Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Συνθήκες «ασφυξίας» στα δημόσια νοσοκομεία

Σε συνθήκες «ασφυξίας» λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Μόνο φέτος μισθοδοτούνται 2.500 λιγότεροι υπάλληλοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι και συνολικά την τριετία 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι. Σε αυτούς, εκτιμάται ότι θα προστεθούν τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενοι οι οποίοι θα αποχωρήσουν προς συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ το 2016.



Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο λήγουν οι συμβάσεις του Επικουρικού Προσωπικού και αν δεν ανανεωθούν θα «χαθούν» και άλλες θέσεις.

Συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 30.000, με αποτέλεσμα μόλις μία νοσηλεύτρια στη βάρδια να αντιστοιχεί σε κάθε κλινική των 40 ασθενών.«Η ζωή των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, εξαιτίας των προβλημάτων του ΕΣΥ, τα οποία βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Όπως τονίζει, «χάνουν τη ζωή τους ασθενείς ψάχνοντας να βρουν κλίνη σε εντατική (ΜΕΘ)» και καταγγέλλει ότι «έκλεισαν 50 κλίνες ΜΕΘ επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν στις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η κυβέρνηση να προσλάβει 'τα δικά της παιδιά', αφού οι προσλήψεις είναι εκτός ΑΣΕΠ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται καθημερινά τουλάχιστον 30 ασθενείς περιμένοντας να βρουν ΜΕΘ και «οι πιθανότητες να χάσουν τη μάχη για τη ζωή εκτός ΜΕΘ τριπλασιάζονται».

Υποχρηματοδότηση
Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία «υποφέρουν» από υποχρηματοδότηση: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ και τα Ταμεία τους είναι άδεια. Φέτος η χρηματοδότηση είναι μειωμένη 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (1.150 δισ. ευρώ) και έως τώρα αν και κύλησαν πέντε μήνες του έτους έλαβαν μόνο 150 εκατ. ευρώ. Δραματική είναι η κατάσταση -αναφέρει η Ομοσπονδία- και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με την κατάργηση Μονάδων (πάνω από 50%), στην Πρόνοια με περιστολή της σχετικής δαπάνης στο 0,5% του ΑΕΠ, καθώς και στη Ψυχική Υγεία όπου βαίνουν προς κατάργηση τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας με τη σύσταση των Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας οι οποίες αποφασίζουν ή εισηγούνται την ίδρυση και την κατάργηση Μονάδων, τη μεταφορά υπηρεσιών και προσωπικού ακόμη και προς τις Ιδιωτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα (στους τομείς Ψυχικής Υγείας συμπεριλαμβάνονται και οι Ιδιωτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας).

Το ΕΚΑΒ «στενάζει» από τις ελλείψεις ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ ειδική αναφορά κάνει στον ανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας και την έκδοση νέων οργανισμών όπου η κυβέρνηση «επιχειρεί την κατάργηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, την ενοποίηση και την κατάργηση υπηρεσιών, τις συγχωνεύσεις κλινικών και κλινών».

Υπό τις συνθήκες αυτές, η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργιακή Κινητοποίηση για τη Τετάρτη 8 Ιουνίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ..

 
website counter
friend finderplentyoffish.com