Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Σφοδρή κριτική προκαλεί η νέα «καταιγίδα» φόρων

«Θύελλα» αντιδράσεων προκαλεί η «καταιγίδα» φόρων σε τουρισμό, ακίνητα και καύσιμα αλλά και οι αλλαγές που φέρνει σε διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης το πολυνομοσχέδιο.



Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιστώσεις που θα έχουν στην κατανάλωση και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι νέοι φόροι και καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και να αποσύρει τις σχετικές ρυθμίσεις.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας επισημαίνει πως οι ξενοδόχοι καλούνται να πληρώσουν ξανά το «μάρμαρο» και τονίζει πως με βάση την απόφαση της κυβέρνησης θα φορολογηθούν εκ νέου, με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ , την στιγμή που σε διάστημα δύο ετών, επιβλήθηκαν απανωτές άμεσες και έμμεσες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση εργοδοτικών εισφορών, φόρος διαμονής (το γνωστό τέλος διανυκτέρευσης) φόροι που προστέθηκαν στους ήδη εικοσιένα (21) εν ισχύ διαφορετικούς έμμεσους και άμεσους φόρους οι οποίοι επιβαρύνουν ούτως ή άλλως μια ξενοδοχειακή μονάδα.

Η Ένωση Ξενοδοχών ζητά να αποσυρθούν, τώρα, οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» πριν είναι αργά για τον κλάδο, την Οικονομία και την αθηναϊκή ξενοδοχία, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά πως «ζεστά» έσοδα, μπορούν να αναζητηθούν από δραστηριότητες που προκλητικά παραμένουν στο απυρόβλητο και αποτελούν πηγή φοροδιαφυγής.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου «από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την »μεσαία τάξη« στο »δόκανο« μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει »ταφόπλακα« στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία».

«Με το άρθρο 50 του σχεδίου νόμου αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου», υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ. Για μια λάθος κίνηση κάνουν λόγο άνθρωποι από τον χώρο των καυσίμων, τονίζοντας πως αν και θα εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση της τιμής της βενζίνης και θα πιέσει προς τα κάτω την κατανάλωση.

«Φόροι παντού»
Τη δυσαρέσκειά του για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας πως «καμιά οικονομία, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν έχει καταφέρει να ανορθωθεί, στηριζόμενη μόνο σε φορολογικά μέτρα. «Φόροι παντού, επιβαρύνσεις σε όλα. Και εδώ μπαίνει το κρίσιμο ερώτημα προς τους κυβερνώντες. Οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να επιβιώσουν με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, πως θα τα καταφέρουν τώρα;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Την έντονη αντίδραση των εφοριακών, προκαλεί η πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ χαρακτήρισαν τις σχετικές διατάξεις νόμου καταφανώς αντισυνταγματικές που καταργούν την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας αφού ένας βασικός πυλώνας άσκησης της κρατικής εξουσίας, αυτή της βεβαίωσης και συλλογής των κρατικών εσόδων, αποκόβεται από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρένα Υφαντή, «καθιερώνονται αδιαφανείς διαδικασίες στελέχωσης και αξιολόγησης του προσωπικού, καταργούνται οι προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για τους εργαζόμενους και εκχωρείται η είσπραξη των εσόδων σε αδιαφανείς μηχανισμούς». Ο μόνος φορέας που δηλώνει ικανοποιημένος είναι ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος, κυρίως γιατί καταργείται ο φόρος 3% επί του ζύθου, ένα από τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου τους, ωστόσο δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την αύξηση του ΕΦΚ, ο οποίος πάντως επιβάλλεται σε όλες τις ζυθοποιίες.

Οι ξενοδόχοι
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας επισημαίνει πως οι ξενοδόχοι καλούνται να πληρώσουν ξανά το «μάρμαρο» και τονίζει πως με βάση την απόφαση της κυβέρνησης θα φορολογηθούν εκ νέου, με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

ΠΟΜΙΔΑ
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου «από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την »μεσαία τάξη« στο »δόκανο« μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει »ταφόπλακα« στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com