Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Το λάθος του 2015 και πώς θα βγούμε από το σπιράλ

Η στασιμοχρεοκοπία είναι μια κατάσταση παρατεταμένης στασιμότητας, υπερχρέωσης και σταδιακής βύθισης. Ακόμα κι αν δεν οδηγεί στο Grexit, η οικονομία σέρνεται υπό το βάρος της υπέρμετρης συσσώρευσης χρέους.



Η χώρα ήδη βιώνει την εμπειρία της στασιμοχρεοκοπίας, αφού η (αδύναμη) ανάκαμψη του 2014, που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη το 2015, ματαιώθηκε λόγω των γνωστών γεγονότων της προηγούμενης χρονιάς. Η οικονομία ξανακύλησε σε ύφεση το 2015 και 2016, μια ύφεση ολότελα περιττή, αφού η μεγαλύτερη προσαρμογή είχε ήδη συντελεστεί και η κυκλική ανάκαμψη είχε ξεκινήσει. Ο κίνδυνος τώρα είναι η στασιμοχρεοκοπία να παγιωθεί.

Η έξοδος από το σπιράλ προϋποθέτει ορισμένα πράγματα: Πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης άμεσα, που θα οδηγήσει στα επόμενα βήματα (waiver, κ.λπ.). συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, και ει δυνατόν ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018. Προϋποθέτει επίσης ένα σταθερό μείγμα πολιτικής που θα διευκολύνει την ανάπτυξη (δηλαδή θα αυξήσει τον παρονομαστή της εξίσωσης χρέος/ονομαστικό ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει πολιτικοδιοικητική και οικονομική σταθερότητα. Σημαίνει επίσης μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος μεσοπρόθεσμα, θα καταστήσουν το κράτος αρωγό αντί για εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Αυτά δεν τα έχουμε δει.

Αντίθετα, η επιλογή της κυβέρνησης στη μεγάλη αύξηση φόρων και εισφορών θα επιτείνει τη στασιμοχρεοκοπία. Το ίδιο κι η απροθυμία εφαρμογής συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Το βαρύτατο φορολογικό μείγμα τον τελευταίο χρόνο έχει οδηγήσει χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στην Κύπρο. Υπουργοί διώχνουν επενδυτές, υπονομεύοντας ανοιχτά αποκρατικοποιήσεις, που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com