Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ - ΜΕΙΩΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΟΛΙΤΕΣ

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του λιανεμπορίου τροφίμων τους επόμενους μήνες, με την πλειονότητα των στελεχών του κλάδου να προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.



Αυτό προκύπτει από την κυλιόμενη έρευνα τάσεων που διεξάγει από πέρυσι το καλοκαίρι το ΙΕΛΚΑ, όπου καταγράφονται οι απόψεις των στελεχών του χώρου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις. Οι προβληματισμοί που εκφράζουν τα στελέχη πηγάζουν από τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα (βλ. Αξιολόγηση), και αφορούν κυρίως την υψηλή φορολογία και τις μειωμένες πωλήσεις. Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιοι που παρά την κρίση και το δυσμενές περιβάλλουν, προσδοκούν σε βελτίωση της κερδοφορίας τους, μέσα από τη μείωση τους κόστους και την καινοτομία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στελέχη του κλάδου στην πλειοψηφία τους αναμένουν συνέχεια της μείωσης των πωλήσεων. Συγκεκριμένα το 61% θεωρεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017 οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016 ενώ το 27% αναμένει σχεδόν αμετάβλητες πωλήσεις και το 12% αύξηση. Μεσοσταθμικά η εκτίμηση είναι ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν κατά περίπου 1,78%.
Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών σε ποσοστό 81% θεωρεί το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016 η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε, ενώ το 17% θεωρεί ότι έμεινε αμετάβλητη και μόλις το 1% ότι βελτιώθηκε.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com