Σε ένα ανελέητο παιχνίδι με τον χρόνο βρίσκεται εγκλωβισμένο τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου, καθώς η επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές που εδώ και πολύ καιρό έχει αναχθεί σε βασική αν όχι μοναδική προτεραιότητα, μετατίθεται διαρκώς για το ... μέλλον, θέτοντας την κυβέρνηση, αλλά και τη χώρα σε μία κατάσταση άτυπης ομηρείας.
Με τα ταμειακά διαθέσιμα να λιγοστεύουν απειλητικά και τις αντοχές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και της κοινωνίας να δοκιμάζονται επικίνδυνα, επί τάπητος έχουν τεθεί όλα τα πιθανά σενάρια εξελίξεων - μηδέ της κάλπης εξαιρουμένης - αν και το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκπέμπει σταθερά μηνύματα αισιοδοξίας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως, στη βάση της ελληνικής πρότασης και των κόκκινων γραμμών που έχουν τεθεί.
Το καλό σενάριο
Με νέο ορόσημο το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, καθώς ο πήχυς των προσδοκιών από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα, έχει πλέον χαμηλώσει, το Μαξίμου ευελπιστεί ότι στον χρόνο που απομένει μπορούν να αντιμετωπισθούν τα τελευταία - πλην όμως κρίσιμα ανοιχτά θέματα - που εκκρεμούν. «Ο περισσότερος δρόμος που χωρίζει τις δύο πλευρές έχει διανυθεί» επιμένουν όλα τα κορυφαία στελέχη και εκτιμούν πως τελικώς θα καμφθούν οι απαιτήσεις, κυρίως του ΔΝΤ, για υιοθέτηση πακέτου μέτρων - ρεζέρβα σε περίπτωση εκτροχιασμού των δημοσιονομικών. Αντ αυτού πιστεύουν ότι η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, βρίσκει πλέον ερείσματα και εκτός συνόρων και μπορεί να αποτελέσει τη βάση της τελικής συμφωνίας. Ως ενισχυτικές αυτής της θέσης εξάλλου θεωρούν τόσο τις ευνοϊκές προβλέψεις της Eurostat για την ελληνική οικονομία, όσο και τις υποστηρικτικές δηλώσεις που έχουν καταγραφεί από μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι συνηγορούν στο γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας, μεταξύ αυτών ο Ντ. Τουσκ και ο Π. Μοσκοβισί. Ακόμη και η ήπια - σε σχέση με το παρελθόν - στάση που φαίνεται ότι υιοθετεί ο σκληρός Β. Σόιμπλε, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Επιπλέον το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο Eurogroup της Δευτέρας θα τεθεί επισήμως στο τραπέζι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καταγράφεται στις θετικές εξελίξεις από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πεδίο των «συμμαχιών» άλλωστε η κυβέρνηση επενδύει πολλά και για το λόγο αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται όλο το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς επαφές με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ σκοπεύει να συνεχίσει αυτό τον κύκλο επαφών, μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η «μάχη» στη Βουλή
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη όμως και αν οι προσδοκίες επαληθευτούν, ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και το Μαξίμου θα πρέπει να στην κυριολεξία να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου αν θέλει να εξασφαλίσει συμφωνία εντός Μαΐου με στόχο την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης, πριν την λήξη των ομολόγων προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο. Και αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον αγώνα που θα δοθεί στο μέτωπο με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε μία ακόμη μάχη, εντός ελληνικού Κοινοβουλίου, με την υπερψήφιση χωρίς απώλειες των κρίσιμων νομοθετημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία.
Επισπεύδοντας τις διαδικασίες το Μαξίμου φέρνει εντός Σαββατοκύριακου προς ψήφιση στη Βουλή τα κρίσιμα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Βασικός στόχος είναι να εγκριθούν πριν το Eurogroup της Δευτέρας, αποτελώντας ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα του Ευκλ. Τσακαλώτου. Ωστόσο η υιοθέτηση διαδικασιών εξπρές αποδίδεται από πολλούς και σε προσπάθεια του Μαξίμου να προλάβει τυχόν κλιμάκωση των αντιδράσεων από τους βουλευτές σε περίπτωση που η συζήτηση των νομοσχεδίων κρατούσε επί ημέρες.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τις αντοχές της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Πηγές του Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία, καθώς και ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συμπαγής, αφού όπως εκτιμούν κανένας βουλευτής δεν θα αναλάβει το κόστος να ρίξει την κυβέρνηση. Ωστόσο με δεδομένο ότι είναι νωπή ακόμη η «επαφή» των βουλευτών με τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες κατά τις ημέρες του Πάσχα, ουδείς μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών ούτε και να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν είτε μεμονωμένες είτε και συνολικότερες διαρροές.
Αν οι εκτιμήσεις του Μαξίμου είναι σωστές και σημειωθεί επιτυχία και στα δύο μέτωπα, με την κυβέρνηση να εξασφαλίζει αφενός μια αξιοπρεπή συμφωνία με τους δανειστές και αφετέρου να παίρνει το «πράσινο φως» από τους βουλευτές της ώστε να προχωρήσει με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε εκτιμάται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα έχει «λυμένα χέρια» προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Σε πρώτο πλάνο, σε αυτή την περίπτωση, μπαίνει ο ανασχηματισμός ? που εδώ και καιρό συζητείται αλλά βρίσκεται σε αναμονή λόγω των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων ? προκειμένου να διορθωθούν ατέλειες και δυσλειτουργίες, όπου αυτές έχουν εντοπισθεί, αλλά και να επιχειρηθεί ένα συνολικό λίφτινγκ στην εικόνα της κυβέρνησης, δίνοντας εικόνα ανανέωσης στους ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού μάλιστα, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, το Μαξίμου επιθυμεί να στείλει και σήμα διεύρυνσης, επιστρατεύοντας και πρόσωπα εκτός στενού κομματικού κύκλου, προερχόμενα από το χώρο του κέντρου.
Τελευταία διέξοδος...
Όσο και αν το απεύχονται, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων. Σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με ανυποχώρητη στάση από τους δανειστές, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό όμως στην πράξη σηματοδοτεί μία και μοναδική επιλογή, την προσφυγή στις κάλπες.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι κινούνται με ορίζοντα τετραετίας, διαβεβαιώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές ουδόλως βρίσκονται στα σχέδιά τους, αφού μια νέα αναμέτρηση σε λιγότερο από ένα χρόνο θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» τόσο για την οικονομία, όσο και για τη χώρα. Ωστόσο και με δεδομένο ότι άλλη λύση από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δοθεί, αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πρόκειται να συμμετάσχουν, οι κάλπες σε περίπτωση που ο σχεδιασμός του Μαξίμου σκοντάψει σε κάποιο από τα επόμενα στάδια, αποτελούν κατά κοινή ομολογία, μονόδρομο.