Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΝΕΩΝ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΩΝ

Με πολλές ελπίδες, αλλά και αντίστοιχα πολλούς φόβους, μεταβαίνει η ελληνική αποστολή την Τρίτη στις Βρυξέλλες όπου το καλό σενάριο λέει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.



Θέλει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, αυτό της ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της καθημερινότητας, της υιοθέτησης πολιτικών που θα ελαφρύνουν το ήδη επιβαρημένο κλίμα λόγω των νέων φόρων που επιβάλλονται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα κατασιγάσει η φωτιά που άναψε το πολυνομοσχέδιο και θα πέσουν οι τόνοι της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, εντός κι εκτός Βουλής, όπως έγινε και μετά την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Η ψήφιση των μέτρων, μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς κι ένα θετικό σινιάλο για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ που θα πάει στις Βρυξέλλες αντί της Κρ. Λαγκάρντ, θα δώσουν «ανάσα» στην κυβέρνηση. Κυρίως θα της προσφέρουν χρόνο για να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα στην οικονομία. Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε η πρόταση που θα κάνει στους δανειστές το οικονομικό επιτελείο, μια πρόταση που θα βασίζεται στη μελέτη που εκπονήθηκε από τον Γ. Στουρνάρα και τους οικονομολόγους της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πρόταση θα περιγράφει τους βασικούς άξονες με τους οποίους η χώρα θα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 2% για την επόμενη 20ετία, κι όχι 3,5% από το 2018 κι έπειτα, ποσοστό που θεωρείται ανέφικτο και θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το καλοκαίρι θα ηρεμήσει και το έντονα φορτισμένο πολιτικό κλίμα, κυρίως δε η οργή στην κοινωνία που όλο και περισσότερο φουντώνει. Η χώρα μοιάζει ξανά με καζάνι που βράζει καθώς οι σκληρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό έχουν προκαλέσουν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ωστόσο, σοβαρές αναταράξεις προκαλεί και η δημιουργία του νέου υπερ-ταμείου, το οποίο μάλιστα θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια. Σε συνδυασμό με τις επικρίσεις ότι θα «ξεπουληθεί» η δημόσια περιουσία, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που πιέζει αφόρητα και τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Αν και, εκτός σοβαρού απροόπτου, δεν απειλείται το επόμενο διάστημα η συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά το πέρας του καλοκαιριού, θα έρθει η νέα μεγάλη δοκιμασία του πολιτικού συστήματος, και της οικονομίας φυσικά. Η δεύτερη αξιολόγηση, με τα προαπαιτούμενα που προβλέπει, ενδεχομένως να ανοίξουν νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ είναι αμφίβολο αν μπορούν οι «153» να αντέξουν την ψήφιση μέτρων όπως οι ομαδικές απολύσεις, «κούρεμα» του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφοφορία στη Βουλή και μια θετική απόφαση στις Βρυξέλλες, αλλάζουν τα δεδομένα.

-Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιβεβαιώνουν την ολοκληρωτική στροφή προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Δεν χωρά πλέον αμφιβολία ότι έχουν παραμεριστεί οι ιδεοληψίες και τα σενάρια περί στοχευμένης διαδικασίας εξόδου από το κοινό νόμισμα. Εστω κι αργά, έστω και με βαρύ τίμημα, η κυβέρνηση της Αριστεράς και των ΑΝΕΛ, προχωρούν στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Ομως, δυστυχώς, μέχρι στιγμής οι μεταρρυθμίσεις περιορίζονται σε εισπρακτικά μέτρα κι όχι στις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, κυρίως στον δημόσιο τομέα και στην απελευθέρωση των αγορών.

-Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα, παρά το γεγονός ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και θα ήθελαν εν πολλοίς να στηρίξουν την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, εντούτοις λειτουργούν πολλές φορές άκρως αντιπολιτευτικά. Με αμηχανία αντιμετωπίζουν τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις.

-Η απομάκρυνση του σεναρίου των πρόωρων εκλογών αλλάζει τους σχεδιασμούς των κομμάτων. Ηδη η ΝΔ ξεχνά τις πιέσεις για άμεσες κάλπες και στρέφει την κριτική της στο μείγμα των μέτρων που επιλέγονται. Ενώ στον χώρο της Κεντοαριστεράς προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, πιεζόμενοι και από τη στροφή Τσίπρα προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Βεβαίως, ο Κ. Μητσοτάκης κερδίζει χρόνο προκειμένου να ενισχυθεί και να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο, εναλλακτικό πρόγραμμα, ενώ αφήνει την κυβέρνηση να φθείρεται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει.

-Το μεγάλο στοίχημα είναι οι αντοχές που θα επιδείξει η κοινωνία. Αν ξεκινήσει τους επόμενους μήνες μια κοινωνική αναταραχή σε συνδυασμό με στάση πληρωμών φόρων, εισφορών και δανείων, ασφαλώς η οικονομία θα βρεθεί ξανά σε αρνητικό έδαφος και θα χαθούν οι προσπάθειες που κάνουν στην κυβέρνηση για αλλαγή του κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση, το «καραβάνι» προχωρεί, για να χρησιμοποιήσουμε μια προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού. Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει στην οικονομική και πολιτική έρημο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com