Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αναζητούν λύση στον «γρίφο» για το Απολυτήριο Λυκείου

Τον «γρίφο» για τον τρόπο απόκτησης του Απολυτηρίου Λυκείου και τη βαρύτητα που αυτό θα έχει για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσπαθεί να λύσει το υπουργείο Παιδείας.



Στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στο Λύκειο, η οποία έγινε εν μέσω επικριτικών σχολίων από την πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Ελένη Ζωγραφάκη, που πρόσκειται στη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ομοσπονδία ενημερώνεται για αυτό το σοβαρό ζήτημα μέσω διαρροών στον Τύπο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γεράσιμος Κουζέλης παρουσίασε την πρόταση για την αναβάθμιση του Λυκείου αφήνοντας, ωστόσο, αναπάντητα ερωτήματα. Ενδεικτικά, βάσει της πρότασης, στη Β΄ Λυκείου θα υπάρχει ένας κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων μέσα από τέσσερις ενότητες -Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες, Γλώσσα και μία ενότητα επιλογής- που θα παρέχουν στους μαθητές ένα κρίσιμο φάσμα γνώσεων πριν προβούν στη Γ΄ Λυκείου στην επιλογή πιο συγκεκριμένης επιστημονικής κατεύθυνσης. Στη Γ΄ Λυκείου, τα υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα -μάλιστα, ο κ. Κουζέλης πρότεινε υποχρεωτική να είναι μόνο η Ελληνική Γλώσσα- και οι μαθητές θα επιλέγουν ενότητα υποχρεωτικών μαθημάτων που θα τους δίνει τη δυνατότητα προσανατολισμού, σε συνδυασμό με μία επιλογή εκτός ειδίκευσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΕΠ επισήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενδοσχολική πλευρά της λήψης του Απολυτηρίου Λυκείου, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες, αλλά και να δοθεί μια «ένεση», όπως χαρακτηριστικά είπε, της πιστοποίησης της αξίας της διαδικασίας μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα.

«Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κατασταλαγμένη άποψη για αυτά τα ζητήματα. Θέλουμε να ακούσουμε και να συνθέσουμε τις απόψεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του διαλόγου ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις» διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Ο ίδιος δέχθηκε τα «πυρά» της προέδρου της ΟΛΜΕ, Ελένης Ζωγραφάκη η οποία έκανε λόγο για «ετεροχρονισμένες διαδικασίες», σημειώνοντας ότι ενώ η ομοσπονδία έχει αποστείλει από τις 15 Ιανουαρίου αίτημα συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας με θέμα τις αλλαγές στο Λύκειο τελικώς η συνάντηση έχει οριστεί για σήμερα.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ
Παράλληλα, η κ. Ζωγραφάκη επισήμανε ότι για να προχωρήσει η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση αναγκαία και ικανή προϋπόθεση είναι η αύξηση της χρηματοδότησης. «Πρέπει να δεσμευτούν όλα τα κόμματα ότι η Παιδεία πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονιακές δεσμεύσεις», τόνισε. Επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, ο οποίος χαρακτήρισε ως καταστροφικές τις αλλαγές που έγιναν στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ευχήθηκε να μην κυριαρχήσει η ίδια φιλοσοφία και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com