευρώ η εισφορά ήταν 20% τον μήνα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com