Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Κατεβάζουν τα τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στις 14.00 το μεσημέρι αναμένεται να φτάσουν με τριάντα τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (πλατεία ΧΑΝΘ) αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.



"Κάναμε αίτημα στην τροχαία και αφού διαβουλεύτηκαν μας έδωσαν θετική απάντηση για την μετάβαση των 30 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζητομάρης, προσθέτοντας ότι αυτή τους η κινητοποίηση εντάσσεται στη διοργάνωση συλλαλητηρίου, αύριο στις 12 το μεσημέρι, με αφορμή τα εγκαίνια (19.00) της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας "Ζootechnia", που ανοίγει τις πύλες της αύριο και θα διαρκέσει έως τις 5/2.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, έστησαν με τα τρακτέρ τους αγρότες από τις περιοχές Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου, Ασσήρου και Λαγκαδά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μέλη της διοργάνωσης του συλαλλητηρίου, στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη θα πάρουν μέρος, χωρίς τρακτέρ, αγροτοκτηνοτρόφοι και αλιείες από διάφορα μπλόκα. Μεταξύ άλλων, "παρών" στο αυριανό συλλαλητήριο έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα δώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολης Μάλιστα, σε γενική συνέλευση, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί απο τις 25/1 στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω απο τον Λευκώνα Σερρών και επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έδωσαν το "πράσινο φως", σε όσους επιθυμούν να βρίσκονται στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Τονίζεται ότι για το Σάββατο 4/2 προγραμματίζεται ακόμη μία μετάβαση των αγροτών στο ίδιο σημείο, αλλά με τη διοργάνωση να έχουν άλλες δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει ακόμα οριστικά.

“Ναι σε διάλογο υπό αυστηρές προϋποθέσεις”

"Ναι σε τετραμερή διάλογο, αλλά με υπογραφές σε όσα συμφωνήσουμε επί τόπου", λένε οι αγροτοκτηνοτρόφοι από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ενώ στις 6 το απόγευμα όσοι συμμετέχουν στο μπλόκο των Ευζώνων, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Κληθείς να απαντήσει εάν ο διάλογος είναι θεμιτός εκ μέρους των αγροτοκτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, επισήμανε "έχουμε χορτάσει από λόγια, υποσχέσεις και δεσμεύσεις" και πρόσθεσε "εμείς λοιπόν λέμε ναι σε τετραμερή διάλογο, με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την προϋπόθεση ότι όσα συμφωνήσουμε, θα υπογραφούν επί τόπου. Όχι μετά, εκεί επί τόπου. Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη".

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό αποτελούν τα μελανά σημεία για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και τόνισε: "έχουμε προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να μας δώσουν ανάσα, ακόμη και στα ψηφισμένα μέτρα". Ο κ. Καρυπίδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας: "όχι μόνο δεν κοιτούν να μας ανακουφίσουν, αλλά φέρνουν νέα μέτρα και ρυθμίσεις που μας βυθίζουν ακόμη περισσότερο" και αναρωτήθηκε λέγοντας: "είναι δυνατόν να μας αναγκάζουν να λαμβάνουμε κωδικό ΕΦΚΑ και να μας υποχρεώνουν σε υποβολή πίνακα προσωπικού πρόσληψης - απόλυσης και υποβολή κάθε μήνα αναλυτικής περιοδικής δήλωσης εισφορών για τους αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούμε στα χωράφια μας;" ενώ καταλήγοντας τόνισε: "καταργούν την πληρωμή με εργόσημο και το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα καταβάλλουν μηνιαία εισφορά για τον κλάδο ασφάλισης ως "μισθωτοί" και θα πρέπει να ακολουθούν τα ισχύοντα στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ".

Ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Πέλλας, Τάσος Κυραλίδης, είπε "πρώτη φορά μια κυβέρνηση στην Ελλάδα και ειδικότερα "πρώτη φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατάφερε να βγάλει τόσο κόσμο στους δρόμους και παραμένει και στη θέση του". Μεταξύ άλλων είπε ότι "ο υπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα όμηρος των μνημονίων και ότι είναι δεμένα τα χέρια του. Γιατί δεν φεύγει;" αναρωτήθηκε.

Για το θέμα των κοινοτικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ που λαμβάνουν οι Έλληνες του πρωτογενούς τομέα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, είπε: "επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία και να κάνουν να μαλώνουμε μεταξύ μας. Αυτές οι ενισχύσεις μας δίνοντας ως αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους παραγωγής μας και προκειμένου τα προϊόντα να φτάσουν στο ράφι σε καλές τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές. Αυτή η καραμέλα ότι αγοράζουμε σπίτια και επαύλεις πρέπει να σταματήσει". Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι "αγρότες και κτηνοτρόφοι ρισκάρουν συνεχώς τις δουλειές και τις επενδύσεις τους, αφού αρκεί μια κακοκαιρία να τα τινάξει όλα στον αέρα".

Στο μεταξύ, κλειστή, τουλάχιστον μέχρι και τις 18.00, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και το ενδεχόμενο να ανοίξει θα κριθεί στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας την προαναφερόμενη ώρα. Μάλιστα, στη σημερινή γενική συνέλευση θα δώσουν "παρών", οι περισσότεροι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κεντρική Μακεδονία, αφού τα θέματα είναι "φλέγοντα", όπως είπαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "αν θέλουμε μπορούμε να σκληρύνουμε περαιτέρω τη στάση μας. Ζητάμε όμως συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις, για να μην αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε και τα άλλα πλάνα μας".

Τονίζεται ότι στον κόμβο της Ειδομένης, όπου έχουν κατασκηνώσει αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, έφτασαν σήμερα συνάδελφοί τους από τη Σκύδρα, την ορεινή Έδεσσα και το Μελίσσι Πέλλας, ενώ το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς και τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν αγρότες από τα ορεινά χωριά των νομών Κιλκίς και Πέλλας.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από Δήμο Παιονίας, Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, Κιλκίς, Χαλάστρα, Μάλγαρα, Σίνδο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.

Μιλώντας ο πρόεδρος του Αγροτοκηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, ξεκαθάρισε ότι "όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα τα περνάμε και χωρίς καθυστερήσεις μάλιστα", ενώ επισήμανε ότι στο "μπλόκο έχουν εγκατασταθεί 400 τρακτέρ και καθημερινά η συμμετοχή υπερβαίνει τα 350 άτομα". Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στην άλλη πλευρά του τελωνείου, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, "ναι μεν έχει σχηματιστεί ουρά, αλλά οι αρχές ενημερώνουν τους οδηγούς και τους καθοδηγούν προκειμένου να φύγουν μέσω του τελωνείου της Δοϊράνης".

Η κίνηση στο τελωνείο με ...αριθμούς

Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, καθημερινά από την Ελλάδα περνούν από το τελωνείο των Ευζώνων προς την ΠΓΔΜ, 600 φορτηγά που μεταφέρουν βοξίτη, 200 άλλα με πετρέλαιο και 2.500 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα με ένα ποσοστό 30% εκ αυτών να πηγαίνουν στη γείτονα για την αγορά τροφίμων, για να εφοδιαστούν καύσιμα, ή και για να επισκεφτούν γιατρούς και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς καθημερινά "φεύγουν" από την ελληνική αγορά προς την ΠΓΔΜ γείτονα περισσότερα από 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, από την ΠΓΔΜ περνούν επί ελληνικού εδάφους καθημερινά ως και 250 οχήματα, με τους επιβάτες να μεταβαίνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για αγορές "και μάλιστα επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, εδώ στο τελωνείο των Ευζώνων, από τα αφορολόγητα τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ που πλήρωσαν για τις αγορές που έκαναν στην Ελλάδα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com