«Μαύρη» λίστα με 29 κράτη «φορολογικούς παραδείσους» που θεωρούνται για το 2016 μη συνεργάσιμα κράτη στον φορολογικό τομέα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πρόκειται για κράτη που δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες. Μεταξύ των κρατών αυτών περιλαμβάνονται τα Σκόπια, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ -Κόνγκ.
Για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με τα κράτη της «μαύρης» λίστας, η εφορία δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα τους τις δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο (φορολογικό παράδεισο) ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Για να αναγνωριστούν οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους - μέλους.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους ενεργοποιήθηκε η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών (CRS). Πρόκειται για μια παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποίας ανταλλάσσονται πληροφορίες από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας και αποτελεί το νέο υπερ-όπλο των φοροελεγκτών στην αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος. Το σύστημα «ρίχνει» τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση από φέτος σε 54 χώρες, και το δεύτερο μεγάλο βήμα γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2018 με τη συμμετοχή 47 επιπλέον χωρών, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών. Τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα έχουν ενημέρωση για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε πολλές χώρες, από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο μέχρι τα νησιά Κέιμαν, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική.