Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Στην οικονομία δεν χρειάζονται κραυγές

Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας ή ξένος που να γνωρίζει ελάχιστα από οικονομικά και να μην έχει συμβουλεύσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.



Κάθε νοήμων πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει ότι αν δεν μεγαλώσει η «πίτα», δηλαδή αν δεν αυξηθεί το κεφάλαιο που παράγεται, η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ. Ακόμη κι αν βρεθούν ορισμένοι «ελεήμονες» να διαγράψουν μεμιάς όλο το χρέος, είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα, έτσι όπως είναι δομημένη, θα «ξανακυλήσει» σε δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Στο συνέδριο του ΣΕΒ οι επιχειρηματίες που μίλησαν συμφώνησαν απόλυτα σε ένα σημείο. Οτι για να υπάρξουν στη χώρα μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα πρέπει να διασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα. Κάποιος, μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «βαρεθήκαμε να προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τους ξένους με τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ακριβώς αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Κάθε κυβέρνηση που πέρασε, είτε λόγω πολιτικού κόστους είτε εξαιτίας μιας εγγενούς αδυναμίας να αντιληφθεί τις πραγματικές οικονομικές διαστάσεις, ανέβαλε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει. Από τη μια δηλαδή να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα κι από την άλλη, μέσω στοχευμένων ιδιωτικοποιήσεων να αλλάξει σελίδα στην οικονομία.

Εστω κι αργά, με μεγάλο κόστος, μπορεί να γίνει επανεκκίνηση μέσω της συνεργασίας Δημοσίου και ιδιωτών, με επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους, θα φέρουν ανάπτυξη.

Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει με κάθε κόστος. Οι κινήσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και να μην οδηγούν στη δημιουργία κλίματος πολιτικής έντασης. Δεν βοηθούν τη χώρα κραυγές για «ξεπούλημα», για «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» ή για «ειδικά δικαστήρια». Κραυγές που κάθε κόμμα εκτοξεύει στο άλλο όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Είναι καιρός να υπάρξει στη χώρα αυτή, εκτός από πολιτική σταθερότητα, και η συνέπεια λόγων και έργων. Δεν αντέχει η οικονομία άλλους διχασμούς κι άλλες κραυγές. Αν θέλουμε ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα στον τρόπο που προσεγγίζουμε τις επενδύσεις και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com