Μόλις 7 στα 10 Ελληνόπουλα, ηλικίας 4 ετών, έχουν πρόσβαση σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης (ποσοστό 67%) όταν ο μέσος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 95%.
Μάλιστα, λόγω έλλειψης υποδομών στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας, εκτιμάται ότι περίπου 45.000 προνήπια θα βρεθούν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος τη νέα σχολική χρονιά.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε χθες το Συντονιστικό Νηπιαγωγών, τονίζοντας τη σημασία που έχει η καθιέρωση, ως υποχρεωτικής, της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας το οποίο, όμως, δεν έχει ικανοποιηθεί. Σήμερα, η φοίτηση των παιδιών ηλικίας τεσσάρων χρόνων στο νηπιαγωγείο είναι θέμα τύχης και αποτέλεσμα κληρώσεων.
«Η κοινωνική αδικία είναι απίστευτη» επισήμανε το Συντονιστικό Νηπιαγωγών, εξηγώντας πως «υπάρχουν προνήπια που θα έχουν την τύχη να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο, άλλα που λόγω έλλειψης θέσεων σε νηπιαγωγείο θα πάνε αναγκαστικά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, άλλα θα οδηγηθούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς χωρίς νόμιμες άδειες λειτουργίας και τέλος αρκετές χιλιάδες παιδιών, τα οποία δεν θα φοιτήσουν καθόλου».