Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

«Τα έδωσαν όλα, δεν πήραν τίποτα»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για πανηγυρισμούς χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, για συμβιβασμό χωρίς να πάρει τίποτα, αλλά και για μια ασαφή απόφαση για το χρέος, δυσμενέστερη από εκείνη του 2012.



Ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για «μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση», ενώ σε ανακοίνωσή της η Λ. Συγγρού τόνισε πως «η ΝΔ υποστήριξε την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ώστε να συνοδεύεται από την εκταμίευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δόσης και από μία καλή λύση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσαν, «φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις, όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλε μόνιμα μνημόνια με τον "κόφτη" και φούσκωσε τις οφειλές του κράτους στους ιδιώτες. Τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, γιατί είναι παντελώς αναξιόπιστη». Εξειδικεύοντας στις αποφάσεις του Eurogroup, τόνισαν ότι:

• Η αξιολόγηση... σχεδόν ολοκληρώθηκε, γιατί υπάρχουν και άλλα «κρυφά» προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση «φούσκωσαν» τον λογαριασμό των μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα 9 δισ. ευρώ.

• Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγινε με το λάθος μείγμα μέτρων, ως αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της κυβέρνησης. Νέοι φόροι, περισσότεροι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, εξοντωτικές εισφορές. Το μείγμα των μέτρων είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει, με βεβαιότητα, στη μελλοντική ενεργοποίηση του «κόφτη».

• Η δόση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπολείπεται σημαντικά του ποσού που είχε προγραμματιστεί και μάλιστα αυτή θα δοθεί σταδιακά, υπό προϋποθέσεις και νέα προαπαιτούμενα, ενώ με ένα μικρό κομμάτι της θα αποπληρωθεί μόνο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

• Η ρύθμιση για το χρέος παραμένει ασαφής, είναι αβέβαιη, τελεί υπό προϋποθέσεις και είναι μελλοντική. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση συνοδεύεται από τη διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μακρά χρονική περίοδο, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για την εξέλιξη του μεγέθους χρέος/ΑΕΠ.

Αναλόγως επιθετικός και επικριτικός ήταν και το σχολιασμός της απόφασης του Eurogroup, από τη Φ. Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «η κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε το" τίποτα σε δόσεις», αφού, όπως είπε, «αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012, επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα», ενώ «η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κατ’ επιταγήν του κ. Σόιμπλε». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε «τι χειρότερο θα μας συνέβαινε χωρίς την πολύμηνη "διαπραγμάτευση" του κ. Τσίπρα» και υποστήριξε πως «η διατήρηση της καρέκλας τους μάς κοστίζει ακριβά. Ποσό ακόμα;».

Ο Στ. Θεοδωράκης, από την πλευρά του, τόνισε πως η «χώρα έχει ανάγκη μια εθνική πολιτική που να ξεπερνά το μνημόνιο», αφού όπως είπε «η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εταίρων», καθώς αυτοί «ζητούν συνεχώς διαβεβαιώσεις και καινούργιους νόμους, γιατί έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να τους ξεγελάσει». Ελπίζω, κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού «ότι θα υπάρξει μια πρόσκαιρη σταθερότητα μέχρι την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, αλλά πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα ίδια και θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο με μεγάλη αβεβαιότητα».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com