Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Αυξήσεις - φωτιά σε χιλιάδες προϊόντα προβλέπει το ελληνικό σχέδιο που δόθηκε στους δανειστές

Την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, δηλαδή το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός, έδωσε στη δημοσιότητα το Tagesspiegel. Το κείμενο που είναι στην αγγλική γλώσσα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.



Επίσης, η ελληνική πλευρά ζητεί τρεις συντελεστές ΦΠΑ -6%, 11% και 23%-, με το χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Μεγάλες αυξήσεις σε πολλά είδη διατροφής προβλέπει η πρόταση της ελληνικής πλευράς που δόθηκε στους θεσμούς καθώς εντάσσονται στον υψηλό συντελεστή 23%, τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα όπως τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες, τα γλυκά, τα σάντουιτς, οι σοκολάτες και οι σάλτσες.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση στον χαμηλό συντελεστή 6% θα υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα, ενώ στο 11% οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, τα ξενοδοχεία και η εστίαση. Εάν η συμφωνία περάσει για τον ΦΠΑ με βάση την πρόταση της κυβέρνησης τότε η εφαρμογή των νέων συντελεστών θα είναι άμεση, ενώ η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου.

Αναφορικά με την έκτακτη εισφορά υπάρχει μια κλιμάκωση των συντελεστών μέχρι το 8% για πολύ υψηλά εισοδήματα και η ισχύς της θα είναι αναδρομική. Αυτό ωστόσο που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη για να αρχίσουν και οι επιβαρύνσεις στις κρατήσεις φόρου.

Επίσης η πρόταση προβλέπει έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις με βάση και τον νόμο του 2009 δηλαδή για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού πάνω από 2.500 κ.ε.

Η κυβέρνηση προσδοκά από την έκτακτη εισφορά να βάλει στα κρατικά ταμεία 220 εκατ. ευρώ για το 2015 και 250 εκατ. ευρώ το 2016. Από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις τα προσδοκόμενα έσοδα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ υπό διαπραγμάτευση είναι το ανάλογο ποσό για το 2016. Στην ελληνική πρόταση προβλέπεται επίσης και αναδρομικό χαράτσι στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, "μαχαίρι" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και έκτακτη φορολογία με κλιμάκια για έσοδα 1 δισ από επιχειρήσεις.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com