Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ξανά στην κόψη του ξυραφιού η οικονομία

Σε επικίνδυνα νερά κινείται η οικονομία καθώς παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις και οι ελπίδες για συμφωνία μετατίθενται, υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ, «παγώνοντας» τις συζητήσεις.




Η παράταση των διαπραγματεύσεων, χωρίς να καταστεί δυνατή η επίτευξη έστω μιας καταρχήν τεχνικής συμφωνίας σήμερα σε ένα έκτακτο Eurogroup, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη της Αθήνας, περιπλέκει τα πράγματα, την ώρα μάλιστα που κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν για επικίνδυνες πιέσεις στο μέτωπο της ρευστότητας του Δημοσίου. Έως αργά χθες το βράδυ καταβάλλονταν προσπάθειες προσέγγισης και υπήρξε συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με νομικά κλιμάκια των Θεσμών, ενώ διαφαινόταν στον ορίζοντα προοπτική να συγκληθεί Eurogroup την εβδομάδα μετά το Πάσχα, πιθανόν Τρίτη, ή Πέμπτη.

Οι ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου να συγκεκριμενοποιηθούν, τώρα, τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της εκάστοτε κυβέρνησης, εκείνη δε τη στιγμή που θα απαιτείται ενεργοποίησή τους, έφερε σε προσωρινό αδιέξοδο τις συζητήσεις, το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα που «παιζόταν» εάν θα υπάρξει σήμερα συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα φέρεται να υπήρξαν εισηγήσεις το θέμα ενεργοποίησης συγκεκριμένων μέτρων, που αυτή τη φορά κατά τους πιστωτές θα πρέπει να αγγίξουν περικοπές μισθών στο δημόσιο, ίσως και νέες περικοπές στις συντάξεις, να εξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στο πλαίσιο της κάθε αξιολόγησης.
Ξανά στην κόψη του ξυραφιού η οικονομία

Έως και χθες δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα ενδεχόμενο άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο σε επόμενο χρόνο. Αργά όμως το απόγευμα υπήρξαν διαρροές ότι ίσως τελικά συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαΐου. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, είχε συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και είχε παραπέμψει το θέμα για περισσότερες συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup, «τις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες».

Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν πως ο κ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup. Τονίζουν δε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και θα διαψευστούν όσοι επενδύουν σε δυσμενείς εξελίξεις για μικροπολιτικά οφέλη.

«Το Eurogroup είναι το Eurogroup και έχει τον τομέα των αρμοδιοτήτων του, δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι άλλο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΝΤ αποτελεί σημαντικό εταίρο για τον ESM ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας παράλληλα πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο ώστε να δικαιολογείται μια συνεδρίαση Eurogroup και απελευθέρωση της επόμενης δόσης δανείων προς τη χώρα. Yπογράμμισε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται ακόμη με τις μεταρρυθμίσεις του εργασιακού και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και ότι μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενώ έσπευσε να προσθέσει πως είναι αδύνατο να πούμε εάν οι εκτιμήσεις της Ε.Ε. ή του ΔΝΤ για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι οι πιο ακριβείς.

«Κλειδί» ο ρόλος της Κομισιόν
Η τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις φέρεται να προκάλεσε την έντονη αντίδραση κύκλων της Κομισιόν. Ο επικεφαλής της Ζ. Κλ. Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε χθες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο MNI, πως το σχέδιο προληπτικών μέτρων που απαιτούν οι πιστωτές από την Ελλάδα είναι μη λογικό και αντισυνταγματικό, παρέχοντας στήριξη στην ελληνική πλευρά, ενώ φέρεται να εκτίμησε πως ο ρόλος του ΔΝΤ υποβαθμίζει εκείνον της Ευρωζώνης. Τάχθηκε δε υπέρ της ανάγκης να συγκληθεί άμεσα το Eurogroup, όπως άλλωστε και ο Ντ. Τουσκ, ενώ σύμφωνα με το MNI, ο επικεφαλής της Κομισιόν μετά την ενημέρωση που είχε από τους κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί είπε ότι είναι παράλογο και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα που θα εφαρμοστούν αργότερα. Φέρεται δε να είπε πως έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι, ύψους 3% του ΑΕΠ, είναι επαρκή ως προς την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που υποστηρίζουν και τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών πέρσι. Όμως όπως έχει δηλώνει ο κ. Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του εάν άλλες πλευρές επιμένουν πως απαιτούνται τα προληπτικά μέτρα και αυτά πέσουν στο τραπέζι η Κομισιόν θα είναι σε ετοιμότητα να τα αξιολογήσει, σε στενή όμως συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

«ΔΝΤ: Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη»
Το Ταμείο, πρωτεργάτης του «κλαμπ των σκληρών» στο στρατόπεδο των πιστωτών, διατηρεί άκαμπτη στάση, οχυρωμένο πίσω από την απαίτηση του Βερολίνου να συμμετάσχει το Ταμείο, οπωσδήποτε στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό όχι απλώς επιμένει να διασφαλιστεί η ύπαρξη μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης με περικοπές δαπανών εάν υπάρξει κίνδυνος αποκλίσεων, αλλά επιδιώκει να ξεκαθαρίσει, τώρα, και η δέσμη των επώδυνων προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. Δικαιολογεί δε τη στάση του με το σκεπτικό, ότι έτσι, δεν θα χρειαστούν ατέρμονες διαπραγματεύσεις με υπουργούς, εάν πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, θέλοντας να μην επαναληφθούν μαραθώνιες αξιολογήσεις όπως στο παρελθόν όπου για να προσδιοριστούν μέτρα περνούσαν μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν εισηγήσεις το θέμα του εάν απαιτούνται τα συγκεκριμένα μέτρα να εξετάζεται σε κάθε αξιολόγηση.

«Το βασικό θέμα είναι να προσδιοριστούν, προκαταβολικά τα μέτρα και να μην αφεθεί το ζήτημα στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, εκείνη την ώρα που πραγματικά θα απαιτείται ενεργοποίηση του μηχανισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά, ξένος αξιωματούχος περιγράφοντας τη γραμμή του Ταμείου. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει πως η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αντισυνταγματική, ενώ εγκλωβίζει την οικονομία σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία επιδείνωσης της κατάστασης και επιζητά συμβιβαστική λύση, που δεν θα δημιουργεί όμως πρόσθετα προβλήματα διαχείρισης, σε πολιτικό επίπεδο.

Τζ. Πιτέλα
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα «γεράκια» να εκβιάζουν την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεδρίαση εργασίας του SPD. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη Έκτακτης Συνόδου Κορυφής «για να αποφύγουμε μια νέα ευρωπαϊκή κρίση».

Μπ. Κερέ
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την Ελλάδα, δηλώνει ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθερή κεφαλαιακή θέση, ενώ το κύριο ζήτημα είναι η πρόσβαση στην ρευστότητα. Πρόσθεσε πως είναι καιρός , τώρα, να συζητηθεί η δημοσιονομική πορεία μέχρι και πέρα από το 2018, η βιωσιμότητα του χρέους και κατά πόσο θα χρειαστούν μέτρα για το χρέος. Σχετικά με τη συμφωνία εκτίμησε πως δεν είμαστε ακόμη στο 100% αλλά είμαστε κοντά, ενώ χαρακτήρισε προτεραιότητα να συμφωνηθούν τα προληπτικά μέτρα, τα οποία ο ίδιος τα θεωρεί εγγύηση στην περίπτωση που υλοποιηθεί το δημοσιονομικό σενάριο του ΔΝΤ, το οποίο είναι πιο συντηρητικό από τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων.

Μ. Ντράγκι: Πισωγύρισμα η τελευταία χρονιά

H Eλλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, εκτίμησε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι. Ερωτηθείς όμως σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, γιατί η Ελλάδα δεν έχει σταθεί ακόμα στα πόδια της παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει, εκτίμησε πως «η τελευταία χρονιά ήταν ένα οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα» ενώ τώρα, όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη σε ένα μεταρρυθμιστικό μονοπάτι» τόνισε και εκτίμησε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λίγη σχέση έχουν με το ευρώ. «Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Στην ευρωζώνη η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό με την στήριξη των εταίρων της», ανέφερε.

Μήνυμα από ΗΠΑ

Μόνο με μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ θα παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα, δήλωσε χθες ο αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών N. Σιτς, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες. «Η στήριξη προς την Ελλάδα απαιτεί μεταρρυθμίσεις και ανακούφιση χρέους», δήλωσε.

Π. Μοσκοβισί

«Πολύ κοντά σε συμφωνία» βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και οι Θεσμοί, σύμφωνα με τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί, που εκτίμησε πως «υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πολλά έχουν ήδη γίνει και δεν πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση». Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και Θεσμών στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις δίνουν ελπίδες ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com