Η αδυναμία κυβέρνησης και πιστωτών να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης επαναφέρει στις σελίδες του γερμανικού Τύπου δυσοίωνα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
«Η χρεοκοπία απειλεί (σ.σ. να επέλθει) σε τέσσερις εβδομάδες: η ελληνική κρίση επιστρέφει» σημειώνει σε τίτλο ρεπορτάζ της η Westdeutsche Allgemeine Zeitung, θέτοντας το ερώτημα αν «πρέπει τώρα να επέμβει και πάλι η ΕΕ». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, «ειδικοί προειδοποιούν εδώ και αρκετό διάστημα με κεκαλυμμένο τρόπο ότι η ελληνική κρίση επιστρέφει. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για ένα νέο πακέτο λιτότητας βρίσκονται σε σημείο μηδέν», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαβουλεύσεις, ενδέχεται να εξαντληθούν τα χρήματα της Αθήνας ήδη σε δύο εβδομάδες. Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: πρέπει η ΕΕ να εμβάσει στην Αθήνα σύντομα πρόσθετα κεφάλαια ώστε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη δύσκολη θέση;».
Λύση στο προσωρινό αδιέξοδο θα επιχειρήσει να δώσει το έκτακτο Eurogroup στις 9 Μαΐου, όπως μεταδίδουν σήμερα πολλές γερμανικές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνεται ότι το σημείο τριβής στην τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι το «προληπτικό πακέτο» μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ. Όπως σημειώνεται, «αυτή η πρόσθετη απόφαση φαίνεται να είναι κάτι σαν γέφυρα μέσω της οποίας θα μπορούσε να εμπλακεί με δικά του κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ, όπως επιθυμεί κατά πρώτο λόγο η γερμανική κυβέρνηση».
Κρίσιμο 10ήμερο
Ικανοποίηση επικρατούσε σήμερα στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, για τη χθεσινή απόφαση του Προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις 9 Μαΐου για την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος, Άννικα Μπράϊντχαρντ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί με όλες τις πλευρές για να φτάσουμε σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικής συμφωνίας, που θα πληροί το πνεύμα της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών του περασμένου Ιουλίου».
Η εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει προβλέψεις σχετικά με το αν θα ληφθούν αποφάσεις στις 9 Μαΐου. Ωστόσο, υπενθύμισε τη χθεσινή δήλωση του Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα μέτρα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ, τα οποία σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018. «Από εκεί και πέρα», συνέχισε η εκπρόσωπος, «προστέθηκαν στη συζήτηση δύο θέματα, το δημόσιο χρέος και τα εφεδρικά μέτρα, εμείς αργαζόμαστε μεθοδικά για να τελειώσουμε το συντομότερο».
Λύση στο Εurogroup και όχι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών
Η εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν συμφωνεί με τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το στο Εurogroup και όχι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.
Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι σημαντικό ρόλο στην ανακοίνωση του κ. Ντάϊσελμπλουμ για σύγκληση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις 9 Μαΐου, έπαιξε η ξεκάθαρη θέση του προέδρου Γιούνκερ, του επίτροπου Μοσκοβισί, αλλά και της Κομισιόν γενικότερα, υπέρ της Ελλάδας στο θέμα των εφεδρικών μέτρων. Από την πρώτη στιγμή και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν πει ότι από δημοσιονομικής πλευράς πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.