Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Αναζητούν πόρους για το έλλειμμα των ΑΠΕ

Πόρους για να καλύψει το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, το οποίο το 2016 αναμένεται να φθάσει τα 236,72 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει να αυξήσει το ποσοστό από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που θα διατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό, στο 70% από 60% όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν τα ποσά αυτά θα φθάσουν για να καλύψουν το κενό και δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικώς να δεχθεί την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του ειδικού τέλους για τους ρύπους (πρώην τέλους ΑΠΕ), που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μαζί με τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο δελτίο του, ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι στο τέλος του 2017 το έλλειμμα θα ανέλθει στα 374,91 εκατ. ευρώ, αν στο μεταξύ δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Στην επιλογή, προκειμένου να ισοσκελιστούν τα προβλεπόμενα ελλείμματα, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μείωση
Στο τέλος του 2015, η ΡΑΕ, η οποία έχει τον τελικό λόγο για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, αποφάσισε την ελαφρά μείωσή του για το 2016, στηριζόμενη στην πρόθεση του υπουργού να εκχωρήσει το 60% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων στον Ειδικό Λογαριασμό. Όμως η σχετική υπουργική απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμα και αναμένεται εντός των ημερών, με την αύξηση του ποσοστού στο 70%.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ, τότε η ΡΑΕ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων στην αναθεώρηση που θα κάνει για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, να προτείνει την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Αλλωστε υπάρχει και η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com