Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την ενίσχυση των «λαϊκιστών»

Την έντονη ανησυχία της για το φαινόμενο της ενίσχυσης των «λαϊκιστικών δυνάμεων» στην Ευρώπη, ακροδεξιών και αριστερών, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).



Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι δυνάμεις αυτές αυξάνουν τους πολιτικούς κινδύνους, «με αποτέλεσμα να συνιστούν πρόκληση για την εφαρμογή της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, κατά συνέπεια δε και για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους». «Η ενίσχυση αυτών των πολιτικών κινδύνων, τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την αύξηση της επιρροής προς πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μοιάζουν να είναι λιγότερο προσανατολισμένες προς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μπορούν εν δυνάμει να οδηγήσουν στην καθυστέρηση των επιτακτικά αναγκαίων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προσθέτει η ΕΚΤ. Παράλληλα δε, εγείρει τον φόβο να προκληθεί ένα ντόμινο αποσταθεροποίησης και κατακερματισμού στην Ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, δηλαδή μία μόλις ημέρα μετά την οριακή ήττα του υποψηφίου του Κόμματος Ελευθερίας για την προεδρία της Αυστρίας και την αποτροπή ενός φρικιαστικού για την Ευρώπη σεναρίου, καθώς ο Νόρμπερτ Χόφερ απειλούσε να γίνει ο πρώτος εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος ευρωπαϊκής χώρας μεταπολεμικά. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη διαπίστωση ότι η κοινωνία της Αυστρίας -μιας από τις πιο ευημερούσες χώρες της Ευρώπης- παραμένει ουσιαστικά διχασμένη, ούτε βεβαίως το γεγονός ότι δεν πρόκειται για εξαίρεση, αλλά μάλλον για τον κανόνα.

Άλλωστε, είναι σαφές πως η ΕΚΤ δεν ανησυχεί μόνο για την Ακροδεξιά, η οποία δείχνει τα δόντια της στη Γαλλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες, αλλά και για τις αριστερές δυνάμεις που αμφισβητούν πλευρές του δόγματος της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Γι' αυτό και στους «λαϊκιστές» συγκαταλέγει πρακτικά τους Podemos της Ισπανίας, την κυβέρνηση της Πορτογαλίας και άλλους συγγενείς πολιτικά σχηματισμούς.

Ακροδεξιός καγκελάριος; Όχι, ευχαριστώ!
Τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται ποτέ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν εκπρόσωπο της Ακροδεξιάς επανέλαβε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επικράτησε οριακά στον δεύτερο γύρο του αντιπάλου του, Νόρμπερτ Χόφερ. Ο ίδιος κατηγόρησε μάλιστα το Κόμμα Ελευθερίας ότι «παίζει με τη φωτιά» με τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει, ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη και το μέλλον της Αυστρίας σε αυτήν -«δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά προς το συμφέρον της να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Βαν ντερ Μπέλεν τάχθηκε υπέρ ενός «πραγματιστικού ουμανισμού» ή, με άλλα λόγια, υπέρ μιας αλληλεγγύης με όρους και όρια...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com