Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τελική συμφωνία από το Eurogroup, έτσι όπως εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Η όποια πρόοδος θα φανεί τις επόμενες ημέρες και ήταν αναμενόμενη λόγω των υποχωρήσεων που έκανε κυρίως η ελληνική πλευρά, η οποία και αποδέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων, έστω και με κάποια «αντίδωρα». Ομως, είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να υποστηρίζουν κάποιοι ότι «δεν ήρθε και η καταστροφή εξαιτίας της καθυστέρησης».
Με την αξιολόγηση να κλείνει, αν δεν υπάρξουν νέα δράματα, τις επόμενες εβδομάδες, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μην αποκλείεται και το κλίμα αβεβαιότητας και σύγχυσης γύρω από την ελληνική οικονομία να μην έχει ελαττωθεί, είναι ανόητο κι επικίνδυνο να θεωρεί κάποιος ότι δεν έγινε και τίποτε που επί ένα και πλέον χρόνο τα πάντα είναι στον αέρα.
Γιατί στην Ελλάδα κάθε αξιολόγηση να διαρκεί μήνες, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία; Αλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί, για να επανέλθει η αγορά σε μια κανονικότητα κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας γύρος διαπραγματεύσεων πρέπει να περάσουν μήνες.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων, η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για επενδύσεις δεν συμβαίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Από την ώρα που Ελλάδα και δανειστές δίνουν τα χέρια η αλλαγή κλίματος χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλο χρόνο, που είναι μια διαδικασία πολύ επώδυνη.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι από το φθινόπωρο θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση κι εκεί θα τεθούν θέματα όπως π.χ. η διατηρησιμότητα της ανάπτυξης, αν θα απαιτηθούν κι άλλα δάνεια για την Ελλάδα, επομένως νέο μνημόνιο, και ποιες είναι οι προοπτικές από εδώ και στο εξής. Αν, κυρίως, με την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος η χώρα θα πάψει να είναι υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, όταν ελαφρά τη καρδία λέμε ότι η καθυστέρηση δεν κοστίζει ή ότι δεν πειράζει που θα χάσουμε και τον Μάρτιο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Απαιτείται σοβαρότητα όταν διακυβεύεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.