Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Αλλάζει την εργασία η τεχνητή νοημοσύνη

Δραστικές αλλαγές στην κοινωνία πρόκειται να φέρουν οι εξελίξεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών τα επόμενα 20 χρόνια και ενδεχομένως οι αλλαγές αυτές να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 200 χρόνια!




Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου που πραγματοποίησε στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS). «Το κλειδί για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι να έχει γνώσεις προγραμματισμού δεδομένων των αλλαγών που θα υπάρξουν» σημειώνει στην «Η» ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος της CEPIS και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου Peoplecert, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της πιστοποίησης ανθρώπινου δυναμικού.

Τη μεγαλύτερη αίσθηση στο συνέδριο της CEPIS έκανε η ομιλία του Λέοναρντ Γκερντ, ενός παγκοσμίου φήμης μελετητή της εξέλιξης του τεχνολογικού πολιτισμού, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εκτιμά πως σύντομα το 50% των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν, αναφερόμενος σε επαγγέλματα όπως είναι οι οδηγοί ταξί και οι σερβιτόροι.

Ο κ. Γκερντ εκτιμά πως θα αντικατασταθούν από ρομπότ με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Το σενάριο αυτό ακούγεται ενδεχομένως υπερβολικό και προερχόμενο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αν, όμως, αναλογιστεί κανείς ότι δεν απέχουμε πολύ από το να δούμε στους δρόμους των αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη να κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τότε μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι απόψεις αυτές είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν.

Αλλαγές στην εργασία
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, οι ψηφιακές τεχνολογίες διαμορφώνουν έναν νέο πλαίσιο στον χώρο της εργασίας, όπου η γνώση προγραμματισμού αρχίζει να γίνεται προαπαιτούμενο. «Ενδεχόμενο, όμως, και αυτό να μην είναι μετά από 10 χρόνια αρκετό και στο μέλλον αυτό θα παίζει σημαντικό ρόλο στις προσλήψεις θα είναι πράγματα όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η διαπραγματευτική ικανότητα του υποψήφιου εργαζόμενου παρά η αποτελεσματικότητα του. «Οι σημερινοί νέοι θα πρέπει να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν εκτιμώντας ποιες θα είναι οι τάσεις μετά από 15 και 20 χρόνια», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Έλλειψη προγραμματιστών
Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα είναι πάντως η έλλειψη προγραμματιστών. Ο κ. Νικολαΐδης εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει αρχίσει να χειροτερεύει ιδίως όσον αφορά στην Ελλάδα και θα πρέπει να γίνουν δραστικές κινήσεις προκειμένου η χώρα μας να κάνει ένα «άλμα» και να φθάσει στα επίπεδα άλλων χωρών του εξωτερικού.

Παράλληλα, όμως, δημιουργεί και ευκαιρίες δεδομένου του υψηλού ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα. Βέβαια, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων προγραμματιστών έχει μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επαναπατρισμού, με τον κ. Νικολαΐδη να αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες η Peoplecert πέτυχε να προσελκύσει και να επαναπατρίσει 4 προγραμματιστές που είχαν αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό. Οι επιστήμονες αυτοί δούλευαν με καλές συνθήκες στο εξωτερικό, αλλά βρήκαν ελκυστικό το περιβάλλον της εταιρείας και ότι πληροί διεθνείς προδιαγραφές και υπάρχει σταθερότητα, εξέλιξη και ενδιαφέρον αντικείμενο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Peoplecert παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτός Ελλάδας, με τις διεθνείς δραστηριότητες να αντιπροσωπεύουν το 92% του κύκλου εργασιών του ομίλου. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Peoplecert, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη είναι το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης λογισμικού. Απασχολεί περίπου 50 στελέχη και παράγει, αναπτύσσει και εξελίσσει τεχνολογικές πλατφόρμες και τις συνοδεύουσες εφαρμογές στο cloud χρησιμοποιώντας τεχνολογίες και γλώσσες προγραμματισμού αιχμής (C#, ASP.NET, Objective C, AJAX, React.jc, κ.λπ.) και σύγχρονες μεθοδολογίες (SCRUM).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com