Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Επιστολή - φωτιά από Λαγκάρντ

Το προσχέδιο της ατζέντας του Eurogroup της 9ης Μαϊου που έδωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η επιστολή της Κριστιν Λαγκάρντ προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών, δημοσιεύουν οι Financial Times και δείχνουν τις προθέσεις των δύο πλευρών.




Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ διαμηνύει πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα όπως αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ "για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους”.

Σε επιστολή της το βράδυ της Πέμπτης προς όλους τους 19 υπουργούς η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρν, κάνει λόγο για το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το προληπτικό πακέτο μέτρων και σημειώνει ότι πρέπει να τεθεί άμεσα επί τάπητος το θέμα του χρέους διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Στην επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους, και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα και προσθέτει ότι «για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, είναι σημαντικό η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».

Επίσης τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ώστε να σταματήσουν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα και – κατά συνέπεια – προκαλώντας μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση κεφάλαιων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα».

Για την κ. Λαγκάρντ ο μηχανισμός που προτείνει η Αθήνα με περικοπές σε όλους τους τομείς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

«Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει. «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες».

Από την άλλη και ο πρόεδρος του Eurogroup με το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε στη δημοσιότητα συνδέει άμεσα τα προληπτικά μέτρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.
Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com