Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ......

Ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ σε 11 νησιά, μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και απελευθέρωση πλειστηριασμών φέρνει ο Ιούνιος, ενώ ακολουθεί και ο ΕΝΦΙΑ.



Στον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνονται: Κονσέρβες, Ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφές- Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμοί, Ρούχα- Παπούτσια, Καύσιμα, Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη, Εστιατόρια, Μεταφορές.

Το κύμα των ανατιμήσεων θα είναι πιο βίαιο στα νησιά που καταργούνται οι ειδικοί μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή σε:

Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, Σίφνο.

Με το πρώτο κύμα έρχεται, επίσης, η αύξηση στον φόρο της μπύρας που προκαλεί αύξηση ως και 20% στη λιανική τιμή.

Στην... πρέσα των φόρων μπαίνει για μια ακόμη φορά το ΙΧ, η χρήση του οποίου γίνεται ακόμη πιο ακριβή, αφού η αύξηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ θα εκτοξεύσουν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 4 λεπτά το λίτρο.

Τα πάνω-κάτω έρχονται από την Τετάρτη και στην αγορά του αυτοκινήτου με τις αλλάγες στα τέλη ταξινόμησης, που πλέον θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.

Από τον Ιούνιο ενεργοποιείται και ο "κόφτης" σε μισθούς-συντάξεις. Από τη μια, αυξάνονται οι κρατήσεις φόρου, με μόνο θετικό ότι η διαφορά του α' 6μήνου δεν θα παρακρατηθεί τώρα αλλά θα επιβαρύνει την εκκαθάριση 2017. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν και αύξηση εισφορών κατά μισή μονάδα.

Ιδιωτικός υπάλληλος με μισθό 649 ευρώ, χωρίς παιδιά, θα χάνει 10 ευρώ, το μήνα
Ιδιωτικός υπάλληλος με 2.000 ευρώ και 1 παιδί, θα χάνει 8 ευρώ
Δημόσιος υπάλληλος με 1.583 ευρώ χωρίς παιδιά θα έχει μηνιαία απώλεια 18 ευρώ
Συνταξιούχος με 833 ευρώ θα χάνει 17 ευρώ.

Στο δεύτερο "κύμα" είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όποτε εκκαθαριστεί θα έχει αυξήσεις στη φορολογία των οικοπέδων και αυξήσεις στο Συμπληρωματικό Φόρο, με αποτέλεσμα περίπου 600.000 ιδιοκτήτες να έχουν επιβαρύνσεις σε σχέση με πέρσι.

Και όλα αυτά την ώρα που σε λίγα 24ωρα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί-εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών "κόκκινων" δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ως τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς θα είναι οι εμπορικές τιμές των ακινήτων και όχι οι αντικειμενικές. Την αποτίμηση θα κάνει ειδικός εκτιμητής, η αποζημίωση του οποίου θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη.


διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο του ESM για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

To σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος παρουσιάζεται σε ανακοίνωση του μηχανισμού ο οποίος συνεχίζει τη συζήτηση που είχε ανοίξει στο Eurogroup για τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, μέτρα βρχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.



Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα λάβει τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους και εξόφληση ληξιπρόθεσμων. Θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση της εκταμίευσης από κάποια κράτη μέλη, η έγκριση από το συμβούλιο του ESM του συμπληρωμένου MoU που θα αντανακλά τη συμφωνία (Staff Level Agreement). Μετά το συμβούλιο του ESM θα πάρει και επίσημα την απόφαση για την εκταμίευση.

ΟESM δρομολογεί εξής τις κινήσεις που θα γίνουν βραχυπρόθεσμα (από τώρα έως το τέλος του 2018.

Ο ESM θα:

* Ομαλοποιήσει το προφίλ εξόφλησης των δανείων που πήρε η χώρα από τον προκάτοχό του (EFSF). Ορισμένες από τις λήξεις αυτών των δανείων μπορούν να επεκταθούν ως το μάξιμουμ της μέσης ωρίμανσης των 32,5 ετών.

* Θα χρησιμοποιήσει την διαφοροποιημένη στρατηγική δανεισμού για να μειωθεί το επιτοκιακό ρίσκο. Όπως αναφέρει η διαφοροποιημένη στρατηγική του Ταμείου η οποία συνίσταται στο να εκδίδει τίτλους σε όλο το φάσμα των λήξεων δεν θα αλλάξει. Εργάζεται σε διάφορες μεθόδους να βελτιστοποιήσει τη δομή του υπάρχοντος χρέους σύμφωνα με τα διαφορετικά προφιλ δανεισμού της χώρας που λαμβάνει στήριξη. Αυτό έχει ως στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου της χώρας χωρίς να αυξηθεί το κόστος.

* Μεταθέτει την αύξηση του περιθωρίου του επιτοκίου για τα δάνεια που αφορούσαν την επαναγορά χρέους που έγινε το 2012 με χρηματοδότηση του EFSF. Αυτή θα γίνει το 2017.

* Το περιθώριο στο συγκεκριμένο δάνειο είχε τοποθετηθεί στο αυξημένο επίπεδο των 200 μονάδων βάσης προκειμένου να ενθαρρύνει την Ελλάδα να ενδυναμώσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος του EFSF. Καθώς ένας νέος μηχανισμός για τις ιδιωτικοποιήσεις έχει συμφωνηθεί, υπό το νέο πρόγραμμα, το EFSF δίνει το δικαίωμα να παραληφθεί αυτή η αύξηση.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο ESM προτείνει τις εξής κινήσεις:

*Εκμετάλλευση αχρησιμοποίητων πόρων από το πρόγραμμα του ESM για την μερική πρόωρη αποπληρωμή επίσημων δανείων

Από τα 25 δισ. ευρώ των πόρων που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόνο τα 5,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν. Τα εναπομείναντα 19,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πρόωρες αποπληρωμές δανείων (των διμερών δανείων από χώρες της ευρωζώνης ή δανείων από το ΔΝΤ).

Η Ελλάδα θα επωφελούνταν από μια τέτοια επαναγορά, καθώς τα δάνεια του ESM είναι πολύ πιο φθηνά από τα δάνεια του ΔΝΤ και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης.

*Επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων SMP και ANFA

Αυτήν την στιγμή ο ESM διαθέτει σε ξεχωριστό λογαριασμό περίπου 1,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SMP το 2014.

Το ποσό αυτό και τα εναπομείναντα κέρδη από τα προγράμματα SMP και ANFA από το 2017 και έπειτα θα μείνουν στον ESM ως μαξιλάρι για την μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για την Ελλάδα. Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (εξαιρουμένης της Τράπεζας της Ελλάδας) θα συγκεντρώσουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε κέρδη από την κατοχή ελληνικών ομολόγων από το 2017 ως το 2026.

*Πιο βιώσιμη αναδιάταξη των δανείων του EFSF.

Αν χρειαστεί, θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα αναδιάταξης του χρέους, μεταξύ των οποίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων, αναδιάταξη του σχεδίου αποπληρωμής, επιβολή πλαφόν και αναστολή στις πληρωμές τόκων

*Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με την επαναγορά από το 2018.
Μακροπρόθεσμα μέτρα

*Προληπτικός μηχανισμός για το χρέος

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί, αν χρειαστεί, μετά το τέλος του προγράμματος ESM τον Αύγουστο του 2018, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που εκπληρωθεί ένα πιο δυσμενές σενάριο. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάταξη του EFSF και επιβολή πλαφόν και αναβολή στις πληρωμές τόκων.

O ESM περιγράφει, τέλος, τη συμφωνία σε ότι αφορά το σκέλος της συμμετοχής του ΔΝΤ και σημειώνει πως είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Το ταμείο έχει από κοινού με τον EFSF διαθέσει 141,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 130,9 δισ. παραμένουν ανεξόφλητα.

Το Eurogroup αξιολογεί την βιωσιμότητα του χρέους χρησιμοποιώντας ως μέτρηση τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, δηλαδή του αθροίσματος του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και των πληρωμών για το κεφάλαιο του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Με τα παραπάνω μέτρα ελάφρυνσης, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά την λήξη του προγράμματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και κάτω από 20% μακροπρόθεσμα.

Αυτό θα οδηγήσει τον πολύ υψηλό λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ χαμηλότερα και θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του, επισημαίνει ο ESM.

διαβάστε περισσότερα...

Εφορία: Τι πρόστιμο θα πληρώσετε αν δεν υποβάλλετε φορολογική δήλωση έως τις 30 Ιουνίου

Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους φορολογούμενους, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.



Επισημαίνει δε, ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.



Από το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, δόθηκε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, για την υποβολή των δηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των λογιστών - φοροτεχνών. «Δεν επιθυμούμε όμως να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες. Για το 2016 ο προγραμματισμός είναι, παράταση να δοθεί μόνο αν υπάρξουν έκτακτα προβλήματα (π.χ. καθυστερήσεις στο TAXIS) και για συγκεκριμένες ημέρες» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη ανακοίνωση.



Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες, τους λογιστές - φοροτέχνες, το ΟΕΕ και όλους τους σχετικούς φορείς, να συμβάλουν ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία έγκαιρα και χωρίς την λογική της «τελευταίας στιγμής», που μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρίες και υπερφόρτωση του συστήματος.



Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:



1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.



διαβάστε περισσότερα...

Πώς υπολογίζεται ο παρακρατούμενος φόρος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος 1064/2016 σχετικά με τις μεταβολές ως προς τον υπολογισμό του παρακρατούμενου φόρου και της παρακρατηθείσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις μετά την ψήφιση του ν.4387/2016 και του ν.4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις».

διαβάστε περισσότερα...

Νέες τιμές στα αυτοκίνητα - Δείτε τι αλλάζει με τα τέλη ταξινόμησης

Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος τρόπος φορολόγησης των ΙΧ αυτοκινήτων με τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης, βάσει της αξίας λιανικής προ φόρων, αλλά και την επιβολή ενός περιβαλλοντικού τέλους ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2).



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους με τα νέα δεδομένα που τίθενται σε ισχύ από 1ης Ιουνίου 2016, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία εκατοστιαία μονάδα (στο 24%) αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.

Οι συντελεστές τελών ταξινόμησης στην τιμή λιανικής:
4% για αυτοκίνητο ως 14.000 ευρώ
8% για αυτοκίνητο από 14.001 ως 17.000 ευρώ
16% για αυτοκίνητο από 17.001 ως 20.000 ευρώ
24% για αυτοκίνητο από 20.001 ως 25.000 ευρώ
32% για αυτοκίνητα από 25.001 και άνω

Οι συντελεστές τελών ταξινόμησης βάσει ρύπων:
Μείωση 5% για εκπομπές CO2 ως 100 γρ.
Καμία αλλαγή για εκπομπές από 101 ως 120 γρ CO2
Αύξηση 10% για εκπομπές CO2 από 121 ως 140 γρ.
Αύξηση 20% για εκπομπές CO2 απο 141 ως 160 γρ.
Αύξηση 30% για εκπομπές CO2 από 161 ως 180 γρ.
Αύξηση 40% για εκπομπές CO2 από 181 ως 200 γρ.
Αύξηση 60% για εκπομπές CO2 από 201 ως 250 γρ.

Ετσι, για ένα ΙΧ αξίας ως 14.000 ευρώ και με ρύπους ως 100 γρ CO2 η επιβάρυνση είναι 3.8%
Η επιβάρυνση για το ίδιο αυτοκίνητο ανεβαίνει στο 4% για εκπομπές ρύπων από 101 ως 120 γρ CO2 και στο 4,4% για ρύπους από 121 ως 140 γρ CO2.
Αντίστοιχα για ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών και με εκπομπές ρύπων ως 120 γρ. CO2 η τιμή θα μειωθεί κατά 400 ευρώ.
Για ένα αυτοκίνητο 1.300 κυβικών και με ρύπους ως 98 ευρώ θα υπάρξει επιβάρυνση στην τιμή κατά 475 ευρώ.
Για ένα ΙΧ 1.600 κυβικών με τιμή στα 30.000 ευρώ και 140 γρ CO2 ρύπους τα τέλη ταξινόμησης θα διπλασιαστούν και θα πάνε από τα 3.500 ευρώ στα 7.000 ευρώ.

διαβάστε περισσότερα...

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τι αλλάζει στα ολοήμερα σχολεία - Πώς θα γίνεται η εγγραφή των μαθητών

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου και οι διαδικασίες για την εγγραφή των μαθητών για την ερχόμενη σχολική χρονιά, οριστικοποιήθηκαν με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.



Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).

Επίσης, προβλέπεται η ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών, πριν τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος μετά το τέλος της 2ης ώρας του (δηλαδή στις 15:00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών για τα δημοτικά, και Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης για τα νηπιαγωγεία (από τις 7 έως τις 8 το πρωί), όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

Σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι φέτος στα ολοήμερα, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) καθορίζεται στους 14 φοιτώντες μαθητές, σε αντίθεση με το όριο των 15 που είναι αυτή τη στιγμή.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εγγραφές για το ολοήμερο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν από τους γονείς/κηδεμόνες έως τις 21 Ιουνίου. Τα σχετικά έντυπα είναι ανηρτημένα και στην ιστοσελίδα του υπουργείου, http://www.minedu.gov.gr.

διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δεν μπορεί να βγει ο βαρύς λογαριασμός

Η αξιολόγηση, για την παρούσα φάση, έκλεισε στο Eurogroup. Αυτό, από μόνο του, αποτελεί μια καταρχήν θετική εξέλιξη στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, έτσι ώστε να αποφύγουμε τουλάχιστον την ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας το επόμενο δίμηνο.



Είναι μια εξέλιξη που δεν λύνει ασφαλώς τα προβλήματα, αλλά δίνει τη δυνατότητα να αναζητηθούν λύσεις. Αποτρέπει τον ξαφνικό θάνατο της οικονομίας και τις δραματικές συνέπειες που θα είχε στη ζωή μας ένα τέτοιο γεγονός.

Μέχρι εδώ όμως.

Γιατί το νέο μνημόνιο είναι το πιο «σκληρό» σε σχέση με τα άλλα που προηγήθηκαν και θα μπορούσε να έχει αποτραπεί ή, στη χειρότερη περίπτωση, να έχει λιγότερα επώδυνα μέτρα, εάν από τον Ιανουάριο ή έστω τον Σεπτέμβριο του 2015 η κυβέρνηση είχε περιορίσει τις «αυταπάτες» της.

Ο λογαριασμός που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πολύ «βαρύς», όσο κι αν γίνεται προσπάθεια από όσους στηρίζουν άκριτα τις κυβερνητικές επιλογές, να αποκρύψουν ή να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Σε κανένα από τα προηγούμενα μνημόνια δεν έχασε ο χαμηλοσυνταξιούχος το 35% του εισοδήματός του, που προκύπτει από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και του κατωτάτου ορίου στις συντάξεις.

Σε κανένα από τα προηγούμενα μνημόνια και όταν ακόμη τα ελλείμματα είχαν διψήφια νούμερα, δεν υπήρξε τόσο μεγάλη αύξηση στους φόρους και τις εισφορές.

Επομένως κανένας δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία περίοδο.

Πολύ περισσότερο όταν ακόμη και η διευθέτηση του χρέους, όπου είχε «επενδυθεί» μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό κεφάλαιο, εξελίχθηκε σε μια συζήτηση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τώρα εκείνο που χρειαζόμαστε ως χώρα είναι ένα ψύχραιμο και αντικειμενικό απολογισμό για να εντοπιστούν οι αιτίες, να αναλυθούν οι ευθύνες, αλλά, κυρίως για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα.

Θα ήταν πράγματι ιδιαίτερα χρήσιμο, να γίνει μια έρευνα - ανάλυση, από έναν αν είναι δυνατόν ανεξάρτητο φορέα, για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο του 2010, γιατί οδηγηθήκαμε σε νέο σκληρότερο το 2012 και ακόμα σκληρότερο το 2015 που ολοκληρώνεται το 2016.

Μήπως αυτή η ανάλυση βοηθούσε να βρούμε τον «οδικό χάρτη», έτσι ώστε να αποφύγουμε ένα τέταρτο μνημόνιο ή ακόμη και ένα οριστικό διαζύγιο με την Ευρώπη και το ευρώ;

Γιατί βέβαια εάν δεν αλλάξουμε πορεία και πρακτικές, ως χώρα, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από τα μνημόνια.

Γιατί οι στόχοι που έχουν τεθεί και σε αυτό το μνημόνιο είναι αδύνατο να επιτευχθούν μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

Η συζήτηση που γίνεται σήμερα στην αγορά, στις μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι, δυστυχώς, για επενδύσεις . Είναι για το πώς θα διασωθούν μετά την «καταιγίδα» των νέων μεγάλων επιβαρύνσεων.

Η συζήτηση που γίνεται σε κάθε νοικοκυριό είναι τι θα πληρώσουμε και τι θα αφήσουμε απλήρωτο . Γιατί το ενδεχόμενο να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις, περιορίζεται πλέον ως δυνατότητα σε πολύ λίγους στη χώρα αυτή.

Μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» σε συντάξεις και μισθούς που θεσμοθετήθηκε με τον τελευταίο νόμο. Αλλά αυτό προϋποθέτει να «βγει» ο λογαριασμός από τα έσοδα κάτι που δεν έγινε ούτε τα προηγούμενα χρόνια και πολύ περισσότερο δεν αναμένεται να γίνει και τώρα, αφού είναι προφανές ότι η φοροδοτική ικανότητα για όσους πληρώνουν έχει εξαντληθεί.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν και αποκλίσεις θα έχουμε από τους στόχους (όπως είχαμε και πριν και νέα επώδυνα μέτρα μας περιμένουν, δυστυχώς) και η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Μόνο η περίσκεψη, η ειλικρίνεια, η υπευθυνότητα και η ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων και να δημιουργήσουν ξανά ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Για όσο θα συνεχίζουμε να ακούμε πράγματα που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, ας είμαστε στην καλύτερη περίπτωση, επιφυλακτικοί.


διαβάστε περισσότερα...

«Βουτιά» 6 θέσεων για την Ελλάδα στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα

Κατά έξι θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του 2016, που καταρτίζει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD), με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών.



Μάλιστα, σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη συνολική κατάταξη, μετά από εκείνη του Καζακστάν, που υποχώρησε κατά 13 θέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εθνικού εκπροσώπου του IMD, "capital controls, πολιτική αβεβαιότητα, κυβερνητική αναβλητικότητα, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και έλλειμμα διεθνούς αξιοπιστίας, είναι οι βασικοί παράγοντες που φέρνουν την Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας πάνω μόνον από την ευρισκόμενη σε κοινωνική αναταραχή Βραζιλία, την Ουκρανία που βιώνει εμπόλεμη κατάσταση και τη Βενεζουέλα, η οποία πωλεί τα αποθέματά της σε χρυσό για να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης".

Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος, για 15η χρονιά, με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2015 (σ.σ. η επετηρίδα του 2016 καταρτίζεται με βάση στοιχεία του 2015).



Υποχώρησε κατά 14 θέσεις στον δείκτη επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας

Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες σε τέσσερις κατηγορίες: «Οικονομική Αποδοτικότητα», «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και «Υποδομές».

Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα κατατάχθηκε 58η, διατηρώντας την ίδια θέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η και σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας»: η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 14 θέσεις. Στην κατηγορία των «Υποδομών», τέλος, σημειώθηκε επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τρεις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2014, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 38η, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που είχε το 2013.

Η σημαντική επιδείνωση που σημειώθηκε στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» κατά 14 ολόκληρες θέσεις το 2015 σε σχέση με το 2014, στην οποία αποδίδεται και η υποχώρηση της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη, οφείλεται -σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ- στην πιστωτική ασφυξία και την έλλειψη ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων κατά το 2015, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δείκτες: η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση (61η) στους δείκτες χρηματοοικονομικού κινδύνου και λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ, σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (60η θέση στις 61 χώρες) στο δείκτη διαθεσιμότητας πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η χαμηλή αξιοπιστία της χώρας μας έχει επηρεάσει την εικόνα («image») της Ελλάδας στο εξωτερικό (60η θέση - προτελευταία) γεγονός που αντανακλάται στη δυσκολία των μεταποιητικών επιχειρήσεων να εξάγουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.

Πού αποδίδεται η επιδείνωση

Η επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας αποδίδεται σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΒΒΕ στοςυ εξής παράγοντες:

-στην επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κλίματος, που μεταφράζεται σε κατακρήμνιση του δείκτη «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» της ελληνικής οικονομίας κατά 14 θέσεις, και,

-στην υποχώρηση της επίδοσης στους επιμέρους δείκτες Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας και Υποδομών κατά δυο και τρεις θέσεις αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

«Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί το πλέον αξιόπιστο "εργαλείο" διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή της απόφασής τους που αφορά στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων» υπογραμμίζεται στην ανακοινωση του ΣΒΒΕ.

Κατά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) η πτώση της Ελλάδας κατά έξι (6) θέσεις στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2015, συνιστά σαφέστατο μήνυμα προς την κυβέρνηση για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ανάταξης της οικονομίας της χώρας και για το σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων.



Οι πέντε προκλήσεις

Με βάση τις επιδόσεις της Ελλάδας στους 342 δείκτες (ποσοτικούς και ποιοτικούς) που αξιολογούνται από το IMD, το Ινστιτούτο θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εΕλληνικής οικονομίας είναι:

1. η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, για την ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας,

2. η προσέλκυση και υλοποίηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων,

3. η ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, με προτεραιότητες τη μεταποιητική δραστηριότητα και την ενίσχυση της καινοτομίας,

4. η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικά σε όρους αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου, και,

5. η υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, προσαρμοσμένων όμως στις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.



"Το μήνυμα από τα αποτελέσματα είναι σαφές: οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Για αυτό και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και από ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πώς; Με την παροχή ρευστότητας, με την αλλαγή του επενδυτικού και φορολογικού περιβάλλοντος, με φιλική αντιμετώπιση από το κράτος και τους δημόσιους λειτουργούς των υγιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, που στηρίζουν τη χώρα και, πάνω από όλα, με την προσήλωση της κυβέρνησης και του πολιτικού προσωπικού στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Για τον ΣΒΒΕ η έξοδος από την κρίση έχει μια βασική προϋπόθεση: την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας" επισημαίνει ο πρόεδρος του Σ ΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook - WCY) εκδίδει κάθε χρόνο η παγκοσμίου φήμης επιχειρηματική σχολή της Λωζάνης (Ελβετία).

διαβάστε περισσότερα...

Τουσκ: Το φάντασμα της διάλυσης στοιχειώνει την Ευρώπη

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες που προωθούν τις ουτοπικές «ψευδαισθήσεις» μιας ενωμένης Ευρώπης έχουν χάσει την επαφή τους με τους πολίτες των χωρών τους και διατρέχουν τον κίνδυνο να δεχθούν πλήγμα από τους ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές που είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν σε διάσπαση τη Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.



Ο Τουσκ προέβη σε αυτήν σκληρή κριτική σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον αξιωματούχων συντηρητικών κομμάτων από χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών πολλούς υποστηρικτές μιας περισσότερο ομοσπονδιακής Ευρώπης.

«Εμείς είμαστε σήμερα υπεύθυνοι ώστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με όλων των ειδών τις ουτοπίες—μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς έθνη-κράτη, μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες, μια ουτοπία της Ευρώπης που επιβάλλει τις δικές της αξίες στον κόσμο πέρα από τα σύνορά της» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Εξαιτίας της «εμμονής με την ιδέα της άμεσης και πλήρους ολοκλήρωσης, αποτύχαμε να παρατηρήσουμε ότι οι καθημερινοί άνθρωποι, οι πολίτες της Ευρώπης, δεν συμμερίζονται τον δικό μας ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Απογοητευμένοι από τα σπουδαία οράματα του μέλλοντος, ζητούν να αντεπεξέλθουμε με την πραγματικότητα καλύτερα απ’ ό,τι κάναμε έως σήμερα… ο Ευρωσκεπτικισμός αναδείχθηκε σε μια εναλλακτική σε αυτές τις ψευδαισθήσεις».

Ένα μεγάλο μέρος της εκστρατείας στη Βρετανία υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου επικεντρώνεται στους φόβους περί στενότερης ολοκλήρωσης σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας—ανησυχίες που διατυπώνει μια μεγάλη μερίδα πολιτών και στην γενέτειρα του Τουσκ, την Πολωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εκστρατεία υπέρ και κατά του Brexit στην ομιλία του στο Λουξεμβούργο ενώπιον ενός ακροατηρίου όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Εντούτοις ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των κρατών ενάντια της συγκέντρωσης των εξουσιών στις Βρυξέλλες, αποκάλεσε την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έναν τεράστιο κίνδυνο για την ΕΕ.

Προέτρεψε τους ηγέτες να αλλάξουν πορεία στην αντιμετώπιση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, που καταγράφουν άνοδο στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες:

«Το φάντασμα της διάλυσης στοιχειώνει την Ευρώπη» τόνισε.

«Το όραμα της ομοσπονδίας δεν μου φαίνεται να είναι η καλύτερη απάντηση σ' αυτό».

διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Υπό προϋποθέσεις η μεταβίβαση οικονομικών δεδομένων από την ΓΓ∆Ε στην ΕΛΣΤΑΤ

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκρινε νόμιμη υπό προϋποθέσεις τη διαβίβαση φορολογικών, περιουσιακών και άλλων δεδομένων, από τη γενική γραµµατεία ∆ηµοσίων Εσόδων (ΓΓ∆Ε) στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).




Αναλυτικότερα, η ΓΓ∆Ε ζήτησε τη γνώµη της Αρχής σχετικά µε τη νοµιµότητα χορήγησης στην ΕΛΣΤΑΤ προσωποποιηµένων στοιχείων ανά ΑΦΜ, που περιλαµβάνουν, τόσο πληροφορίες µητρώου (ονοµατεπώνυµο, πατρώνυµο, διεύθυνση κατοικίας και επαγγέλµατος, τηλέφωνο επικοινωνίας, είδος δραστηριότητας, σχέσεις κ.τλ.), όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος (το έντυπο Ε3 για επιτηδευµατίες - φυσικά και νοµικά πρόσωπα από το έτος 2011, υποσύνολο κωδικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τα ίδια έτη κ.ά.).



Ακόμη, η ΓΓ∆Ε ενημέρωσε την Αρχή ότι τα στοιχεία αυτά ζητούνται στο πλαίσιο υλοποίησης µνηµονίου συνεργασίας, που υπεγράφη µεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ, της ΓΓ∆Ε, της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ) και του Ιδρύµατος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).



Κατόπιν αυτών, η Αρχή στην υπ’ αρθμ. 3/2016 γνωμοδότησή της, αναφέρει ότι τα αιτούµενα από την ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία, αποτελούν απλά δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα (δηµογραφικά και οικονοµικής φύσης), η επεξεργασία των οποίων κατά την έννοια του ν. 2472/1997, «επιτρέπεται και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειµένου των δεδοµένων, όταν η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκπλήρωση υποχρέωσης του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από το νόµο».



Επίσης, η Αρχή αναφέρει ότι ο ν. 3832/2010 προβλέπει την υποχρέωση των φορέων του δηµόσιου τοµέα, να παρέχουν πρωτογενή στατιστικά στοιχεία και πρωτογενείς πληροφορίες στην ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την υποχρέωση των νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τις ενώσεις προσώπων και τα φυσικά πρόσωπα, να παρέχουν τα στοιχεία που τους ζητούνται.



Παράλληλα, η Αρχή αναφέρει ότι η ΕΛΣΤΑΤ ζητεί τα στοιχεία µε σκοπό την άσκηση των αρµοδιοτήτων της και τη διεξαγωγή στατιστικών ερευνών, όπως αυτές προκύπτουν από σειρά Ευρωπαϊκών Κανονισµών και κυρίως του Κανονισµού 177/2008 για τη θέσπιση µητρώου επιχειρήσεων, στατιστικούς σκοπούς, κ.λπ.



Στη συνέχεια, η Αρχή αναφέρει ότι η διαβίβαση των στοιχείων µητρώου (Taxis, ΦΠΑ) και η ανάγκη επικαιροποίησης των τηρούµενων από την ΕΛΣΤΑΤ δεδοµένων, προκύπτει και από την υπερνοµοθετικής ισχύος νοµοθεσία. Συνεπώς - υπογραμμίζει η Αρχή - τα στοιχεία (Taxis, ΦΠΑ) «θα πρέπει να διαβιβαστούν από την ΓΓ∆Ε στην ΕΛΣΤΑΤ».



Σχετικά με το χρόνο τήρησης των φορολογικών στοιχείων η ΕΛΣΤΑΤ, στις διευκρινήσεις της προς την Αρχή, ανέφερε ότι το αρχικό αρχείο που θα διαβιβάζεται από τη ΓΓ∆Ε θα τηρείται µέχρι την αποδοχή, «κατά περίπτωση, των στατιστικών αποτελεσµάτων από τη Eurostat και τη δηµοσίευσή τους, ενώ στη συνέχεια, θα διαγράφεται µε πάσαν υπευθυνότητα ώστε να µην είναι δυνατή η ανάκτησή του».



Ως προς το ζήτημα του χρόνου τήρησης των στοιχείων, η Αρχή υπογραμμίζει ότι πρέπει να προσδιοριστεί συγκεκριµένα το χρονικό αυτό διάστηµα.



Αναφέρει ακόμη η Αρχή, ότι η ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να ορίσει υπεύθυνο προστασίας προσωπικών δεδοµένων (Data Protection Officer), όπως επιβάλλει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισµός για την προστασία προσωπικών δεδοµένων, ενώ ο εκτελών την επεξεργασία στα διαβιβασθέντα δεδοµένα για λογαριασµό της ΕΛΣΤΑΤ, θα πρέπει να τηρεί το απόρρητο και την ασφάλεια της επεξεργασίας.



Σχετικά µε το ζήτηµα της ενηµέρωσης των υποκειµένων, η Αρχή αναφέρει ότι δεν υφίσταται υποχρέωση προηγούµενης ενηµέρωσης, ενώ προτείνει να συµπεριλάβει η ΓΓΔΕ στα φορολογικά έντυπα, ότι το περιεχόµενό τους ή µέρος του περιεχοµένου τους, είναι δυνατό να διαβιβαστεί στην ΕΛΣΤΑΤ.

διαβάστε περισσότερα...

WSJ: Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει αποδεκτά την Πέμπτη τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βιέννη, θα μπορούσε να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στην εφημερίδα Wall Street Journal.



Αυτό, προσθέτει το δημοσίευμα, θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.

Νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν θεωρούνται πιθανά, καθώς η ΕΚΤ ενίσχυσε το πρόγραμμά της για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης με δυναμικό τρόπο τον περασμένο Μάρτιο και Δεκέμβριο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα περιμένουν πιθανότατα να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών, πριν αποφασίσουν αν θα αναλάβουν πάλι δράση, αναφέρουν αναλυτές. Ορισμένα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, όπως κυρίως η χορήγηση πολύ φθηνών δανείων στις τράπεζες και οι αγορές εταιρικών ομολόγων. Επιπλέον, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν γενικά ενθαρρυντικά. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με έναν εύρωστο ρυθμό 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει καλά νέα, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούν ότι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη θα μείνουν αμετάβλητες ή θα αυξηθούν. Παρά ταύτα, οι οικονομολόγοι αυτοί θεωρούν ότι η ανακούφιση θα είναι βραχύβια, με δύο στους τρεις να προβλέπουν ότι τελικά θα χρειασθεί περισσότερη νομισματική χαλάρωση.

Μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στις τρεις τελευταίες τριμηνιαίες εκθέσεις, μόνο το 9% των οικονομολόγων προβλέπουν νέα πτωτική αναθεώρηση την Πέμπτη για το 2016 και το 2018 και μόλις 11% θεωρούν το ίδιο για το 2017. Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωνόταν στο 0,1% για το 2016, στο 1,3% για το 2017 και το 1,6% για το 2018, έγιναν τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός στην Ευρωζώνη (με βάση διαπραγματεύσεις) αυξήθηκε 1,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, το χαμηλότερο ποσοστό από την καθιέρωση του ευρώ.

διαβάστε περισσότερα...

Έως την 1η Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για την πιλοτική τάξη μαθητείας στα ΕΠΑΛ

Έως τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουνίου μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους όσοι ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στην πιλοτική εφαρμογή της τάξης μαθητείας, στα ΕΠΑΛ Κορωπίου και 2ο Σταυρούπολης.



Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται στη διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr, ενώ τα συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να αποσταλούν έως την 1η Ιουνίου (σφραγίδα ταχυδρομείου) στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ανδρ. Παπανδρέου 37,15180, Μαρούσι, με την ένδειξη ΓΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΑΛ.

Λεπτομέρειες για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

διαβάστε περισσότερα...

Εκατόν πενήντα προσλήψεις στην ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ο Χρ. Βερναρδάκης

Την πραγματοποίηση 150 προσλήψεων στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), τους αμέσως επόμενους μήνες, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία της, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο το μάνατζμεντ, όσο και η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, θα παραμείνουν στο Δημόσιο.




"Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΥΑΘ, οι πολιτικές ενίσχυσης της εταιρείας και αυτή ακριβώς η ανάπτυξή της είναι που μπορεί να της προσδώσει προστιθέμενη αξία" κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, επίσης, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, επεσήμανε "την ανάγκη ενσωμάτωσης της δημόσιας διαχείρισης του νερού στο πλαίσιο του νέου ταμείου δημόσιας περιουσίας", καθώς, όπως είπε, "αυτό ακριβώς συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αποτελεί δεδηλωμένη επιλογή των φορέων και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, καθώς και πεδίο διαμόρφωσης νέων πολιτικών πρωτοβουλιών". Ο ίδιος αναφέρθηκε "στην ανάγκη διασφάλισης και ενίσχυσης του αναπτυξιακού, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης, όπως και στις νέες δυνατότητες που δίνει σε αυτόν τον χαρακτήρα η πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας και η έναρξη ενός "ενάρετου" κύκλου στην οικονομία".

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Βερναρδάκη, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, επανέλαβε τη σημασία της πρόσληψης νέου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, όπως και την επιμονή του στην ανάγκη διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Σημειώνεται, η ΕΥΑΘ, στο τέλος του 2009 απασχολούσε περίπου 450 εργαζομένους, οι οποίοι έχουν μειωθεί σε 220 (90 με "μπλοκάκι").


διαβάστε περισσότερα...

Σόιμπλε: «Οικονομική ανοησία» η αύξηση του ΦΠΑ

Η αύξηση του ΦΠΑ είναι «οικονομική ανοησία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης εσόδων του ελληνικού κράτους.



Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και προσέθεσε ότι, όταν τώρα η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι «οικονομική ανοησία», αλλά διευκρίνισε ότι, όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά αυτό.

Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η ύφεση στην Ελλάδα υποχωρεί. «Και στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει ένα σημείο καμπής», προσέθεσε.

Ακόμη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δεν αποτελεί ξεπερασμένο μοντέλο. «Δεν ισχύει καθόλου ότι δεν πρέπει να έχουμε ελπίδα», τόνισε και σημείωσε ότι ακόμη και αν μερικές φορές υπάρχουν οριακές αποφάσεις, π.χ. οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και οι περιφερειακές εκλογές, δίνουν ελπίδα ότι οι εξελίξεις δεν προχωρούν γενικά εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

διαβάστε περισσότερα...

Στο 1,4% η ύφεση στο α' τρίμηνο - Επί τα χείρω αναθεώρηση και για το δ' τρίμηνο

Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρεί επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%). Επίσης, αναθεώρησε σε - 0,5% τη μείωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015, από -0,4% κατά την πρώτη εκτίμησή της.




Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση και αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως τα στοιχεία του Μαρτίου για το ισοζύγιο), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Από τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς και με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, προκύπτουν επίσης τα εξής:

- Σε ετήσια βάση (σύγκριση α΄ τριμήνου 2016 προς α΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,5%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 2,7%. Μείωση 11,7% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 23,4%). Μείωση 12,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 26,6%).

- Σε τριμηνιαία σύγκριση (α΄ τρίμηνο 2016 προς δ΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,4% και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,5%). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8 %. Μείωση 3,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,2%). Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%).

Σημειώνεται ότι, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 1,3% το α΄ τρίμηνο 2016 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2015, έναντι της μείωσης 1,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.


διαβάστε περισσότερα...

Ποιες προοπτικές ανοίγονται για την οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την πρώτη αξιολόγηση

Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, με συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της. Ποιες προοπτικές όμως ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους;



Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας όσο και στο κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψή τους.

Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι τράπεζες, που επιστρέφουν στην κερδοφορία, είναι πλέον έτοιμες να συμβάλουν στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πελατειακή τους βάση, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Σταύρος Λεκκάκος, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Πεποίθησή μας είναι ότι η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) συνιστούν ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει σταδιακά μετά την πολυετή ύφεση». «Ειδικά μετά και τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά επιτρέποντας στη χώρα να γυρίσει σελίδα», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Λεκκάκος, επισημαίνει, ότι «πατώντας πλέον σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον το οποίο ωστόσο διαμορφώνει συγχρόνως και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι τράπεζες διαθέτουν πια τις προϋποθέσεις για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Για την πορεία του τραπεζικού κλάδου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οδεύει προς κερδοφορία μέσα στο τρέχον έτος, όπως αποτυπώνεται ήδη στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και μετά τις εξελίξεις αυτές θα ισχυροποιηθεί» και υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες -και ιδιαίτερα και η Τράπεζα Πειραιώς- δηλώνουν δυναμικό «παρών» στην προσπάθεια επανεκκίνησης και επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι στην Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί το πρώτο από την αρχή της κρίσης με μείωση επισφαλειών για τον Όμιλο.

«Το 2015 από τα 10 δισ. ευρώ των επιχειρηματικών δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα αναδιαρθρώσεων της τράπεζας -μιλάμε δηλαδή για προβληματικά χαρτοφυλάκια-, πάνω από τα 8 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις σε λειτουργία και από αυτά περίπου 5 δισ. ευρώ εταιρείες με λειτουργική κερδοφορία το 2015 (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν διαχειριζόμαστε χαμένες υποθέσεις, αλλά την ελληνική επιχειρηματικότητα, που κρύβει σημαντικές αξίες και προσπαθεί να βρει εκ νέου το βηματισμό και τις ισορροπίες της, μετά τη δριμεία οικονομική κρίση», προσθέτει.

Επισημαίνει επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να συνδράμει στο νέο ενάρετο κύκλο της οικονομίας ενεργά με δράσεις, με προϊόντα, με κεφάλαια για να στηρίξει τους πελάτες της, να υποστηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα και να υπηρετήσει τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από 7 έτη ύφεσης, η οικονομία μας βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, χρηματοδοτικές και θεσμικές, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις», υπογραμμίζοντας, ότι «η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σαν αυτόματο αντανακλαστικό στη βούληση όλων για τον τερματισμό της ύφεσης».

Ο κ. Φραγκιαδάκης επισημαίνει επίσης ότι «η ανάπτυξη θα έρθει όταν, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις, αισθανθούν πως το συνολικό κλίμα έχει διαμορφωθεί θετικά και σταθερά. Η παρατεταμένη περίοδος αναμονής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε δημιουργήσει κλίμα προσμονής και δρούσε αντίθετα από τον στόχο άρσης της αβεβαιότητας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα ορόσημο, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος», προσθέτει μεταξύ άλλων,

Μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρει ότι «ο τραπεζικός κλάδος στοχεύει στην επιστροφή στην κερδοφορία, στη δραστικότερη αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση και παράλληλα στη συνεπή υλοποίηση των δεσμεύσεων των Σχεδίων Αναδιάρθρωσης».

«Αυτό το τρίπτυχο δείχνει, και μπορεί να παραλληλιστεί και με την εθνική οικονομία, πως για να γυρίσουμε σελίδα επιτυχώς πρέπει: Πρώτον, να γίνουμε καλύτεροι εσωτερικά: να βελτιωθούμε λειτουργικά για να αυξήσουμε την κερδοφορία. Δεύτερον, να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της ύφεσης, βρίσκοντας καλύτερες και μακροχρόνιες λύσεις για τους πελάτες μας που θέλουν να πληρώσουν, αλλά αδυνατούν να το κάνουν, με σεβασμό στους συνεπείς πελάτες και το ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας. Τρίτον, να εμπεδώσουμε την αξιοπιστία μας υιοθετώντας μια φιλοσοφία συνέπειας απέναντι σε δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει», αναφέρει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Για την Εθνική Τράπεζα και το ρόλο της, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει ότι «θωρακισμένη κεφαλαιακά και με ισχυρή ρευστότητα, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, έχει μπει σε τροχιά κερδοφορίας και υλοποίησης των στόχων της, το οποίο σημαίνει πως είμαστε έτοιμοι και θα το κάνουμε ακόμα παραπάνω, να στηρίξουμε επενδύσεις και επιχειρήσεις, τόσο νεοφυείς όσο και υπάρχουσες. Πιστεύουμε πως περισσότερο από ποτέ, είναι ώρα για σκληρή δουλειά και πράξεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, αναφέρει ότι «η συμφωνία στο Eurogroup αίρει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και ανοίγει το δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ανάκτηση της βαθιά κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους».

«Με πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με γρήγορες κινήσεις στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των capital controls, προπάντων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τη θέσπιση νέων κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα, διαμορφώνεται η προοπτική μεσοπρόθεσμης σταθεροποίησης της οικονομίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και παρέχει τις ευκαιρίες για να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια, να ενεργοποιήσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα και να πετύχει σύντομα σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καραβίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «η υγιής ιδιωτική επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επιστροφή στον ανοδικό αναπτυξιακό κύκλο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Για την Eurobank αναφέρει ότι «έχει όλες τις δυνατότητες να στηρίξει τους πελάτες της, ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με βάση τις μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει μαζί τους», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δίνει στους πελάτες της την απαραίτητη στήριξη, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις υγιείς μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και τις επιχειρήσεις που παρά τα προβλήματα μπορούν να παραμείνουν βιώσιμες, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα φέρει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις των διευθύνοντων συμβούλων





Σταύρος Λεκκάκος - διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς

H συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Πεποίθησή μας είναι ότι η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) συνιστούν ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει σταδιακά μετά την πολυετή ύφεση.

Ειδικά μετά και τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά επιτρέποντας στη χώρα να γυρίσει σελίδα.

Η εκτίμησή μας για την οικονομία φέτος είναι για μια οριακή ύφεση μεταξύ 0% και -0,5%. Για το 2017 η ανάκαμψη μπορεί να ανέλθει σε επίπεδο άνω του 2%. Επομένως μπαίνουμε σε φάση ανάπτυξης όπως την περιγράφουν οι αριθμοί και εμείς την αισθανόμαστε.

Πατώντας πλέον σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ωστόσο διαμορφώνει συγχρόνως και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι τράπεζες διαθέτουν πια τις προϋποθέσεις για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε πως ο κλάδος εξέρχεται από μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και πως, παρά την πολυετή μεγάλη κρίση, στάθηκε όρθιος. Σημαντική ήταν η συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση της ΕΚΤ και των θεσμών αλλά και η εμπιστοσύνη των ιδιωτικών κεφαλαίων που ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές επένδυσαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναγνωρίζοντας τις προοπτικές του.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, μετά και τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες και βρίσκονται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια, με μέσο δείκτη Cοmmon EquityTier-1 17%-18%.

Θετικές εξελίξεις αναμένονται και στο θέμα της ρευστότητας καθώς μια σειρά παραγόντων θα βελτιώσει τη διαθέσιμη ρευστότητα επιτρέποντας στις τράπεζες να αναλάβουν να επανέλθουν στον ενεργό τους ρόλο ως βασικού χρηματοδότη της οικονομίας και της ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επαναφορά από την ΕΚΤ του waiver για τα ελληνικά χρεόγραφα (ΕΓΕΔ και ΟΕΔ), γεγονός που θα μειώσει τόσο την εξάρτηση από την έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA όσο και την επιβάρυνση από τόκους. Μέσα σε ένα εύρος χρόνου η χώρα θα συμμετάσχει επίσης στο QE αντλώντας περαιτέρω ρευστότητα. Επίσης, η αποκατάσταση της σταθερότητας στο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσουν σε σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, κάτι που θα διευκολυνθεί και από την αναμενόμενη χαλάρωση των capital controls. Επιπλέον, η εκκαθάριση των καθυστερήσεων πληρωμών προμηθευτών του Δημοσίου που εκκρεμούν, αναμένεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των δανείων σε καθυστέρηση αλλά και στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Όσον αφορά τα δάνεια σε καθυστέρηση, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αποτελεσματικότερες κινήσεις, ενώ ήδη μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο 2016 είναι και το πρώτο από την αρχή της κρίσης με μείωση επισφαλειών για τον Όμιλο, συνεπεία των εντατικών προσπαθειών του τομέα αναδιάρθρωσης δανείων. Έτσι επιτυγχάνεται η αναδιάρθρωση του ενεργητικού της τράπεζας και η ισχυροποίησή της προκειμένου να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο της ως παράγοντας ανάπτυξης της οικονομίας. Αξίζει να σας επισημάνω πως το 2015 από τα 10 δισ. ευρώ των επιχειρηματικών δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα αναδιαρθρώσεων της τράπεζας, -μιλάμε δηλαδή για προβληματικά χαρτοφυλάκια-, πάνω από τα 8 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις σε λειτουργία και από αυτά περίπου 5 δισ. ευρώ εταιρείες με λειτουργική κερδοφορία το 2015 (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).

Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν διαχειριζόμαστε χαμένες υποθέσεις, αλλά την ελληνική επιχειρηματικότητα, που κρύβει σημαντικές αξίες και προσπαθεί να βρει εκ νέου το βηματισμό και τις ισορροπίες της, μετά τη δριμεία οικονομική κρίση.

Συνολικά δε, μπορώ να πω πως η πορεία του τραπεζικού κλάδου που οδεύει προς κερδοφορία μέσα στο τρέχον έτος, όπως αποτυπώνεται ήδη στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, μετά τις εξελίξεις αυτές, θα ισχυροποιηθεί.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που πιστεύουμε ότι θα βελτιώνεται σταθερά, οι τράπεζες και ιδιαίτερα η Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνουμε δυναμικό «παρών» στην προσπάθεια επανεκκίνησης και επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Ως το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στο νέο ενάρετο κύκλο της οικονομίας ενεργά, υπεύθυνα και με όλες μας τις δυνάμεις: με δράσεις, με προϊόντα, με κεφάλαια για να στηρίξουμε τους πελάτες μας, να υποστηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να υπηρετήσουμε τη μετάβαση της οικονομίας μας σε ένα νέο μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αναλαμβάνουμε έντονη και συστηματική δράση προς όφελος των περίπου 80 χιλιάδων μετόχων μας, των 6 εκατομμυρίων πελατών μας και των 18 χιλιάδων εργαζομένων μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, και παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην κοινωνία με δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στην Τράπεζα Πειραιώς εργαζόμαστε εντατικά και υλοποιούμε σημαντικούς επιχειρηματικούς στόχους με αποτελεσματικότητα, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας που είναι αποφασισμένη να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης - Εθνική Τράπεζα

Μετά από 7 έτη ύφεσης, η οικονομία μας βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, χρηματοδοτικές και θεσμικές, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις.

Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σαν αυτόματο αντανακλαστικό στη βούληση όλων για τον τερματισμό της ύφεσης. Η ανάπτυξη θα έρθει όταν, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις, αισθανθούν πως το συνολικό κλίμα έχει διαμορφωθεί θετικά και σταθερά. Η παρατεταμένη περίοδος αναμονής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είχε δημιουργήσει κλίμα προσμονής, και δρούσε αντίθετα από το στόχο άρσης της αβεβαιότητας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα ορόσημο, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος. Η αντιστροφή του κλίματος και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης θα ολοκληρωθεί όταν επιτευχθούν και οι επόμενοι σημαντικοί και αλληλένδετοι στόχοι: η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και η επιστροφή στις αγορές. Προσμένουμε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, και θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων στο εγχώριο σύστημα και την αποκατάσταση της ρευστότητας, πράγμα που θα συνεισφέρει στην άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, η επιστροφή στις αγορές θα επισφραγίσει την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στην αναδιάρθρωση της οικονομίας, και θα σηματοδοτήσει πως το απαιτούμενο θετικό κλίμα έχει επιτευχθεί, οδηγώντας έτσι στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Η διαδρομή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όμως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν η αναγκαία αρχή: το κλειδί μπήκε στη μηχανή για να πάρει το αυτοκίνητο μπροστά. Η διαδρομή είναι μπροστά μας.

Είναι ευκαιρία ως χώρα, να εκμεταλλευτούμε τις θετικές εξελίξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκά επίπεδο, για παράδειγμα τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τα χαμηλά κεντρικά επιτόκια, για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον παλμό της επιστροφής στην ομαλότητα. Η φετινή χρονιά είναι ένα στοίχημα για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα.

Ο τραπεζικός κλάδος στοχεύει στην επιστροφή στην κερδοφορία, τη δραστικότερη αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση και παράλληλα τη συνεπή υλοποίηση των δεσμεύσεων των Σχεδίων Αναδιάρθρωσης. Αυτό το τρίπτυχο δείχνει, και μπορεί να παραλληλιστεί και με την εθνική οικονομία, πως για να γυρίσουμε σελίδα επιτυχώς πρέπει πρώτον, να γίνουμε καλύτεροι εσωτερικά: να βελτιωθούμε λειτουργικά για να αυξήσουμε την κερδοφορία. Δεύτερον, να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της ύφεσης, βρίσκοντας καλύτερες και μακροχρόνιες λύσεις για τους πελάτες μας που θέλουν να πληρώσουν αλλά αδυνατούν να το κάνουν, με σεβασμό στους συνεπείς πελάτες και το ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας. Τρίτον, να εμπεδώσουμε την αξιοπιστία μας υιοθετώντας μια φιλοσοφία συνέπειας απέναντι σε δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

Η Εθνική Τράπεζα, θωρακισμένη κεφαλαιακά και με ισχυρή ρευστότητα, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, έχει μπει σε τροχιά κερδοφορίας και υλοποίησης των στόχων της, το οποίο σημαίνει πως είμαστε έτοιμοι και θα το κάνουμε ακόμα παραπάνω, να στηρίξουμε επενδύσεις και επιχειρήσεις, τόσο νεοφυείς όσο και υπάρχουσες. Πιστεύουμε πως περισσότερο από ποτέ, είναι ώρα για σκληρή δουλειά και πράξεις.

Φωκίων Καραβίας - Eurobank

Η συμφωνία στο Eurogroup αίρει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και ανοίγει το δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία.

Η επικείμενη επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, που θα επιτρέψει τη χρήση τους ως ενεχύρων για την άντληση ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ, η βελτίωση των αποτιμήσεων των ενεχύρων που έχουν ήδη διαθέσει οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης (QE) αποτελούν εξελίξεις που συνδυαστικά θα διαμορφώσουν μια βελτιωμένη εικόνα για την Ελλάδα και θα τονώσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή ανάκτηση της καταθετικής βάσης, που μαζί με τα παραπάνω θα ενισχύσει τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, τίθενται και οι βάσεις για τη σταδιακή επιστροφή του στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η ανάκτηση της βαθιά κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους. Με πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με γρήγορες κινήσεις στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των capital controls, προπάντων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τη θέσπιση νέων κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα, διαμορφώνεται η προοπτική μεσοπρόθεσμης σταθεροποίησης της οικονομίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και παρέχει τις ευκαιρίες για να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια, να ενεργοποιήσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα και να πετύχει σύντομα σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η υγιής ιδιωτική επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επιστροφή στον ανοδικό αναπτυξιακό κύκλο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Eurobank έχει όλες τις δυνατότητες να στηρίξει τους πελάτες της, ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με βάση τις μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει μαζί τους.

Με το υψηλό επίπεδο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης που παρέχει, με σύγχρονες λύσεις και ποιότητα υπηρεσιών, προπάντων σε τομείς και δραστηριότητες αιχμής, δίνει στους πελάτες της την απαραίτητη στήριξη, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις υγιείς μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και τις επιχειρήσεις που παρά τα προβλήματα μπορούν να παραμείνουν βιώσιμες, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα φέρει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


διαβάστε περισσότερα...

Moody's: Θετική η συμφωνία, αβέβαιη η υλοποίησή της από την κυβέρνηση

Αγωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να το εφαρμόσει, εκφράζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, παρά το γεγονός ότι σε έκθεσή του επισημαίνει ότι η συμφωνία στο Eurogroup δίνει ανάσα ρευστότητας.


«Η συμφωνία του Eurogroup περιλαμβάνει και οδικό χάρτη για την ελάφρυνση χρέους, γεγονός που δείχνει ένα βαθμό συνεννόησης μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ μετά τις διαφωνίες γύρω από το θέμα. Ωστόσο λίγα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και παραμένει ασαφές το πόσο μακριά μπορούν να πάνε οι πιστωτές της χώρας για να κάνουν το χρέος βιώσιμο», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Η Moody's χαρακτηρίζει πιστωτικά θετική την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς κτιμά ότι η διάθεση των 10,3 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας το β’ εξάμηνο του έτους μετά από μια ύφεση 1,3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο. Σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης καθυστέρησαν την ανάκαμψη και αύξησαν το ρίσκο για μια κρίση ρευστότητας, τη στιγμή που υπάρχουν φέτος στο διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου συνολικές πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές.

Η Moody’s αναφέρεται στο ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα για να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με δύο ψηφοφορίες στις 9 και τις 22 Μαΐου και περιγράφει τα μέτρα που ψηφίστηκαν.

Και τονίζει με νόημα: «Τα μέτρα αυτά όμως εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία παραμένει αβέβαιη, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των «αδύναμων» θεσμών στην Ελλάδα και της εγχώριας κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Αναλυτικά τονίζει:

Η δήλωση του Eurogroup προσφέρει έναν πιο καθαρό οδικό διάδρομο για την ελάφρυνση χρέους, υποστηρίζει και σηματοδοτεί την αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ για το θέμα. Μια ένδειξη ως προς αυτό αποτελεί η συμφωνία ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Όταν το χρέος της χώρας αρχίσει να υποχωρεί, το όριο για τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης θα ανέβει στο 20% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, τονίζει η Moody’s, η μορφή που θα πάρει αυτή η ελάφρυνση χρέους παραμένει αβέβαιο. Το Eugogroup συμφώνησε να αντιμετωπίσει το θέμα προοδευτικά και ως απαραίτητο για να τηρηθεί το όριο στις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες και υπό την αίρεση της τήρησης του προγράμματος.

Την περίοδο ως τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup θα εστιάσει στη διαχείριση του χρέους. Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, το πρώτο σετ μέτρων θα αφορά στην επέκταση των λήξεων και τη μείωση του ρίσκου από τα κυμαινόμενα επιτόκια της χρηματοδότησης του EFSF που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 44% του χρέους (130,9 δισ. ευρώ) και έχουν μέση λήξη 28 ετών.

Περισσότερο «φιλόδοξα» μέτρα θα εξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος και εξαρτώνται τόσο από την έγκριση της ευρωζώνης, όσο και από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις συμφωνημένες δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Περιλαμβάνουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ή την επαναγορά μέρους από το ακριβότερο χρέος με κεφάλαια που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα.


διαβάστε περισσότερα...

Τεράστιο πρόστιμο σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες φορτηγών για τη δημιουργία καρτέλ

Ευρωπαϊκές βιομηχανίες φορτηγών - μεταξύ των οποίων η Daimler, η Volvo και η Renault - αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην ιστορία της ΕΕ σε καρτέλ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα των Financial Times.



Το πρόστιμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να επιβληθεί τις επόμενες εβδομάδες με βάση τις κατηγορίες ότι οι εταιρείες καθόριζαν εναρμονισμένα τις τιμές και συνεργάζονταν για να καθυστερήσουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων.

Τα καρτέλ αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως το 10% των εσόδων των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, που σημαίνει ότι στην περίπτωση των κατασκευαστών φορτηγών μπορεί να φθάσουν έως τα 10,7 δις ευρώ, ανέφεραν οι Financial Times. Η εταιρεία DAF έχει σχηματίσει αποθεματικό 945 εκατ. δολαρίων για να καλύψει ενδεχόμενα πρόστιμα, ενώ η Daimler έχει βάλει στην άκρη 672 εκατ. δολάρια, η Iveco 500 εκατ. δολάρια και η Volvo 444 εκατ. δολάρια. Η MAN, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα γλιτώσει φυσιολογικά τα πρόστιμα, καθώς ήταν πληροφοριοδότης (των Αρχών), ενώ η Volkswagen και η Scania δήλωσαν ότι δεν έχουν σχηματίσει αποθεματικό.

διαβάστε περισσότερα...

Δρίτσας: Μην ανησυχείτε για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών

"Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει έτοιμο ένα νέο σχέδιο για την χάραξη μιας σύγχρονης λιμενικής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε λιμανιού και κατά συνέπεια οι πιθανοί φόβοι και διαμαρτυρίες για ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων περιφερειακών λιμανιών δεν είναι ρεαλιστικοί", τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας στην επίσκεψή του στον Βόλο, όπου έδωσε το έναυσμα της έναρξης των εκδηλώσεων για τη Ναυτική Εβδομάδα.



"Η χάραξη της νέας λιμενικής πολιτικής πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Λιμανιών και αυτό συμβαίνει και με το Βόλο" συμπλήρωσε ο κ.Δρίτσας .

Ο κ.Δρίτσας έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα και είπε ότι "η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και για την Ναυτιλία και οφείλουμε να κινήσουμε τη διαδικασία ανάκαμψης, αφού εκτός από αυτή την επώδυνη διαδικασία που ακολουθήσαμε με τις αντιστάσεις μας και τους συμβιβασμούς μας, είμαστε τώρα σε θέση να ανοίξουμε αυτή τη σελίδα. Την ανάγκη αυτή δεν την έχει ανάγκη μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά ολόκληρη η ελληνική οικονομία, αφού καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει τόσα πολλά χρόνια σε οικονομική κρίση".

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε μνεία και στην σημασία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα και είπε ότι "αυτή τη στιγμή εκείνο που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να σταθεροποιήσει την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική, που αυτή η κυβέρνηση πολύ συστηματικά βήμα-βήμα έχει χαράξει και ήδη τα αποτελέσματά της έχουν αρχίσει να φαίνονται" και παράλληλα "επειδή είμαστε κοιτίδα ασφάλειας και ειρήνης σε μία ταραγμένη περιοχή, μπορούμε να λειτουργήσουμε και ως διαμεσολαβητική δύναμη για να άρουμε αντιθέσεις, που δεν πρέπει να τις αφήσουμε να εξελιχθούν και να γίνουν επικίνδυνες".

Στις εκδηλώσεις της έναρξης της Ναυτικής Εβδομάδας παρούσα ήταν και η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία εξήρε την παρουσία του κ.Δρίτσα στον Βόλο.

Μέγιστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος ,που υπενθύμισε ότι οι άνθρωποι του Σώματος δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και συνδράμουν τα πάντα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ λίγο αργότερα ο Μητροπολίτης απένειμε τον Χρυσό Σταυρό στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή τον οποίο παρέλαβε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο του θεσμού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα εγκαίνια της τοιχογραφίας της Urbanact από ξένους καλλιτέχνες, στις αποθήκες της κεντρικής προβλήτας του λιμανιού και στην συνέχεια ο κ.Δρίτσας ξεναγήθηκε σε έκθεση με ξύλινες μινιατούρες πλοίων για την ιστορία της Ναυτιλίας στο Terminal.

Στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας μία μικρή ομάδα, έξω από γραφεία του ΟΛΒ, αποτελούμενη από άτομα της ΛΑΕ αποδοκίμασε τον κ.Δρίτσα και τον κάλεσαν να παραιτηθεί επειδή ξεπουλά, όπως φώναζαν, τα λιμάνια.

διαβάστε περισσότερα...

Φωτίου: Δεν θα ζητήσουμε πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους

«Η ουσία είναι ότι εμείς δεν πρόκειται από τους χαμηλοσυνταξιούχους, που πήραν το ΕΚΑΣ, να τους το ζητήσουμε πίσω...



Ακόμη και αν τυπικά αυτό γινόταν, αυτόματα θα τους επιστρεφόταν από άλλη πηγή» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Μιλώντας στο Α' Πρόγραμμα, κ. Φωτίου τόνισε ότι «για το θέμα έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και στην πράξη οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να χάσουν αυτά τα χρήματα... Το ποσόν που απαιτείται γι' αυτήν τη ρύθμιση, θα βρεθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα».

Ερωτειθείσα για τη ρύθμιση που αφορά τη συμμετοχή πολιτικών σε off shore απάντησε πως «είναι η τρίτη χοντροκομμένη ιστορία που η Νέα Δημοκρατία κάνει παιχνίδι... Τρίτη και φαρμακερή, ελπίζω να σταματήσει εδώ», υπενθυμίζοντας τα θέματα με τα ολοήμερα σχολεία και τα πτυχία.

Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, η ρύθμιση της κυβέρνησης αφορά χώρες που παρέχουν πληροφορίες και δικαστική συνδρομή, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να κρυφτούν, αν κάποιοι το επιθυμούν. «Είμαστε έτοιμοι ακόμη να βάλουμε και δεύτερο φίλτρο για τους βουλευτές και υπουργούς, ακόμη περισσότερο και τρίτο κι όσα θέλουνε. Αλλά να αφήσουν τις εξυπνάδες και τις καταγγελίες και να φέρουνε προτάσεις για το δεύτερο και τρίτο φίλτρο... Τα κόμματα τα οποία ήτανε πρωταθλητές σ' αυτόν τον τομέα, θα μας κουνάν και το δάχτυλο;» συμπλήρωσε.

Για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για αγόρια στο 95% ηλικίας 13-17 χρόνων συνήθως… γιατί εδώ υπάρχει μία λάθος εικόνα ότι είναι μωρά παιδιά… ». «Η κάλυψη των αναγκών αυτών των παιδιών γίνεται μέσα από μία τριμερή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ΜΚΟ με τις οποίες αυτή συνεργάζεται και δημιουργούνται ειδικά κέντρα με αυστηρές προδιαγραφές, που περιγράφονται σε νόμο, που επεξεργάζεται το υπουργείο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή», σημείωσε.

διαβάστε περισσότερα...

Σταθάκης: Στόχος ο μηδενισμός των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το επόμενο 12μηνο

Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.



Ο υπουργός σημείωσε ότι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς και πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, και μετά από μία οκταετία πρωτοφανούς ύφεσης η ελληνική οικονομία αν και βαθιά πληγωμένη μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται τροχιά θετικής ανάκαμψης με ένα σύνολο οικονομικών μέτρων, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

Με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτασουν στα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Ακόμη, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και και τις επενδύσεις στους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Ακόμη, στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα συμβάλει η υλοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ. Ο κατάλογος με τα έργα περιλαμβάνει 42 επενδύσεις, εκ των οποίων 18 είναι αμμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, και παράλληλα προωθούνται μεταρρυθμίσεις σε πλήθος θέματα, όπως το νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και η σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών ο κ. Σταθάκης μίλησε για το δάνειο που σύνηψε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2015, ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, την ίδρυση γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Αθήνα, καθώς και τη συμμετοχή του IFC (επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας) στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. «Σε αυτές τις δράσεις έρχεται να προστεθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση δημοσίων κοινωνικών υποδομών» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Παρευξείνιας Τράπεζας, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι έχουν γίνει 15 χρηματοδοτήσειςμ συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Συνολικά, την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις αλλαγές που συντελούνται. Στόχος μας είναι η στήριξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης».



διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ελπίδες και κίνδυνοι της επόμενης ημέρας

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup δημιουργείται ένα νέο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό στη χώρα.



Αν θα είναι καλό ή όχι θα διαφανεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες του 2016 όπου και θα κριθούν πολλά, τόσο ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και σχετικά με την πολιτική σταθερότητα.

Η χώρα πήρε «ανάσα» και θα περάσει ένα εντελώς διαφορετικό καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι. Ούτε δράματα, ούτε δημοψηφίσματα, ούτε πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και βεβαίως ούτε σενάρια για χρεοκοπίες και Grexit.

Από την άποψη αυτή πρόκειται για επιτυχία που πιστώνεται στην κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει ολοκληρωτική στροφή στη λεγόμενη real politic. Μια επιτυχία, βεβαίως, που δεν μπορεί να γραφτεί με «χρυσά γράμματα» αφού τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι εξαιρετικά επώδυνα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού κι όχι για τους... εύπορους, όπως κάποιοι αρέσκονται να υποστηρίζουν.

«Ανάσα» πήρε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία έχει πλέον αρκετό χρόνο για να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για ανάκαμψη της οικονομίας, επιστροφή στην ανάπτυξη, βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Αρκεί βεβαίως να αποφύγει τις «κακοτοπιές» εντός και εκτός Ελλάδας. Δηλαδή, τις νέες πιέσεις για μέτρα από τους δανειστές και τις δακρύβρεχτες τοποθετήσεις περί αντισυνταγματικότητας των μέτρων που μόλις πριν από μία εβδομάδα ψηφίστηκαν. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει «κτήμα» της το πρόγραμμα που αποδέχθηκε, έστω και με πόνο. Αν δεν το κάνει αυτό, δεν θα μπορέσει σε καμιά περίπτωση να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα περιμένει καλά νέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αποδοχή ξανά των ελληνικών ομολόγων αλλά και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ» μπορούν να φέρουν ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και να βγει η χώρα από την ύφεση το β’ εξάμηνο του έτους.

Ομως, υπάρχουν και μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι η διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των ξένων και να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις.

Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση της διαρκώς ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας. Τα προβλήματα είναι πολλά και δυσεπίλυτα και ο πρωθυπουργός καλείται να βρει τρόπους ανακούφισης του συνόλου των πολιτών, κι όχι μόνο του κομματικού του ακροατηρίου. Για παράδειγμα, η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν είναι σε καμιά περίπτωση... υποχώρηση από τον «ταξικό αγώνα» στον οποίον αρέσκονται ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται συχνά.

Η σημαντικότερη πρόκληση, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι οι φόβοι μιας στάσης πληρωμών από τους πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Αν τα ταμεία του κράτους έχουν υστέρηση τους επόμενους μήνες, τότε θα ενεργοποιηθούν τα έκτακτα μέτρα του «κόφτη» που ασφαλώς θα προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις.

Υπάρχουν, επομένως, ευκαιρίες, ελπίδες, καλά νέα για την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να πισωγυρίσουν τη χώρα. Κι αυτό δεν το επιθυμεί κανείς, έπειτα από μια επταετία βαθιάς κρίσης.

διαβάστε περισσότερα...

Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις - Αναλυτικός οδηγός

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι επιχειρήσεις για τα κέρδη που είχαν το 2015.



Ειδικότερα τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που θα δηλωθούν φέτος από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% πλέον παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% για τα διανεμόμενα κέρδη, ενώ τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το επιπλέον ποσό. Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες και 75% για τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οντότητες.

Η «ΗτΣ» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων τον οποίο επιμελήθηκε ο Γιώργος Κορομηλάς, Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.

1. Αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων

α) Στα κέρδη των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων επιβάλλεται σε ετήσια βάση φόρος εισοδήματος.

β) Ως κέρδη, στα οποία επιβάλλεται ο φόρος, νοούνται τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση το άρθρο 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.). Επισημαίνεται ότι, όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και συνεπώς τα κέρδη τους θεωρούνται κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις - Αναλυτικός οδηγός

γ) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων προσδιορίζονται με βάση τα άρθρα 21 έως και 28 του Κ.Φ.Ε., εκτός από τις περιπτώσεις όπου ορίζεται διαφορετικά στο Κεφάλαιο Β’ του Μέρους Τρίτου του , περί φορολογητέου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

δ) Τα ανωτέρω αναφερόμενα εφαρμόζονται:

αα) Σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.

ββ) Σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα αλλά διατηρούν στη χώρα μας μόνιμη εγκατάσταση, δεδομένου ότι σύμφωνα με την περίπτωση ε’ της παραγράφου1 του άρθρου 5 του Ν. 4172/2013, εισόδημα που προκύπτει στην ημεδαπή είναι το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στην ημεδαπή μέσω μόνιμης εγκατάστασης. Επισημαίνεται ότι στην έννοια της μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα περιλαμβάνεται και η άσκηση δραστηριότητας στη χώρα μας μέσω γραφείου ή παραρτήματος, κ.λπ. από αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

2. Υποκείμενα στη φορολογία εισοδήματος νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες

Με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 ορίζονται τα πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Ειδικότερα στο φόρο αυτό υπόκεινται :
Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις - Αναλυτικός οδηγός

α) Οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή. Ως κεφαλαιουχικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή νοούνται ιδίως οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.), οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α., οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (Ι.Κ.Ε.)

β) Οι προσωπικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή. Ως προσωπικές νοούνται οι ημεδαπές ομόρρυθμες εταιρείες (Ο.Ε.), οι ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.) και οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες

Επισημάνσεις
Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις - Αναλυτικός οδηγός
i) Για το χαρακτηρισμό και την υπαγωγή στα πρόσωπα του άρθρου 45 μιας μόνιμης εγκατάστασης αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα λαμβάνεται υπόψη η νομική μορφή της έδρας, δεδομένου ότι η μόνιμη εγκατάσταση δεν έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα. Κατά συνέπεια, μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπής κεφαλαιουχικής εταιρείας περιλαμβάνεται στα πρόσωπα της περίπτωσης α’ του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013, ενώ μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας αλλοδαπής προσωπικής εταιρείας περιλαμβάνεται στα πρόσωπα της περίπτωσης β’. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τα υποκαταστήματα αλλοδαπών δικηγορικών εταιρειών, τα οποία αντιμετωπίζονται ως νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων α’ ή β’ του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013, ανάλογα με τη νομική μορφή της έδρας, και όχι ως ημεδαπές αστικές εταιρείες.

ii) Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστάθηκαν στην αλλοδαπή.

γ) Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου.

Επισημάνσεις
i) Η διαπίστωση της πραγματοποίησης εσόδων κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού των πιο πάνω προσώπων ανάγεται, ως θέμα πραγματικό, στην ελεγκτική αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής.

ii) Με τα ανωτέρω πρόσωπα εξομοιώνονται και οι διπλωματικές και οι προξενικές αρχές ξένων κρατών που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, τα έσοδα που αποκτούν οι εγκατεστημένες στη χώρα μας πρεσβείες και προξενεία, από όπου και αν προέρχονται (εισόδημα από τόκους, εκμίσθωση ακινήτων, κ.λπ.), υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, με εξαίρεση αυτά που αποκτούν στα πλαίσια άσκησης της κρατικής λειτουργίας τους, όπως για παράδειγμα το εισόδημα από την ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων που ανήκουν σε ξένα κράτη και στα οποία εγκαθίστανται οι πρεσβείες ή τα προξενεία αυτών, τα έσοδα από θεωρήσεις διαβατηρίων, από επικυρώσεις, κ.λπ.

Προσοχή : Τα ανωτέρω τελούν υπό την επιφύλαξη όσων τυχόν ειδικότερα ορίζονται στις Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, καθώς και στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης επί των διπλωματικών σχέσεων (Ν.Δ. 503/1970) και επί των προξενικών σχέσεων (Ν. 90/1975).

iii) Τα αναφερόμενα πιο πάνω για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου δεν έχουν εφαρμογή στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, καθόσον αποτελούν διακριτά υποκείμενα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

δ) Οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών. Στους συνεταιρισμούς περιλαμβάνονται:

αα) Οι κάθε είδους αστικοί (καταναλωτικοί, προμηθευτικοί, πιστωτικοί, κ.λπ.), οικοδομικοί, αγροτικοί, κ.λπ. συνεταιρισμοί.

ββ) Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), δεδομένου ότι με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 4019/2011 η Κοιν.Σ.Επ. είναι αστικός συνεταιρισμός.

ε) Οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα. Ειδικότερα:

αα) Οι κοινωνίες αστικού δικαίου (άρθρο 785 Α.Κ.) που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, δηλαδή αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκεινται σε φορολογία για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν είτε στην Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή.

ββ) Οι κοινωνίες κληρονομικού δικαίου (άρθρο 1884 Α.Κ.), εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, δηλαδή αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκεινται σε φορολογία για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν είτε στην Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή.

γγ) Οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα (άρθρο 741 Α.Κ.), αδιάφορα αν έχουν σκοπό κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό, αποτελούν υποκείμενα του φόρου και υπάγονται σε φορολογία για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν είτε στη Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή. Επισημαίνεται ότι:

i) Ως ακαθάριστο εισόδημά τους, υποκείμενο σε φόρο, θεωρείται μόνο αυτό που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. τέλεση δημόσιων θεαμάτων, έκδοση εφημερίδων, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, ενοίκια, τόκοι καταθέσεων, κ.λπ.).

ii) Οι συνδρομές και εγγραφές των μελών, καθώς και οι χορηγίες ή δωρεές προς αυτές, επειδή αποτελούν εισροές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, δηλαδή στερούνται τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δεν εμπίπτουν στην έννοια των ακαθάριστων εσόδων για να φορολογηθούν.

iii) Τα ποσά των χορηγιών που τους παρέχονται για την τέλεση δραστηριοτήτων που εκτελούνται από τους υπόψη φορείς, μειώνουν το κόστος αυτών.

δδ) Οι συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα (άρθρα 285 και επόμενα του Ν. 4072/2012), δηλαδή αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκεινται σε φορολογία για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν είτε στην Ελλάδα είτε στην αλλοδαπή.

στ) Οι κοινοπραξίες, (άρθρο 293 του Ν. 4072/2012).

ζ) Οι λοιπές νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις. Ειδικότερα :

αα) Τα Κ.Τ.Ε.Λ. που δεν έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρείες.

ββ) Τα κληροδοτήματα που αποτελούν κεφάλαια αυτοτελούς διαχείρισης και στερούνται νομικής προσωπικότητας (άρθρο 96 Α.Ν. 2039/1939 και νυν άρθρο 50 παραγράφου 2 του Ν. 4182/2013),

γγ) Οι ειδικοί λογαριασμοί των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνιστώνται για την αξιοποίηση των κονδυλίων επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, κ.λπ.

Προσοχή : Τα πιο πάνω κληροδοτήματα και οι ειδικοί λογαριασμοί δεν αποτελούν αυτοτελή νομικά πρόσωπα (υπ’ αριθμόν 74/2004 και 354/2003 γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ.) και η περιουσία τους περιέρχεται στα νομικά πρόσωπα υπέρ των οποίων έχει καταληφθεί ή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατά περίπτωση.

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1044/10.2.2015 έγινε δεκτό ότι οι πιο πάνω νομικές οντότητες δεν έχουν αυτοτελή φορολογική υποχρέωση, αλλά τα εισοδήματά τους φορολογούνται στο όνομα των προσώπων την περιουσία των οποίων προσαυξάνουν, με βάση την προβλεπόμενη για τα τελευταία φορολογική μεταχείριση.

3. Απαλλασσόμενα από τη φορολογία εισοδήματος νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες

Από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων απαλλάσσονται:

α) Οι φορείς γενικής κυβέρνησης, με εξαίρεση το εισόδημα που αποκτούν από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Οι κεφαλαιουχικές εταιρείες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φορείς γενικής κυβέρνησης δεν εμπίπτουν στα απαλλασσόμενα πιο πάνω πρόσωπα και επομένως φορολογούνται για το σύνολο των εισοδημάτων τους, εκτός και αν σε αυτές συμμετέχει το κράτος ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με ποσοστό 100%, οπότε φορολογούνται μόνο για τα αναφερόμενα πιο πάνω εισοδήματά τους (εισόδημα από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου).

β) Η Τράπεζα της Ελλάδος.

γ) Οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ), που είναι εγκατεστημένοι στην ημεδαπή ή σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

δ) Οι διεθνείς οργανισμοί, υπό τον όρο ότι η απαλλαγή από το φόρο προβλέπεται βάσει διεθνούς συμβάσεως που έχει κυρωθεί στην ημεδαπή ή τελεί υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

ε) Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με τη νομοθεσία που το διέπει.

4. Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

α) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων προσδιορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21 έως και 28 του Κ.Φ.Ε., ήτοι με λογιστικό προσδιορισμό:

Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (α) = (β) - (γ)

Σύνολο εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές (β)

Επιχειρηματικές δαπάνες, αποσβέσεις και επισφάλειες (γ)

β) Για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων:

αα) Ο λογιστικός προσδιορισμός εφαρμόζεται για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί από την 1.1.2006 και μετά ανεξάρτητα αν η οικοδομική επιχείρηση τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. Σε ότι αφορά τα ακαθάριστα έσοδα επειδή δεν υπάρχει διαφορετική διάταξη στον Κ.Φ.Ε., λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που αναγράφεται στο οικείο συμβόλαιο μεταβίβασης.

ββ) Για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί πριν από την 1.1.2006 εφόσον η οικοδομική επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία, το φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται εξωλογιστικά και εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 34 του παλαιού Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/1994).

Αν η οικοδομική επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία, σε περίπτωση πώλησης ημιτελών οικοδομών τα κέρδη θα προσδιορίζονται εξωλογιστικά και θα συμπεριλαμβάνονται στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών που διαρκεί η ανέγερση της οικοδομής.

Περαιτέρω, στο φορολογικό έτος μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται η οικοδομή, θα υποβάλλεται η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, με την οποία πλέον θα δηλώνεται το τελικό λογιστικό αποτέλεσμα.

Από τον προκύπτοντα με βάση την υπόψη δήλωση φόρο εισοδήματος, θα εκπίπτει ο φόρος που έχει ήδη καταβληθεί με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα εξωλογιστικά κέρδη της οικοδομής της οποίας ολοκληρώθηκε η ανέγερση.

Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα είχαμε επιβολή διπλής φορολογίας.

γ) Στην έννοια του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει και η κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Κατά συνέπεια, τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη, τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των προσώπων αυτών.

5. Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ενδοομιλικών μερισμάτων

Τα μερίσματα που εισπράττει ένα νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις (παράγραφος 1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε.):

α) Το νομικό πρόσωπο που προβαίνει στη διανομή (καταβάλλων):

αα) Περιλαμβάνεται στους τύπους που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι Μέρος Α’ της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ, όπως ισχύει.

ββ) Είναι φορολογικός κάτοικος κράτους - μέλους της EE, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού και δεν θεωρείται κάτοικος τρίτου κράτους εκτός EE κατ’ εφαρμογή όρων σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με αυτό το τρίτο κράτος.

γγ) Υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής, σε έναν από τους φόρους που αναφέρονται στο Παράρτημα I Μέρος Β’ της Οδηγίας 2011/96/EE ή σε οποιονδήποτε άλλον φόρο αντικαταστήσει έναν από τους φόρους αυτούς.

β) Το νομικό πρόσωπο που λαμβάνει τα μερίσματα (λήπτης):

αα) Κατέχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10% της αξίας ή του πλήθους του μετοχικού ή βασικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του νομικού προσώπου που διανέμει.

ββ) Διακρατεί το ως άνω ποσοστό τουλάχιστον 24 μήνες.

Ως προς τον καταβάλλοντα τα μερίσματα διευκρινίζεται ότι στο Παράρτημα I Μέρος Α’ της Οδηγίας Μητρικών - Θυγατρικών, στον πίνακα των εταιρειών που αναφέρονται στο άρθρο 2 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εταιρείες του ελληνικού δικαίου που αποκαλούνται «Ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (E.Π.E), καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του ελληνικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Ελλάδα».

Επίσης, στο Μέρος Β’ του ίδιου ως άνω Παραρτήματος, στον πίνακα φόρων που αναφέρονται στο άρθρο 2 στοιχείο α περίπτωση iii, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, προκειμένου για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, ο καταβάλλων μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο είτε της ημεδαπής είτε της αλλοδαπής (Ευρωπαϊκή Ένωση.) και περαιτέρω, προκειμένου για νομικά πρόσωπα της ημεδαπής, αυτά μπορεί να είναι, πέρα από τα ρητά κατονομαζόμενα στο Παράρτημα της Οδηγίας A.E. και Ε.Π.Ε., οι I.K.E., καθώς και οι προσωπικές εταιρίες, οι οποίες πλέον υπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Ελλάδα.

5.1. Μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή εταιρεία από ημεδαπή εταιρεία

α) Τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπό νομικό πρόσωπο από ημεδαπό νομικό πρόσωπο όταν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος.

β) Τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από ημεδαπή όταν δεν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, δεν απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και καθιερώνεται η μέθοδος της πίστωσης του φόρου ως τρόπος φορολογικής μεταχείρισης των εισπραττόμενων μερισμάτων

5.2. Μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή εταιρεία από αλλοδαπή εταιρεία με έδρα σε κράτος μέλος της Ε.Ε.

α) Τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπό νομικό πρόσωπο από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο με έδρα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος.

β) Τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από ημεδαπή ή αλλοδαπή θυγατρική της με έδρα σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δεν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, δεν απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και καθιερώνεται η μέθοδος της πίστωσης του φόρου ως τρόπος φορολογικής μεταχείρισης των εισπραττόμενων μερισμάτων.

Επισημάνσεις
i) Από το ποσό του φόρου εκπίπτει το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος.

ii) Το ποσό των εισπραττόμενων μερισμάτων καταχωρείται μικτό στα βιβλία του νομικού προσώπου προκειμένου στη συνέχεια να συμψηφιστεί ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή είτε στο επίπεδο του νομικού προσώπου είτε ως παρακρατούμενος στη διανομή κερδών.

iii) Για την πίστωση του φόρου αλλοδαπής ισχύει ότι η μείωση του φόρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.

5.3. Μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή εταιρεία από αλλοδαπή εταιρεία με έδρα σε τρίτη χώρα

Τα μερίσματα ή κέρδη που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρία από αλλοδαπή θυγατρική της, με έδρα σε τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), δεν απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και από τον αναλογούντα φόρο του νομικού προσώπου εκπίπτει μόνο το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος.

Επισημάνσεις
i) Το ποσό των εισπραττόμενων μερισμάτων καταχωρείται μικτό στα βιβλία του νομικού προσώπου προκειμένου στη συνέχεια να συμψηφιστεί ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή ως παρακρατούμενος στη διανομή κερδών.

ii) Για την πίστωση του φόρου αλλοδαπής ισχύει ότι η μείωση του φόρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.

6. Φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015

6.1. Κλίμακα και φορολογικός συντελεστής νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

α) Φορολογούνται με συντελεστή 29% τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν:

αα) Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

ββ) τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης γ’ του άρθρου 45 (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα) που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

β) Τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τα κέρδη που αποκτούν από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Φορολογητέο Φορολογικός

εισόδημα (ευρώ) συντελεστής

50.000,00 26%

> 50.000,00 33%

γ) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κάθε πηγή και αιτία, που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών φορολογούνται με συντελεστή 13%.

Στους αγροτικούς συνεταιρισμούς περιλαμβάνονται ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, κοινοπραξίες αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, κεντρικές συνεταιριστικές ενώσεις, καθώς και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις

6.2. Μείωση συντελεστών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

α) Για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, τις προσωπικές εταιρείες, τους συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, τις κοινωνίες αστικού δικαίου, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και τις κοινοπραξίες οι συντελεστές φορολογίας μειώνονται κατά ποσοστό 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από 3.100 κατοίκους και το νησί της Κεφαλλονιάς.

Ειδικότερα :

αα) Για τη μείωση κατά ποσοστό 40% των συντελεστών απαιτείται τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες να έχουν την έδρα τους ή να διατηρούν υποκατάστημα στα εν λόγω νησιά.

ββ) Η μείωση ισχύει μόνο για τα κέρδη των πιο πάνω νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στα νησιά αυτά. Κατά συνέπεια, τα κέρδη που αποκτώνται από δραστηριότητες που δεν ασκούνται στα πιο πάνω νησιά φορολογούνται χωρίς τη σχετική μείωση.

Προσοχή : Όταν νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και στη λοιπή Ελλάδα και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους θα πρέπει να τηρεί τα λογιστικά της αρχεία και στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδιορίζονται ευχερώς τα κέρδη της ανά περιοχή.

6.3. Απαλλαγή από το φόρο των κερδών των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

Για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, τις προσωπικές εταιρείες, τους συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, τις κοινωνίες αστικού δικαίου, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και τις κοινοπραξίες εφόσον αυτές εμπίπτουν στην έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) Kw», κατόπιν απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 14 του Ν. 3468/2006, απαλλάσσονται του φόρου.

Η εν λόγω απαλλαγή χορηγείται με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) Kw».

7. Χρόνος υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του 6ου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα που βρίσκονται σε εκκαθάριση όπου η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της εκκαθάρισης και τα νομικά πρόσωπα που διαλύονται χωρίς εκκαθάριση όπου η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα μήνα από τη διάλυση.

8. Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων γίνεται σε οκτώ (8), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους. Αν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί εντός του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους τότε οι δόσεις περιορίζονται στις επτά (7) .

9. Προκαταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

Με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το εισόδημα που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.

διαβάστε περισσότερα...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com