Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το «ναι» στο ευρώ

Η συζήτηση που άνοιξε σχετικά με το νόμισμα, με αφορμή τη διφορούμενη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι άκρως επικίνδυνη.



Ειδικά στην παρούσα χρονική στιγμή, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση κλονίζεται τόσο από αντιευρωπαϊκά ρεύματα όσο και από την ενίσχυση της Ακροδεξιάς και την περιχαράκωση που ορισμένοι επιδιώκουν για τη χώρα τους.

Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει και σ’ αυτό βεβαίως ευθύνεται και η αδυναμία ή ανικανότητα κατ’ άλλους, να ολοκληρωθεί και η πολιτική και οικονομική ενοποίηση, εκτός της νομισματικής.

Ωστόσο, όσο κι αν κάποιοι «δραχμολάγνοι» πιστεύουν το αντίθετο, η διατήρηση της Ελλάδας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι η μοναδική επιλογή για το μέλλον της χώρας. Και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι την οικονομική κρίση και τα δεινά που υφίσταται η Ελλάδα δεν τα δημιούργησε το ευρώ. Υπάρχουν μια σειρά από αιτίες που συνέβαλαν στην ουσιαστική χρεοκοπία, υπάρχουν πολλές ευθύνες και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις Βρυξέλλες.

Κανείς δεν αμφισβητεί τα λάθη, τη γραφειοκρατική αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων ή ακόμη και μια σκληρή μονεταριστική αντίληψη, η οποία αντίκειται στην ευρωπαϊκή ιδέα ενός κοινωνικού οικοδομήματος.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η Ευρώπη κι όχι να καταρρεύσει. Να γίνει καλύτερη η Ευρωπαϊκή Ενωση και να λύνει ευκολότερα τις κρίσεις που δημιουργούνται κι όχι να διαλυθεί μια προσπάθεια δεκαετιών που έφερε πολλά θετικά. Ειδικά σε χώρες φτωχές όπως η Ελλάδα.

Το μέλλον της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι όποιος ανοίγει τέτοιες συζητήσεις προσφέρει κακές υπηρεσίες, καθώς δυναμώνει εκείνους που επιδιώκουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να ενισχύει στους πολίτες το ευρωπαϊκό πνεύμα, να αναδείξει τα θετικά της ολοκλήρωσης και να επιδιώξει να βρει λύσεις στα προβλήματα πάντα εντός της Ε.Ε. Κάθε τι διαφορετικό θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com