Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Δύο σκαλοπάτια πριν από τα «σκουπίδια» η Deutsche Bank!

Μόλις δύο σκαλοπάτια από την κατηγορία «σκουπίδι» (junk) απέχει πλέον η βαθμολογία της Deutsche Bank μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Moody’s στη βαθμίδα Baa2 (από Baa1 προηγουμένως).



Επρόκειτο για το δεύτερο «ράπισμα» που δέχεται ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δια χειρός Moοdy’s από την αρχή του έτους, με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να εκτιμά ότι η Deutsche αντιμετωπίζει «αυξανόμενες δυσκολίες» στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εξήγγειλε τον Οκτώβριο του 2015 σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές και ενώ ο λογαριασμός των δικαστικών δαπανών για τις «αμαρτίες του παρελθόντος» συνεχώς αυξάνεται...

Σύμφωνα με τη Moody’s, η Deutsche Bank δύσκολα θα επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης για τα κέρδη και την κεφαλαιακή της επάρκεια (η τράπεζα εμφάνισε το 2015 ζημίες-μαμούθ 6,8 δισ. ευρώ, στην πρώτη «κόκκινη» χρήση από το 2008), εκτός και αν υπάρξει μια ουσιαστική και διατηρήσιμη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, που όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. «Οι εντεινόμενοι αντίξοοι άνεμοι επηρεάζουν τη δυνατότητα της διοίκησης να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την πιστοληπτικη αξιολόγηση της τράπεζας, δηλαδή τη βελτίωση της διαρθρωτικά αδύναμης κερδοφορίας της και τη δυνατότητα παραγωγής κεφαλαίων εκ των έσω (χωρίς δηλαδή να προσφύγει στους μετόχους της) έως το 2018», παρατηρούν οι αναλυτές του οίκου, εντείνοντας την πίεση στη νέα διοικητική ομάδα υπό τον Βρετανό Τζον Κράιαν που κάθεται (μόνος του πλέον...) στην ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο κ. Κράιαν πάντως επιχείρησε να υποβαθμίσει την κίνηση της Moody’s, υπογραμμίζοντας στο περιθώριο συνεδρίου στη Μαδρίτη ότι «η τράπεζα ποτέ δεν είχε περισσότερα ίδια κεφάλαια και μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της τέσσερις φορές». Η μετοχή της Deutsche κάλυψε τις αρχικές της απώλειες και έκλεισε με κέρδη 2,64%, στα 15,6 ευρώ. Από την αρχή του χρόνου, πάντως, υποχωρεί κατά 32%, έναντι απωλειών 20% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Επενδυτικές τράπεζες
Σε κάθε περίπτωση, τα δεινά της Deutsche είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τραπεζικό κλάδο: Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Coalition, τα κέρδη των 12 μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου (Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Societe Generale και UBS) υποχώρησαν 25% κατά μέσο όρο το α’ τρίμηνο του έτους, που ήταν το χειρότερο από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009.

ΕΚΤ
Δεν είναι τέλος τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί τις δυσοίωνες προοπτικές για την κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης ως μια από τις τέσσερις βασικές εστίες κινδύνου που απειλούν τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. της περιοχής, μαζί με τον σκιώδη τραπεζικό τομέα, τις αναταράξεις στις αγορές και τον όγκο των «κόκκινων δανείων» (για τα οποία πάντως η επικεφαλής της Ενιαίας Αρχής Εποπτείας Τραπεζών SSM Ντανιέλ Νουί προανήγγειλε χθες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωζώνης).

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Financial Stability Review) η ΕΚΤ υποστήριξε οτι οι περισσότερες απειλές έχουν ενταθεί σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015, παρότι ο συστημικός κίνδυνος γενικά παραμένει ελεγχόμενος. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η έκθεση κάνει ειδική μνεία στον «πολιτικό κίνδυνο» τόσο σε εθνικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο στην Ευρωζώνη, λόγω της «ανόδου λαϊκιστικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, εντείνοντας τις πιέσεις των αγορών προς τις πιο ευάλωτες χώρες...»


 
website counter
friend finderplentyoffish.com